ABD'nin Nebraska eyaletinden gelen son dakika haberi ile corona virüsü tedavisi için kullanılacağı açıklanan Remdesivir nedir sorusu binlerce vatandaş tarafından araştırılan konular arasında yerini almaya başladı. İlk olarak Çin'de görülen ancak sonrasında birçok ülkeye yayılan salgın son verilere göre 2 bin 765 kişinin ölümüne sebep olurken neredeyse tüm dünya bu hastalığın tedavisini bulmak amaçlı çalışmalar yürütüyor. 2013-2016 yılları arasında Batı Afrika'daki Ebola salgını tedavisinde kullanılan bu ilaç yapılan laboratuvar testlerinde SARS-CoV ve MERS-CoV gibi çok çeşitli virüslere karşı etkili olduğunu göstermektedir. Peki, Corona virüs tedavisi bulundu mu? Corona virüs aşısı ne durumda? Remdesivir nedir, hangi hastalıkların tedavisinde kullanılıyor? İşte tüm bu sorularınızın cevabı ve detaylar…
ABD'nin Nebraska eyaletinde bir hastanenin yaptığı açıklama ile gündeme gelen Remdesivir, corona virüsü tedavisi bulundu mu? Sorularının internet üzerinden araştırılmasına neden oldu. Tüm dünyanın mücadele için seferber olduğu bu salgın her geçen gün daha fazla insanın hayatını kaybetmesine neden olmaya devam ediyor. Vatandaşlar ise bu hastalığın çözümünün bulunup bulunmadığına dair güvenilir ve güncel haberleri araştırıyor. Haberimizin devamından konu ile ilgili tüm detaylara ulaşabilirsiniz…
İşte detaylar…
Çin'de yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) salgına karşı daha önce SARS ve MERS hastalıklarına karşı başarı sağlayan bir ilacın deneneceği bildirildi.
Ülke basınındaki haberlere göre, ABD'li ilaç şirketi Gilead Sciences tarafından geliştirilen Remdesivir adlı ilaca, Çin Bilim ve Teknoloji Bakanlığı, Ulusal Sağlık Komisyonu ve Ulusal Sağlık Ürünleri İdaresi, klinik deneylerine başlanması için onay verdi.
Daha önce yine koronavirüs ailesinden olan SARS ve MERS'e karşı yapılan ve hayvan deneylerinde başarılı sonuçlar veren Remdesivir'in klinik deneyleri için 761 hasta kayıt yaptırdı.
Söz konusu deneyler, Çin Sağlık Bilimleri Akademisi bünyesinde faaliyet gösteren Çin-Japon Dostluk Hastanesi ve salgının merkez üssü Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde birkaç hastane birden yürütülecek.
Diğer yandan Vuhan Virüs Bilim Enstitüsü, Remdesivir'in kullanımı için ülkenin patent verme makamlarına başvuruda bulundu.
"Yurt dışındaki 1500 Hubeyli ülkeye geri getirildi"
Diğer yandan Ulusal Sağlık Komisyonu, yurt dışında yaşayan 1500 Hubey sakininin eyalete geri getirildiğini duyurdu.
Bu kapsamda Çin Sivil Havacılık İdaresi ve Dışişleri Bakanlığının ilgili mekanizmalarının koordinasyonuyla 12 hava yolu seferi yapıldığı bildirildi.
"Yeni tip koronavirüs"
Yeni tip koronavirüs, ilk olarak Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde 12 Aralık'ta tespit edilmişti. Vuhan Belediyesi Sağlık Komisyonu, 31 Aralık'ta kentteki Huanan Deniz Ürünleri Pazarı ile teması bulunan 27 kişide daha "gizemli" hastalığın görüldüğünü açıklamış ve pazarı kapatmıştı.
Virüsün kısa sürede Vuhan'dan diğer kent ve eyaletlere sıçraması nedeniyle 22 Ocak'tan bu yana başta Vuhan olmak üzere Hubey eyaletine bağlı irili ufaklı 17 kentte toplu ulaşım durdurulmuştu. Kentlerin nüfusu 50 milyonu buluyor.
Salgın nedeniyle çok sayıda hava yolu şirketi Çin'e uçuşlarını askıya almıştı. Bugüne kadar Çin dışında Filipinler'de bir kişi koronavirüsten yaşamını yitirmişti.
Ulusal Sağlık Komisyonundan gün içinde yapılan açıklamada, 2019-nCoV salgını nedeniyle can kaybının 564'e, virüs bulaştığı teşhisi koyulan kişi sayısının ise 28 bin 18'e yükseldiği bildirilmişti.
İlk olarak Çin'in Wuhan kentinde görülen ancak sonrasında neredeyse tüm dünyaya yayılmaya devam eden salgın Corona virüsü son verilere göre 2 bin 765 kişinin hayatını kaybetmesine neden olurken tüm ülkeler konu ile ilgili acil durum ilan etti. Birçok ülkede Corona virüsü aşısı ve tedavisi için çalışmalar devam ederken sona yaklaşıldığı haberi verilmişti.
"Geçerli olabilecek ilaç test edildi"
Çin'de bilim adamlarının yaptığı çalışmalar sonucunda geçerli olabilecek bir ilacın test edildiği bilgisini veren Dengli, "Şu anda bilim insanlarımızın yaptığı çalışma sonucunda geçerli olabilecek ilaç test edildi. Geçerli ilacın oluşturulması için çalışmalarımızı olanca hızla sürdürüyoruz. Bizim ülkemizin bütün makamlarının ve uzmanlarının ortaklaşa çabaları sayesinde şu anda artık yeni görülen vakaların sayısına ilişkin göstergelerde düşüş gözüküyor. Özellikle Hubei eyaletinin dışında yeni görülen teyitli vakaların sayısında düşüş yaşandı. Her gün ortalama yeni görülen ciddi vakanın sayısı 800 iken, bu rakam 377'e indi. Burada ciddi bir düşüş gerçekleşti.
Çin Hükümeti'nin aldığı çok boyutlu ve kapsamlı kontrol denetim mekanizmasının yavaş yavaş etkilerinin görüldüğünü anlıyoruz. Hastalarımızı tedavi ederek taburcu etme oranımız yüzde 11'e yükseldi. Önümüzdeki aşamalarda Çin hükümeti iki başlık altında çalışmalarını yürütecek. Birincisi salgını en iyi şekilde önlemeye çalışmanın sürdürülmesi olacak, ikincisi ise mümkün olduğunda üretim sistemlerimizi ve tesislerimizin yeniden başlamasını organize etmeye çalışmak olacak" dedi.