TBMM Başkanı Mustafa Şentop, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın 100'üncü yılını kutlamak için gerçekleştirilecek kutlama programını A Haber canlı yayınında anlattı. Şentop, koronavirüs salgını ile ilgili TBMM'deki önlemleri ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile yaptığı görüşmenin ayrıntılarına da değindi.
Son dakika: TBMM Başkanı Şentop'tan 23 Nisan açıklaması | Video
"ÇOK OLUMLU YANIT ALDIK"
Şentop'un açıklamalarından satır başları şöyle:
Milletimize camlara, bahçelere, balkonlara, uygun olan alan neresiyse oraya çıkarak İstiklal Marşı'nı okuma çağrısında bulunmuştuk. Çok olumlu yanıt aldık. 100'üncü yıla yakışır bir şekilde gireceğiz. İstiklal Marşı'nın birleştiriciliği ile 100'üncü yıla gireceğiz. Cumhurbaşkanımıza da davetimi ilettim. İştirak edeceklerini bildirdiler.
"PROGRAM 15 NİSAN'DA HERKESE BİLDİRİLDİ"
Bu özel gündemli oturum konusunda 23 Nisan'daki faaliyetler yapılacak yapılmayacak gibi tuhaf bir tartışma görüyorum bu tabii bilgisizlikten kaynaklanıyor bir kısmı da bunu çarpıtma gayreti içerisinde bu yeni verilmiş bir karar değil 15 Nisan Çarşamba günü TBMM nin ara vermesi ile ilgili karar alınırken AK Parti Grubunun önerisi olarak meclise getirilen bir husustur. 23 Nisan saat 14.00 de özel gündemle toplanması hususu grup önerisi genel kurulda oylanmıştır kabul edilmiştir. 23 Nisan programımızı 15 Nisan akşamı Milletvekillerimize gönderdik dolayısıyla 23 Nisan da program olacak olmayacak hiç yaşanmamış bir tartışmadır. Kimsenin de aklından böyle bir şey geçmemiştir.
"BİZİ ÜZECEK BİR VAKA İLE KARŞILAŞMADIK"
Konuşulan husus şudur bugüne kadar önerilen tedbirlerle ilgili olarak başta milletvekillerimiz olmak üzere çalışan tüm arkadaşlarımızın büyük bir itina ve titizlik gösterdiğine şahit oldum ban ve onun olumlu neticesini de aldık. Bugüne kadar bizi üzecek bir vaka ile karşılamadık. Meclis yoğun görüşmeler yaptı ben bütün Avrupa parlamentolarını da inceledim parlamentolar resmen çalışıyor gözüküyor ama çok nadir toplantılar yapıyorlar ve çok acil meseleleri sadece görüşüyorlar. Dolayısıyla bu dönemde mart ve nisan aylarında dünyanın belki de en yoğun çalışan parlamentosu aynı zamanda TBMM. Bu çalışmalar yürütülürken önerilen tedbirlere riayet ederek bunu yaptık. Mesafeyi koruyarak daha az milletvekilinin katılımıyla ve maske kullanmak suretiyle yürütüldü bizm arzumuz 23 Nisan günü yapılacak toplantıda da bu önerilen tedbirlere riayet edilmesi ve bizi üzecek bir sağlık problemiyle karşılaşmamızı istemediğimiz içindi. Bu bakımdan şunu yeri gelmişken ifade edeyim geçtiğimiz Cuma günü be siyasi partilerimizin genel başkanları ile bir istişarede bulundum. Biraz önce belirttiğim hususları görüşmek üzere.23 Nisan'da bu toplantı yapılacak bu yapılacak toplantıda önerilen tedbirlere riayet için acaba nasıl bir şey olabilir.
"BÖYLE BİR ÖNERİDE BULUNMADIM"
Benim ismimi de zikrederek ifade ettiği için Faik Öztrak Tekirdağ milletvekili CHP Sözcüsü. Aslında Meclis Başkanı olarak ben özellikle 23 Nisan haftasının küçük basit tartışmalarla geçirilmesini arzu etmediğim için bu tür tartışmalar girmek istemedim ancak doğrudan bana hitaben konuşmuş olduğu için de cevap vermeyi burada gerekli görüyorum. Genel başkanlara cumhurbaşkanının katılmayacağını diğer parti başkanlarının da oturuma katılmamasını önerdiğimi söylüyor, ben hiç kimseye böyle bir öneri de bulunmadım, benim böyle bir yetkim de yok. Şu anki mevcut milletvekilleri istedikleri zaman meclise gelebilirler istedikleri zaman gelmeyebilirler.
"ESEFLE KINIYORUM"
Bütün milletvekilleri ve milletvekilleri olan genel başkanların da takdirinde olan bir husustur bu. Benim kimseden bir talepte bulunmam veya onlara bir teklifte bulunmam sözkonusu değil sadece az önce ifade ettiğim sağlıkla ilgili bu tablo karşısında sosyal mesafenin korunması milletvekillerinin daha az sayıda katılımının sağlanması ile ilgili nasıl bir yol izlenebileceği partiler tarafından belli sayıda bir milletvekilinin sınırlı sayıda belirlenebilmesinin olabilirliliği bu arada genel başkanların katılmasının milletvekillerinin katılmasını zorunlu kılan bir etki olduğunu belki bunun da düşünülebileceğini şeklinde bir istişare ve değerlendirme görüşmesiydi. Bu görüşmenin kalkıp bir teklifte bulundu genel başkanlara meclise gelmeyin falan dedi gibi değerlendirmesini üzüntü ve esefle karşılıyorum.
KILIÇDAROĞLU OTURUMA KATILACAK MI?
Önerilen tedbirlere uyma konusundaki hassasiyetlere katıldıklarını ifade etti. Fakat genel başkanların katılıp katılmaması durumunda zaten onun cevap vermesini gerektirecek bir şey de değildi benim söylediğim. Bir görüş olarak değerlendirilebilir diye söylemiştim. Ona dair bana bir beyanı olmadı.
"KASTEN BİLGİLERİ ÇARPITIYORSA ÇOK VAHİM DURUM"
Birleştirici bir gün olmasını düşündüğümüz 23 Nisan'ın 100. yıldönümünde böyle varolmayan söylenmeyen bazı şeyler ki, iki kişi arasında geçmiş bir görüşmeden bahsediyorum. Bunu daha sonra dışarıda söyleyen arkadaşlar bu görüşmede bulunan arkadaşlar değiller. Burada bunları çarpıtarak kamuoyunda bir rahatsızlık, huzursuzluk tartışma çıkartmadan rahat edemeyen bir anlayışla karşı karşıya olduğumu görüyorum maalesef. Ve çok tuhaf şekilde bana hitap ediyor sayın Öztrak. Siz Meclisin başkanı mısınız, yoksa cumhurbaşkanlığı iletişim başkanı mısınız? Diyor. Bu şekilde bir takım soruları seven arkadaşlar var Meclis'te. Tabi bu tartışmaları biz de yapabiliriz, daha ağırını da söyleyebiliriz. Ama bu yaşadığımız ortamın 23 nisan'ın arzu ettiğimiz atmosferine gölge düşürmek istemiyorum.
Burada konuşurken siyasetçilerin, özellikle belli sorumluluk mevkiinde bulunanların doğru bilgiler üzerinden konuşması lazım. Aksi halde bilgileri yanlış olursa yanlış sonuçlara varıyorlar. Kasten bilgilerin çarpıtılması söz konusuysa çok daha vahim bir durum. Bunu hiçbir milletvekili arkadaşıma yakıştıramam.
"PARTİ SÖZCÜSÜ MÜSÜN, MÜSAMEREYE Mİ HAZIRLANIYORSUN?"
İYİ Parti Milletvekili Ümit Özdağ ile ilgili gönderilen fezleke var. TBMM Başkanı derhal geri göndermelidir. TBMM Başkanı neden sessizdir diyorlar. TBMM Başkanı'nın sessizliği sizinle aynı düşünmemesinden olabilir. Sizden daha fazla şey biliyor olmasındandır. Basın toplantısında yaptığı bir konuşma var. TBMM oturmlarında, Genel Kurul'da yapılmış değerlendirmeler değil. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı bir işlem yapmıştır. CHP Sözcüsü Faik Bey, Meclis kürsüsünde yapılan bir konuşma diyor. Öyle değil. TBMM Başkanı'nın fezlekenin içeriğiile yorum yapma şansı yoktur. Adalet Komisyonu ve Karma Komisyon'a sevk ediyor TBMM Başkanı. Vahim olan bir husustan söz etmek isterim. Bu fezleke 25 Mart'ta gelmiş. 30 Mart itibarıyla tüm milletvekillerinin bu durumdan haberdar olduğunu varsayıyoruz. Burada doğru bilgiler üzerinden farklı görüşler ortaya konulabilir. Ama yanlış bilgiler üzerinden görüş ortaya konulamaz. Ben bu tabloyu görünce çok sevdiği şekilde hemşehrim olan CHP Sözcüsü Faik Öztrak'a seslenmek istiyorum. Kendisi bir parti sözcüsü mü yoksa müsamereye hazırlanan bir kişi gibi tekrarlar yaparak mı konuşuyor? Bu kadar yanlış bilgiden bir milletvekilinin, parti sözcüsünün kaçınması gerekir.