Çinli araştırmacılar tarafından gerçekleştirilen araştırmanın detaylarını içeren son dakika haberine göre; taburcu edilen Corona virüsü hastalarının akciğerinde parçacık ya da sıvı dolu keseler bulunduğu açıklandı. Corona virüsü tedavisi ile ilgili yapılan bu açıklamanın ardından hastalığın iyileşen kişilerde kalıcı hasar bırakma ihtimali endişe yarattı. Corona virüsü vaka ve ölüm sayılarını içeren güncel verilere göre hastalık şimdiye kadar 300 binin üzerinde insana enfekte oldu. Ölüm sayısı 13 binin üzerine çıkarken 90 binden fazla kişi hastalığı atlattı. Peki genellikle alt solunum yolunu etkileyen ve enfekte olduğu kişide kuru öksürük, ateş, nefes darlığı gibi belirtilere sebep olan Corona virüsü kalıcı hasar bırakır mı? İşte Çinli bilim insanları tarafından yapılan araştırmanın detaylarını içeren son dakika haberi…
Koronavirüs görülen ülkelerdeki yeni vakalara ilişkin güncel veriler sürekli olarak kamuoyu ile paylaşılıyor. Şimdiye dek dünyanın çeşitli bölgelerinde etkili olan ve bugünkü güncel verilere göre 300 binin üzerinde insana enfekte olan corona virüsü ile ilgili bilimsel çalışmalar sürüyor.
İyileşen kişilerin sayısı teselli edici olsa da öte yandan, bu kişilerin hastalık sonrasında nasıl etkilendiklerini gösteren çok az bilgi var.
Yeni koronavirüs genellikle alt solunum yollarını etkilediğinden, enfekte olanların çoğu kuru öksürük, nefes darlığı veya pnömoni (zatürre) belirtileri gösterir.
Hong Kong'da yapılan araştırma, iyileşmiş koronavirüs hastalarının akciğerlerinde hasar kalabileceğini ortaya koydu.
Hastaneden taburcu edilen 12 hastayla yapılan küçük çaplı bir araştırma, hastaların iki veya üçünün akciğer fonksiyonlarında azalma olduğunu gösterdi. Araştırmacılar, uzun vadeli etkileri onaylamak için henüz çok erken olduğunu dile getirdi.
Hong Kong'daki Princess Margaret Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Merkezi Tıbbi Direktörü Dr. Owen Tsang Tak-yin, "Bazı hastalarda iyileşme sonrasında akciğer fonksiyonu yaklaşık yüzde 20 ila 30 oranında düşebilir" dedi.
AKCİĞERLERDE BUZLU CAM BENZERİ YAPILAR KEŞFEDİLDİ
Bilgisayarlı tomografide akciğerlerde sıvı veya parçacık dolu keseler görüldü; bu durumun hastalık geliştikçe giderek kötüleşebileceği kaydedildi.
Hong Kong'un bulguları, Şubat 2020'nin başlarında Wuhan'ın önceden yapılan araştırmalarını doğruladı. Yakın tarihli bir çalışmada, Wuhan Üniversitesi Zhongnam Hastanesi'nden bilim insanları 140 koronavirüs hastasının akciğer taramasını analiz etti. Buna göre, her bir hastanın akciğerlerinde buzlu cam benzeri yapılar buldular.
Sağlık Bakanlığı tarafından corona virüsü tedbirleri kapsamında öncelikle dikkat çekilen konu, bu korkuyu yaşamamak için evde kalmak. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Demircan konuyla ilgili: 'Sanki sokağa çıkma yasağı varmışcasına evde kalmak, çok daha iyi olacak. Çok elzem değilse evden çıkmayalım. Biz sabaha kadar hastanelerdeyiz. Biz hazırız. Vatandaşımız da evde kalsın inanın bu hastalığı önleriz."
Sağlık Bakanlığı'nın yayımladığı Kovid-19 algoritmasında AIDS tedavisinde kullanılan ilaçların kombinasyonu ile sıtma tedavisinde kullanılan bazı ilaçların kullanılmasının kararlaştırıldığı belirtilmişti. Algoritmada, basamak derecelerine ve yaş gruplarına göre hasta yönetimi ve tedavi akış şeması ayrıntılı şekilde tanımlanıyor.