Koronavirüsle mücadele tedbirleri kapsamında Türkiye'nin eylüle kadar normalleşmesi planlanıyor. Beş aylık normalleşme planına göre çalışma hayatı, sağlık, eğitim, din hizmetleri, savunma, adalet, sanayi, ticaret, turizm, kültür, gıda, tarım, orman, spor, ulaştırma, enerji gibi 18 alanda takvim belirlendi. Bilim Kurulu'nun güncellenen önerileri ve vaka sayısının seyrine göre kontrollü normalleşme planı şöyle işleyecek.
Cuma namazları 12 Haziran'dan itibaren cami dışında açık alanlarda kılınabilecek. Aynı tarihten itibaren, vakit namazları sosyal mesafe, maske ve hijyene ulak şartıyla uygun görülen cami ve mescitlerde kılınabilecek. Kur'an kursları 24 Ağustos'ta açılabilecek, 30 Eylül'den itibaren fiziki mekânları yeterli olan Kur'an kursları bire bir eğitim yapılması, ekimde normal eğitime geçilmesi hesaplanıyor.
Nikâh salonları yüzde 25'i doluluk şartıyla haziranda açılacak. Düğün salonu, konser salonu, tiyatro, sinema ve gösteri merkezlerindeki kısıtlamalar temmuzda kalkacak. Kütüphaneler haftanın belli günlerinde hizmete açılacak. Otel, motel ve pansiyonlar 27 Mayıs'tan itibaren müşteri kabul edebilecek.
Ulusal ve uluslararası konferans ve toplantılarına önümüzdeki aylarda başlatılacak. Antalya Diplomasi Formu, Büyükelçiler Konferansı, Türk-İngiliz Tatlı Dil Formu, İstanbul Aracılık Konferansı ve NATO toplantılarının gerçekleştirilmesi için tarih belirleme çalışmaları masada.
Bulgaristan ve Yunanistan sınır kapılarının açılma tarihi salgının seyrine göre planlanacak. YHT ve konvansiyonel taşıma için bilet satışı ve tren hazırlıkları ay sonunda başlatılacak. Ankara ve İstanbul arası karşılıklı olarak günde 1 sefer yapılacak.
İç hat uçuşları ve dış hat uçuşları kısmi olarak bu ay sonu başlatılacak.
Turistik amaçlı olta balıkçılığı, gezinti, ticari yat ve ilkel yapılı ahşap gemiler ay sonu itibariyle faaliyet gösterebilecek. Ege adaları, ve Yunanistan ile Türkiye limanları arasında uluslararası seferler başlayacak. Kapasitesinin yarısı oranında yolcu taşıma kısıtlaması kalkacak.
Cezaevlerinde önce kapalı görüş, ardından açık görüş serbest bırakılacak. Adli süreç haziran ortasında eski işleyişine dönecek.
Askerler haziran başında terhis edilecek. Ardından askere alımlar başlanacak.
Kapalı spor tesisleri ve özel spor tesisleri faaliyete geçebilecek. Gençlik kampları kısıtlı olarak devreye sokulacak.
65 YAŞ ÜSTÜ VE 20 YAŞ ALTINA YASAK KALKIYOR
Pandeminin Türkiye'de görülmesiyle ilk alınan önlemlerden olan 65 yaş üzeri vatandaşların sokağa çıkma yasağı 27 Mayıs'ta tamamen kalkacak. 20 yaş altı için de sokağa çıkma kısıtlaması aynı tarihte sona erecek.
Umuma açık istirahat ve eğlence yerleri ile çay bahçesi, dernek lokalleri, ören yerleri, yüzme havuzu, kaplıca ve spor merkezleri gibi tesisler 1 Haziran'da açılırken, mesire yerleri ve piknik alanlarına 15 Haziran'dan itibaren gidilebilecek.
ÇALIŞMA HAYATI NORMALE DÖNECEK
Çalışma hayatında kamudan başlayarak esnek çalışma uygulamaları gözden geçirilecek. İkinci adımda, kısa çalışma uygulaması koronavirüs tedbirleri kapsamından çıkarılacak. Bu süreçte kreşi anaokulu ve gündüz bakımevleri isteğe bağlı olarak faaliyet gösterebilecek. Kullandırılmayan izinler verilecek.
Beklenen ilerleme olduğu taktirde pandemi hastanelerinin sayısı kademeli olarak azaltılacak. Kısıtlı hastaneler pandemi hastanesi olarak kullanılacak. Diğer hastaneler de normal hasta kabulune ve işleyişine geri dönecek. Hastanelerde uygulanan salgın tedbirleri kademeli olarak gevşetilecek. Sağlık personelinin tayin yer ve değişiklik uygulamaları normale dönecek, durdurulan izinler kademeli olarak yeniden açılacak.
Teknopark şirketleri ile ar-ge ve tasarım merkezlerindeki esnek çalışma uygulamaları bu ay sonunda kaldırılacak. Tüketici hakem heyetleri toplantılarına 15 Haziran'da başlayacak.
Hayvan satış yerleri Sağlık Bakanlığı'nca belirlenecek şartlar çerçevesinde bu ay sonunda faaliyete geçebilecek. Mevsimlik tarım işçilerinin seyahat izni alma zorunluluğuna son verilecek. Gıda işyerlerinde gerçekleştirilen denetimler risk hesaplı olarak yapılacak.
YEREL YÖNETİMLERE DESTEK VERİLECEK
İller bankasının yürüttüğü ihale çalışmaları normal işleyişine dönecek. Yerel yönetimlerin sorumluluk alanındaki tüm yerler yıl sonuna kadar dezenfekte edilecek. Belediyelerin ertelenen borçlarının tahsiline başlanacak. Hazine gayrimenkullerinden alınan kiraların ertelemesine son verilecek.
Enerji alanında bakım ve onarım çalışmaları başlatılacak. Elektrik ve doğalgaz sayaçlarının okunamadığı belli bölgeler için yapılan kıyasen fatura işlemi uygulamasına son verilmesi gündemde.
TELAFİ EĞİTİMİ AĞUSTOSTA
Anaokulu, ilkokul, ortaokul ve liselerde telafi eğitimi ağustosun son haftasında, üniversitelerin 15 Haziran'da normal akademik takvimine dönmesi için çalışma yapılıyor. 20 bin yeni öğretmen alımı sürecinin 1 Haziran'da başlatılması sözkonusu.