10 BİN DENEK İLE BAŞLADI
Koronavirüs salgınını belli oranda kontrol altına alan ülkeler normalleşme sürecini de başlattı. Bu ülkelerde normalleşme, çalışma hayatının nasıl başlayacağına da kafa yoruyor. Bu kapsamda bağışıklık testlerinin yapılarak hastalık geçirenlerin öncelikle işlerine başlamaları formülleri üzerinde duruluyor.
Bilim Kurulu'nun da önerileri doğrultusunda Sağlık Bakanlığı Türkiye'nin bağışıklık haritasını çıkarmak için düğmeye bastı. TÜİK'ün, sosyo-ekonomik gelişmişlik parametrelerine göre 10 bin aile ziyaret edilecek. Bunlardan boğaz ve burundan sürüntü yöntemi ile numune alınacak. Bu işlemleri dişçiler dahil sağlık çalışanları yapacak.
TOPLUMUN NE KADARI GEÇİRDİ
Koronavirüsün en önemli özelliklerinden biri de vakaların büyük çoğunluğunun belirti göstermemesi. Bu da hastalığın yayılımını hızlandırılıyor. Yapılan araştırma ile belirtisiz hastalığı geçirerek bağışıklık geliştirenler de belirlenmiş olacak. Böylece, şu ana kadar Türkiye'nin yüzde kaçının hastalık ile tanıştığı ve bağışıklık geliştirdiği, ne kadarının hiç karşılaşmadığı tespit edilirken illerdeki durumlara ilişkin önemli veriler ortaya çıkacak.
NORMALLEŞMEDE KULLANILACAK
Yapılan bu araştırmanın sonuçları bayram sonrasında başlaması beklenen normalleşme sürecinde kullanılacak. İl pandemi kurulları, bu verilerden yola çıkarak illerdeki virüs yükünün boyutuna bakacak, yayılma ihtimalini hesaplayacak, hangi şehirde hangi yasakların kalkacağı ya da esnetileceğine karar verilecek. Örneğin turizm sezonunun başlatılması için Antalya başta olmak üzere turistik bölgelerde bağışıklık oranı dikkate alınacak.
PLAZMA TEDAVİSİ
Bağışıklık haritası aynı zamanda virüs ile bundan sonraki mücadele sürecinin nasıl olacağını da belirlemeye de imkan sağlayacak. Bağışıklık oranı yüksek illerde daha geniş taramalar yapılarak vatandaşların plazma tedavisine için bağışta bulunmaları teşvik edilecek, böylece iyileşen hasta daha sayısının artması sağlanacak.
NORMALLEŞME NASIL BAŞLAYACAK
Normalleşme süreci öncelikli olarak stratejik önemi olan gıda, tarım ve imalat sanayinde başlayacak. Buralarda maske kullanımı, sosyal mesafe, yemekhane ve toplu alanların kullanımına ilişkin kısıtlamalar olacak. Vardiya yöntemi ile aynı anda çalışanların sayısı azaltılabilecek. İşçiler içeri ateşleri ölçülerek alınacak.
HİZMET SEKTÖRÜ HAZİRAN'DA
Hizmet sektörüne ilişkin esneklikler ise Haziran ayının ikinci yarısından itibaren gündeme gelecek. Buralara ilişkin çok daha sert kısıtlamalar gündemde. Örneğin restoran ve kafeler açılacak ancak ilk etapta yaz ayları da olması nedeniyle sadece bahçedeki açık havaya masa konulabilecek. Masalar arasındaki mesafeler belirlenecek. Bununla da yetinilmeyecek masadaki sandalyeler arasına da mesafe konulurken maske zorunluluğu sözkonusu olacak.
Market ve AVM'lere belli sayıda müşteri, maskeleri ile alınabilecek. Berber, kuaför salonları randevu usulü ile çalışabilecek.
MAYIS SONU 100'LÜ RAKAMLAR
Son rakamlara bakılarak ve "toplumun yasaklara, izolasyon kurallarına aynen uymaya devam etmesi" koşulu ile ileri dönük projeksiyonlar da yapıldı. Buna göre önümüzdeki haftadan itibaren bazı şehirlerde hiç yeni vaka çıkmayacak.
Türkiye genelinde ise yeni vaka sayısı önümüzdeki 10 gün içinde 2 binli rakamlara inecek. Mayıs ayının sonunda ise günlük vaka sayısı binin altına inerek 100'lü rakamlar ile sınırlı kalacak.
Son dakika haberi: Bilim Kurulu Üyesi İlhami Çelik'ten önemli açıklamalar! Coronavirüs ne zaman bitecek? Ramazan Bayramı uyarısı... Araştırmalar sonucunda açıklandı! Corona virüs salgınında yeni bir belirti daha ortaya çıktı SON DAKİKA... Sevindiren gelişme! TÜBİTAK Başkanı corona aşısı ve ilacı için tarih verdi!