Türk siyasi tarihinin kara lekelerinden biri olan 28 Şubat'ın kilit isimlerinden dönemin (22'nci) Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı hayatını kaybetmesinin ardından vatandaşlar tarafından araştırılmaya başlandı. 28 Şubat post-modern darbesi sonrası Genelkurmay Başkanlığı görevine getirilen ve dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile işbirliği yaparak Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir'in planladığı iddia edilen askeri darbeyi engellediği iddia edilen İsmail Hakkı Karadayı kimdir? Sorusu internet aracılığı ile sorgulanmaya başladı. Peki; Eski Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı kimdir ve nereli, kaç yaşındaydı? İşte detaylar…
İsmail Hakkı Karadayı; 1932 yılında Çankırı'da doğmuştur. 30 ağustos 1994 tarihinde Genelkurmay Başkanlığı görevine atanan Karadayı 28 Şubat'ta ise postmodern darbe olarak adlandırılan sürecin kilit isimlerinin başında geliyordu...
İşte hayatını kaybeden eski genelkurmay başkanına dair detaylar…
MÜEBBET HAPİS CEZASI ALMIŞTI
Türk tarihine postmodern darbe olarak geçen 28 Şubat darbesinin failleri 2013 yılında yargı karşısına çıkarılmıştı. 5 yıl süren yargılama sonucunda dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı ve Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir ile kuvvet komutanlarının da bulunduğu sanıklar müebbet hapisle cezalandırıldı.
Son dakika: 28 Şubat'ın kritik isimlerinden İsmail Hakkı Karadayı hayatını kaybetti! | Video
İSMAİL HAKKI KARADAYI VE 28 ŞUBAT'IN YARGILANMASINDA YOL BÖYLE AÇILDI
RefahYol Hükümetinin 28 Şubat 1997'deki Milli Güvenlik Kurulu'nda (MGK) alınan kararlar ve uygulamalar sonrasında istifasıyla sonuçlanan süreç, yıllar sonra açılan yargı yolu ile mahkemeye taşındı. 28 Şubat sürecinin yaşandığı dönemde demokrasiye yapılan bu müdahaleden hesap sorulmasının önünde engel teşkil eden bazı yasalar, ilerleyen yıllarda Anayasa'daki değişikliklerle aşıldı. Böylece, 28 Şubat darbecilerinin yargılanmalarının önü açıldı.
İLK OPERASYON 2012'DE YAPILDI
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında ilk operasyon, 12 Nisan 2012'de düzenlendi.
KARADAYI DAHİL 21 İSME MÜEBBET HAPİS CEZASI
28 Şubat davasının görüldüğü Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi, 13 Nisan 2018'de hükmünü açıkladı.
Buna göre;
Dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı,
Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir, Genelkurmay Harekat Başkanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Ahmet Çörekçi, dönemin Genelkurmay MEBS Başkanı ve eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Hayri Bülent Alpkaya, dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Hikmet Köksal, dönemin Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanı Aydan Erol, Kara Kuvvetleri İstihbarat Başkanı Cevat Temel Özkaynak, dönemin Genelkurmay İstihbarat Başkanı Çetin Saner, Genelkurmay İstihbarat ve İKK Daire Başkanı emekli Orgeneral Fevzi Türkeri, dönemin Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Genel Sekreteri emekli Orgeneral İlhan Kılıç, dönemin Hava Kuvvetleri Komutanlığı İstihbarat Başkanı Çetin Dizdar, eski YÖK üyesi emekli Korgeneral Erdoğan Öznal, dönemin Genelkurmay Genel Sekreteri Erol Özkasnak, dönemin Jandarma Genel Komutanlığı Harekat Başkanı Hakkı Kılıç, dönemin Genelkurmay İç Güvenlik Harekat Dairesi Plan Şube Müdürü İdris Koralp, dönemin Genelkurmay İç Güvenlik Harekat Dairesi Başkanı ve Başbakan Askeri Başdanışmanı Kenan Deniz, dönemin Genelkurmay Adli Müşaviri Muhittin Erdal Şenel, dönemin Genelkurmay Plan Prensipler Başkanı Vural Avar, dönemin Genelkurmay Personel Başkanı Yıldırım Türker ve dönemin YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz,
suç tarihinde yürürlükte bulunan 765 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 147. maddesi uyarınca "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini cebren düşürmeye ve devirmeye iştirak" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.