Başkan Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Demokrasi ve Özgürlükler Adası'na dün özel bir tekneyle saat 15.15'te gitti. Erdoğan ve Bahçeli'ye, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Meclis Başkanvekili Celal Adan, AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım ile eski TBMM Başkanı İsmail Kahraman da eşlik etti. Erdoğan ve Bahçeli ile beraberindekiler Demokrasi ve Özgürlükler Adası'nda ilk olarak 27 Mayıs Müzesi'ni gezdi. Yargılamaların yapıldığı müzede incelemelerde bulunan Erdoğan ve Bahçeli, dev ekrana yansıtılan Dünden Bugüne Yassıada Belgeseli'ni de izledi. Daha sonra Demokrasi ve Özgürlükler Müzesi'ne geçen Erdoğan ve Bahçeli, burada Adnan Menderes'in doğduğu evin benzerinin yer aldığı "Aydın Evi"ni de ziyaret ederek, günün anısına fotoğraf çektirdi. Erdoğan, Bahçeli ve beraberindeki heyet, Demokrasi ve Özgürlükler Adası'nın diğer bölüm ve alanlarını da gezerek yetkililerden bilgi aldı. Heyet adaya yapılan camiyi de gezdi. Açılış töreni, Başkan Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin katılımıyla Demokrasi ve Özgürlükler Adası'ndaki kongre merkezinde gerçekleşti. Sosyal mesafe kurallarına uyarak kongre salonunda aralıklı oturan katılımcıların maske takarak izlediği tören, Demokrasi ve Özgürlükler Adası'nın proje aşamalarının yer aldığı videonun gösterimiyle başladı. Piyanist Emir İlgen'in konserinin ardından İstiklal Marşı okundu ve saygı duruşunda bulunuldu. Başkan Erdoğan şunları söyledi:
Tarihi gün! Demokrasi ve Özgürlükler Adası açıldı! Başkan Erdoğan'dan önemli açıklamalar | Video
MİLLİ İRADE İDAM SEPHASINA GÖNDERİLDİ: Türkiye bundan tam 60 yıl önce tarihinin en kara günlerinden bir olan 27 Mayıs darbesine maruz kaldı.Yassıada'da yapılan iş yargılama değil, darbe yaparak anayasayı çiğneyenlerin ülkenin meşru yöneticilerini anayasayı ihlal ithamıyla giriştikleri bir hukuk cinayetiydi. O gün hukuk ve adalet ayaklar altına alınarak idam sehpasına gönderilen milletin bu 3 adamı değil bizatihi milli iradenin ta kendisi olmuştur. Menderes ve arkadaşlarının milletimizinin kalbindeki mümtaz yeri güçlenerek devam edecektir. Tarihi değiştiremeyiz ama doğru yorumlanmasını sağlamak için tarihin hatırlanma biçimini değiştirmek elimizdedir. Sürgüne gönderildiği Hindistan'dan idam kararlarının hukuki ve meşru olmadığını, insanlık duygularıyla uyuşmadığını belirterek trajediyi engellemek için çırpınan merhum Alparslan Türkeş'i rahmetle yad ediyoruz.
Her üç kahraman da idam sehpasına gurur ve inançla yürüdü. Darbe ile görevinden indirilen, Yassıada'da kurulan tiyatro mahkemelerde yargılanan yalnızca rahmetli Menderes ve arkadaşları değil, tarihi, kültürü, değerleri ve inançlarıyla milletimizdi. Aylar boyunca tam anlamıyla bir zulüm makinesi işletilmiştir. Ülkenin cumhurbaşkanı, başbakan, bakanlar, komutanlar, milletvekilleri, bürokratları insanlık dışı muamelelere maruz bırakıldılar. İstiklal Harbimizin kahramanlarından olan bu ülkenin cumhurbaşkanını intihara teşebbüs noktasına getirdiler. Nezaketi, kibarlığı insani hasletleri dillere destan olan Başbakanı idama getirirken bile prostat muyanesi yapacak kadar alçaldılar. Genelkurmay Başkanı'nı darbecilere katılmayı reddettiği için bir teğmene tokatlatarak tarihte görülmemiş rezillikler sergilediler. Onları deviren, yargılayan ve asanlar, hayatlarını milletin nefret dolu bakışları altında sürdürmek zorunda kaldı. Milletimizin her bir ferdinin. Özellikle de gençlerin bu dönemi çok iyi bilmesi gerekiyor. Rahmetli Menderes'in aziz hatırasına sahip çıkmak hepimizin boynunun borcudur.
Burasını Demokrasi ve Özgürlükler Adası haline getirmek bize nasip oldu. Tüm sembolleriyle Demokrasi ve Özgürlükler Adası istiklal ve istikbal mücadelesinin nişanesi olacaktır. Ülkemizdeki tüm darbelerin temel karakteri, milletimizin değerlerine düşmanlıktır. Ülkemizde bugün demokrasimize gölge düşürmeye çalışanlara dikkat edin. Hepsi de 27 Mayıs hayranıdır. Oyunları bozulunca, milli iradenin desteğini alma ümitleri keslince bunlarda her yol darbeye çıkmaya başladı. Darbeciler ve onları yönlendirenler hep aynı kodlarla hareket etmişlerdir.
CHP, çok partili siyasi hayata geçişi ancak açık oy, gizli tasnif yöntemiyle başlatmıştır. Böyle bir demokrasi olabilir mi? Halkı hor ve hakir görerek, inancını, kılığını, kıyafetini aşağılayanların gerçekte ne kadar ilkel, ne kadar bağnaz olduklarının en çarpıcı örnekleri darbelerdir. Sadece darbe yapanları değil, 'daha ne bekliyorsunuz' kışkırtmasıyla ordumuzun içine darbe virüsünü de sokanları bu millet asla affetmeyecektir.
Başkan Erdoğan, Faruk Nafiz Çamlıbel'in şiirini okudu | Video
Menderes'e hangi inançla saldırdılarsa, rahmetli Özal'a... Şimdi de Cumhur İttifakına aynı nefret duygularıyla yöneldiler. Dün ezandan, İstiklal Marşı'ndan, bayraktan, birliğimizden ve beraberliğimizden rahatsızdılar, bugün de rahatsızlar. Attığımız her adımda önümüzü kapatmaya kalktılar. Ama Cumhur İttifakı olarak emin adımlarla bu yolda ilerliyoruz.
Demokrasi ve Özgürlükler Adası, dualarla açıldı | Video
BAHÇELİ: DARBEDEN MEDET UMANLARDA HIYANET VİRÜSÜ VAR
MHP lideri Devlet Bahçeli törende yaptığı konuşmada özetle şunları söyledi: Burada sadece 1950-60 dönemi yargılanmamış, irade ve egemenliğin yegane sahibi aziz milletimizin takdir ve tercihleri de hazin şekilde sorguya çekilmiştir. 27 Mayıs'ın 60. yılında Demokrasi ve Özgürlükler Adası'nın açılışıyla geçmişin kötü anıları geleceğin kutlu hedefleriyle berhava edilecektir. 27 Mayıs'ın 60. yıldönümünde Demokrasi ve Özgürlükler Adası'nın resmi açılışıyla geçmişin kötü anıları geleceğin kutlu hedefleriyle berhava edilecektir. Yassıada'da hukuka deli gömleği giydirilmiştir. Yassıada yalnızca denizin ortasında sivrilen bir kara parçasının adı değildir. Burası aynı zamanda milli hafızalara kazınmış, alacakaranlık bir devrin hukuk kisvesiyle demokrasiyle vurulan paslı zincirlerin simgeleşmiş yeridir. Hala darbeye umut bağlayanların mevcudiyeti tedavisi olmayan hıyanet virüsüne dalalettir.
LOGODA MENDERES SİLÜETİ
Demokrasi ve Özgürlük Adası için özel olarak hazırlanan logoda, darbecilerin utanç mahkemelerinde idama mahkum edilen Adnan Menderes'in silüetine yer verildi. Logoya dik olarak bakıldığında, Menderes'in silüeti görülebiliyor.
'TARİHİ BİR YÜZLEŞME, YEPYENİ BAŞLANGIÇ'
TBMM Başkanı Mustafa Şentop: Bu ada 60 yıl önce işlenen siyasi ve hukuki cinayetin olay mahallidir. Yassıada'nın yeni yüzü tarihi bir yüzleşme ve yepyeni bir başlangıçtır.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak: 4. yüzyıldan beri sürgün ve esaret adası olarak anılan Yassıada'yı, bugünden itibaren 'Demokrasi ve Özgürlükler Adası' olarak anacağız. Demokrasi tarihimizin çukuru olan 27 Mayıs'ın kaderini değiştiriyoruz. Milli irade ile ilerlemenin gururunu yaşıyoruz.
AK Parti Genel Merkez Gençlik Kolları: Kendisini milletine adayanları, millete hizmetkarlık edenleri 27 Mayıs'ın hüznü ve 15 Temmuz'un onuruyla savunmaya devam edeceğiz.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: Demokrasiye olan inancımızı koruyarak milletimizin iradesine hiçbir vesayetin ipotek koymasına müsaade etmeyeceğiz.
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan: Milletimizin iradesini yok sayan her girişim tarihte kara bir leke olarak yer alacak.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli: 27 Mayıs 1960 darbesi, aziz milletimizin vicdanında açılan derin bir yara, demokrasi tarihimizin büyük utancıdır.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu: 27 Mayıs milli irademize vurulan ilk darbe, demokrasi ve özgürlük mücadelemizdeki kara bir lekedir.
AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş: 27 Mayıs'ta idamla yargılanan sadece merhum Menderes değil, onun şahsında bir milletin onuru ve geleceği olmuştur.
AK Parti Esenler Belediye Başkanı ve İBB Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili M. Tevfik Göksu: "Yeter! Söz Milletindir şiarıyla başlatılan demokrasi mücadelesine ve millet iradesine, 27 Mayıs 1960 darbesiyle kara bir leke vuruldu. ANKARA
'ÖZGÜRLÜĞÜMÜZÜN SİMGESİ OLACAK'
Başkan Erdoğan, Demokrasi ve Özgürlükler Adası'na ilişkin Twitter hesabından bir paylaşımda bulundu. "Üzerinde durduğumuz toprakların ıstırabını dindirmek için Yassıada'yı tarihe gömüp burayı Demokrasi ve Özgürlükler Adası haline getirdik" ifadelerini kullanan Erdoğan, "Demokrasi ve Özgürlükler Adası, Demokrasi ve Özgürlüğümüzün Simgesi Olacaktır" başlığıyla bir görsele de yer verdi. ANKARA
ADADA NELER VAR?
Adnan Menderes Kongre Salonu
Demokrasi ve Özgürlükler Müzesi
Demokrasi Feneri
27 Mayıs Tarih platosu
1200 kişilik cami
125 odalı otel
Demokrasi Parkı
Seyir terasları
Kafeterya ve restoranlar
BU DARBECİLERİ UNUTMA TÜRKİYE!
Darbecilerin sözde yargılamalarını yaptığı Yüksek Adalet Divanı salonunun arkasına "Adalet mülkün temelidir" yazısı asıldı. Bu yazının altında dönemin darbecileri Yüksek Adalet Divanı Başkanı Salim Başol, Başsavcı Altay Ömer Egesel ile divan üyelerinin hareketli balmumu heykelleri konuldu. Dev ekranda ziyaretçilere, o dönem Türk siyasi tarihinde ve Yassıada'da yaşananların anlatıldığı "Dünden Bugüne Yassıada" belgeseli izletilecek.
Yargılamaların yapıldığı dönemde subay yatakhanesi olarak kullanılan bina, Demokrasi ve Özgürlükler Müzesi'ne dönüştürüldü. Müzenin girişindeki duvarda, Adnan Menderes'in "Yeter söz milletindir!" ifadesi dikkati çekiyor. Bu müzenin içinde Adnan Menderes'in doğduğu evin benzeri yer alıyor. Müzede, "Aydın Evi" olarak adlandılan bu bölümde bir yatak odası, salon ve mutfak bulunuyor. Müzenin içindeki küçük odalarda, Adnan Menderes'in hayatı ile iktidarda bulunduğu yıllarda Türkiye'de yaşanan kalkınma hamlelerine ilişkin bilgi ve görseller ziyaretçilere aktarılıyor.Adnan Menderes'in 17 Şubat 1959'da Londra'da yaşadığı uçak kazası da anlatılıyor.
SON DAKİKA... Tarihi günde Yaslıada Başkan Erdoğan ve Bahçeli'yi ağırladı: Liderler Demokrasi Ve Özgürlükler Adası’na yapılan camiyi gezdi. Son dakika: Demokrasi ve Özgürlükler Adası (Yassıada) açılıyor! SABAH objektifinden İlk fotoğraflar geldi Tarihçi Dr. Cemil Koçak’tan 27 Mayıs darbesi hakkında çarpıcı açıklamalar 27 Mayıs 1960 darbesinin arşivi yıllar sonra gün yüzüne çıktı!