Dünyada corona virüs aşı çalışmaları devam ederken ülkemizde de virüsün tedavisiyle ilgili son dakika gelişmeleri yaşanıyor. Kovid-19 Türkiye Platformu koordinasyonunda "Aşı ve İlaç Geliştirme Sanal Konferansı" üç gün önce düzenlendi. Sanal konferansın açılışında konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Kovid-19 Platformu altında 7 farklı aşı projesi ile hem kimyasal hem de biyoteknolojik yöntemlerin uygulanacağı 7 farklı ilaç geliştirme projesinin yer aldığını bildirdi. TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal'ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen konferansa üniversitelerde çalışmalar yürüten bilim insanları katıldı. Corona virüsün izolasyonunu başaran Prof. Dr. Aykut Özkul; sıradaki adımları anlattı!
KOVİD-19 VİRÜSÜNÜ İZOLE ETTİĞİNİN MÜJDESİNİ VERDİ
Türkiye'de birçok bilim insanı koronavirüsü enfeksiyonu nedeniyle oluşan Kovid-19 hastalığı için aşı için araştırma yapıyor. Koronavirüs hakkında serum, aşı ve ilaç üretimi için çalışmalar sürerken Ankara Üniversitesi'nden Türk bilim insanı Prof. Dr. Aykut Özkul koronavirüse enfeksiyonunun var ettiği Kovid-19 hastalığı için serum, aşı ve ilaç üretmenin ilk adımı olan Kovid-19 (Sars-Cov-2) virüsün izolasyonunu başardıklarını duyurdu. Prof. Dr. Özkul, TÜBİTAK'ın "Aşı ve İlaç Geliştirme Sanal Konferansı"nda virüsü izole ettiği müjdesini bilim insanı katılımcılara iletti.
Türk Bilim insanı Prof. Dr. Aykut Özkul, corona virüsü izole etmeyi başardığını açıkladı | Video
TÜBİTAK'IN DESTEĞİYLE AŞI ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
TÜBİTAK'ın desteğiyle çalışma grubuyla çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Viroloji Anabilim Dalı Başkanı ve A.Ü. Biyoteknoloji Enstitüsü Müdürü olarak çalışan Prof. Dr. Aykut Özkul, "Aşı ve İlaç Geliştirme Sanal Konferansı" bir konuşma yaptı.
VİRÜS ENFEKSİYONLARINA KARŞI ANTİVİRAL TEDAVİ PROJESİNİ ANLATTI
Özkul, sanal konferansta "Kovid-19 için Griffithsin (GRFT) Temel, Antiviral Yaklaşım Geliştirilmesi ve Terapötik Etkinliğinin Sorgulanması" projesinin sunumunu yaptı. Bilindiği üzere, antiviral tedavisi virüs enfeksiyonlarına karşı kullanılan farmakolojik bir alan. Antiviral tedavi viral enfeksiyonun yani virüs enfeksiyonlarının kontrol altına alınması ya da yok edilmesi amacıyla kullanılıyor. Prof. Özkul, "TÜBİTAK Başkanı nezdinde Kovid-19 salgınıyla ilgili olarak geliştirilen bu süreçte bizde Ankara Üniversitesi olarak elimizden geleni desteği sonuna kadar verme azmiyle sürece katkıda bulunmak amacıyla bu proje önerisini yaptık" dedi.
33 YILLIK BİLİM ADAMI HEDEFİNİ AÇIKLADI
33 yıllık bilim insanı olarak Kovid 19 hastalarının dünyada milyonu geçeceğini açıklamış olan Özkul, "Bu süreçteki temel hedefimiz şu: COVID-19'a karşı kullanılabilecek spesifik olmayan bir doğal lektin olan Griffithsin derivelerinin (engineered) ve bizim sentetik biyoloji tuğlarını kullanmak suretiyle bu Griffithsini elde edilmesi ve özellikle antiviral, ve tercihen terapötik etkinliklerinin in vitro ve in vivo olarak sorgulanmasını hedefliyoruz. Bu kapsamda geliştirdiğimiz iş paketlerimiz var" dedi.
KORONAVİRÜSE KARŞI PROJESİNİ ADIM ADIM ANLATTI
Aykut Özkul, hazırladığı sunumda Kovid-19 hastalığına karşı ilk adım olarak virüsün izole edilmesini hedeflediğini belirtti. İlk adım olarak koronavirüsün izolasyonunu grubuyla birlikte gerçekleştiren bilim insanı Prof. Dr. Özkul, diğer adımlarının neler olduğunu da şöyle anlattı: "Birinci iş paketi takdir edersiniz ki, virüsün izolasyonu ve karakterizasyonu (genetik ve antijenik) gerçekleştirmek. Bununla ilgili veteriner fakültesinde bünyesinde ADSL 3 VBSL 3 alt yapılarını kullanarak gerçekleştiriliyor."
SANAL KONFERANSTA VİRÜS İZOLASYONUNUN MÜJDESİNİ VERDİ
Özkul, "İş paketindeki amacımız Türkiye şartlarında geliştireceğimiz bir molekülün telepatik etkinliğini test etmek için kullanabileceğimiz hayvan modelini barındırabileceğimiz, çalışabileceğiniz bir alt yapı yok. Bu süreç dâhilinde elimizdeki farklı transjenik kemirgen türlerini de kullanmak suretiyle, söz konusu izole ettiğimiz virüsün bir hastalık modeli olarak kullanılıp kullanılmayacağını sorgulama fırsatı bulacağız. Destekleri birkaç gün önce aldık, Sayın Başkan da bizi dinliyor, Hocam da bizi dinliyor, geçtiğimiz haftalarda çalışmaya başlamıştık. An itibariyle bu virüsü izole ettiğimizle ilgili ilk bulguları bu güzide toplulukta ve ortamda hepinizle paylaşmış olayım" diye konuştu.
PROF. DR. ÖZKUL, İZOLASYON SONRASI NELER YAPILACAĞINI AÇIKLADI
Aykut Özkul, ikincisi GRFT'in üretimi ve saflaştırılmasının oldukça zor ve sıkıntılı bir süreç olduğuna değindi. Özkul, Kovid-19 virüsün izolasyonu sonrası yapılacakları ise şöyle anlattı: "Az bahsettiğim gibi iş paketleri içerisinde yer verdiğimiz arkadaşlarımız, GRFT'in doğal, benzer ve genetik olarak bir takım mutasyonlarını içeren şekillerini geliştirmeye çalışacaklar. Bu molekülün hücreye intilazyonuyla ilgili olarak çok ama çok katkı sağlayacağı düşüncesindeyiz. Üçüncü iş paketinde, sentezlenen GRFT için in vitro/in vivo hem toksisite de hem de etkilerin de değerlendirme süreci var. Dördüncü iş paketinde, eğer in vitro şartlarda biz GRFT ile ilgili olarak bir Sars-Cov 2 genelin özelinde antiviral etki tespit edersek hayvan modelinde bunu kullanmak üzere bir formülasyonu gerekecek, bu konuda Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'nden destek alacağız. Son olarak geliştirilen bu molekülün uygun in vitro etkinliklerini hayvan sisteminde denenmesi, enfekte farelerde telapatik etkinlik denemeleri gerçekleştirecek."