Sağlık Bakanı Fahrettin Koca dün gece saatlerinde coronavirüsteki son bilançoyu duyurdu. Bakan Koca Twitter paylaşımında, 311 kişinin test sonucunun daha pozitif çıktığını söyledi. Ölü sayısının ise 5 kişi daha artarak 9'a yükseldiğini ifade eden Sağlık Bakanı, 3 bin 656 şüpheliye test yapıldığını da açıkladı. Bakan Koca, önlemlerden taviz verilmemesi gerektiğini vurguladığı açıklamasında, özellikle yaşlıların tehlike altında olduğunu ve can kayıplarının tümünün yaşlı vakalardan olduğunu ifade etti. İşte Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın corona virüsü vaka ve ölüm sayısı ile ilgili son dakika açıklaması ve detaylar...
SAĞLIK BAKANI FAHRETTİN KOCA CORONA VİRÜSÜ VAKA VE ÖLÜ SAYISINI SON DAKİKA OLARAK DUYURDU
Corona virüsü ile ilgili ilk andan itibaren sert tedbirler alan Sağlık Bakanlığı, süreci şeffaf bir şekilde ilerletiyor. Bakan Fahrettin Koca, her günün sonunda corona virüüsü vaka ve ölüm sayısını duyuruyor. Koca, dün gecede tüm son dakika bilgilerini paylaştı. Bakan Koca'nın Twitter hesabından yapılan paylaşımda şu ifadelere yer verildi.
Son 24 saatte 3656 ŞÜPHELİYE TEST yapıldı. 311'i POZİTİF ÇIKTI. Hasta sayımız 670'e ulaştı. Yaşlı ve direnci zayıf 5 HASTAMIZI KAYBETTİK. Bugüne dek toplam 9 can kaybımız var. Tamamı yaşlılarımızdan. Yaşlılarımızı koruyalım. MÜCADELEMİZDE BİR AN BİLE ESNEKLİK GÖSTERMEYELİM.
TÜRKİYE'DE TARİHLERE GÖRE KORONAVİRÜS VAKA VE ÖLÜM TOPLAM SAYISI
▪11 Mart — 1
▪13 Mart — 5
▪14 Mart — 6
▪15 Mart — 18
▪16 Mart — 47
▪17Mart — 98 — 1 Ölüm
▪18 Mart — 191 — 2 Ölüm
▪19 Mart — 359 — 4 Ölüm
▪20 Mart — 670 — 9 Ölüm
SAĞLIK BAKANLIĞI ÖNLEMLERİ ARTTIRDI
Sağlık Bakanlığı salgının oluşmaması için tüm tedbirleri alırken, bir yandan da hazırlıklar yapıyor. Sağlık Bakanlığı'ndan dün 12 maddelik bir genelge yayınlandı. Genelgede özel ve vakıf hastanelerinin de salgın için görevlendirildiği ilan edildi. İşte o genelge...
Genelgede alınan tedbirler şöyle sıralandı:
"Sağlık kurumlarına müracaat eden hastaların, COVID-19 tanısı kesinleşinceye kadar Sağlık Bakanlığı hastaneleri, devlet ve vakıf üniversitesi hastaneleri ile tüm özel sağlık kuruluşlarınca kabul ve tedavi süreçlerinin yapılması zorunludur. Bünyesinde enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji, göğüs hastalıkları, iç hastalıkları uzmanı hekimlerden en az 2'si ve 3'üncü seviye erişkin yoğun bakım yatağı bulunan hastaneler, 'pandemi hastanesi' olarak kabul edilir. Pandemi süresince enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji, iç hastalıkları veya göğüs hastalıkları uzmanı başka bir hastaneden görevlendirme yolu ile karşılanabilir. Pandemi hastanesi, COVID-19 tanısı almış (test pozitif) vakaların tedavi sürecinin yapılmış olduğu hastane olarak tanımlanır."
'PANDEMİ EYLEM PLANI'
Hastane bünyesinde Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan 'Pandemi Eylem Planı'na göre 'Pandemi Genel Koordinasyon Ekibi' oluşturulması gerektiğine işaret edilerek, "Pandemi hastanelerinde; pandemi hastalarına ayrılmış bir klinik ve bir yoğun bakım ünitesi belirlenmeli ve bu vakalar için rezerve edilmelidir. Vaka sayısının artması durumunda diğer yoğun bakım ünitesi ve servislerin hangi sıra ile ayrılacağı belirlenmelidir. Tedavisi başlamış ve devam etmesi gereken hastaların bulunduğu; onkoloji-hematoloji ve radyasyon onkolojisi klinikleri, organ nakli klinikleri ve kemik iliği nakil merkezlerindeki yataklar mümkün olduğu kadar normal olarak kullanılmaya devam edilecektir. Pandemi hastanelerinde COVID-19 tanısı almış hastalar dışındaki hastaların hangi servis ve yoğun bakımlarda izleneceği belirlenmelidir" ifadeleri kullanıldı.
2'NCİ BASAMAK HASTANELER
Genelgede, pandemi hastanelerinin yetersiz kaldığı yerlerde 2'nci basamak erişkin yoğun bakım ünitesi bulunan hastanelerin de pandemi hastanesi olarak hizmet verecek şekilde organize edilmesi istenerek, şöyle denildi:
"Pandemi hastalarına ayrılmış klinik ve yoğun bakım yataklarına gidiş güzergahı belirlenir ve bu güzergah üzerinde gerekli tedbirler alınır. Pandemi hastanelerinde gerek klinik gerekse ameliyathane ve doğumhanelerde çalışacak personelin vardiyalar şeklinde isimleri ve unvanları belirlenir. Pandemi hastanelerinde COVID-19 ile enfekte vakaların cerrahi müdahalelerinin yapılabileceği 1 ameliyathane odası ve kadın hastalıkları ve doğum kliniklerinin olduğu hastanelerde enfekte gebelerin doğum yapabilecekleri 1 doğum odasının belirlenmesi ve rezerve olarak tutulması gerekmektedir. Pandemi hastanesinin başhekimi/mesul müdürü, normal işleyişini aksatmayacak şekilde klinik yatakların, yoğun bakımların, ameliyathanenin kullanılması ve personel görevlendirmesi konusunda tam yetkilidir. İl Sağlık Müdürleri tüm sağlık tesislerindeki gerekli personelin il içinde yer değişikliğini yapmakta tam yetkilidir. COVID-19 tanısı konmuş hastaların müracaat ettiği pandemi hastanesi olmayan il/ilçe hastanelerinde, bu hastaların sevki gerçekleştirilir. Hastaların sevki il içi veya il dışı 112 Komuta Kontrol Merkezleri tarafından koordine edilir."
Genelgede, belirtilen hususlarda gerekli iş ve işlemlerin yapılarak, Bakanlığa bağlı hastaneler ile devlet/vakıf üniversitesi hastaneleri ve tüm özel sağlık kuruluşlarınca uygulanması konusunda gerekli hassasiyetin gösterilmesi istendi.
Öte yandan 'pandemi hastanesi' olarak belirlenen hastanelerde normal hastalara bakılmaya devam edileceği, tanı konulan hastalar için klinik ve yoğun bakım ünitelerinin ayrılacağı bildirildi.