Bahçesaray'da düşen çığın altında kalan bir kişinin daha cansız bedenine ulaşıldı. İki çığda yaşamını yitirenlerin sayısı 41'e yükseldi.
Van-Bahçesaray kara yolunun 33. kilometresinde çığın düştüğü Karabet Tüneli'ne 4 kilometre mesafedeki bölgede arama çalışmaları sürüyor.
Çığ felaketinin yaşandığı bölgede arama çalışması yürüten Jandarma Arama Kurtarma (JAK) ve AFAD ekipleri, bir kişinin daha cansız bedenine ulaştı. Bölgede arama çalışmaları devam ediyor.
Van Bahçesaray'daki çığ şehitleri veda | Video
KAYBIMIZ 41 OLDU
Cesedine ulaşılan vatandaşımızın ardından Van - Bahçesaray yolunda gerçekleşen çığ felaketlerinin neden olduğu can kaybımız 41'a çıkmış oldu.
SAĞLIK BAKANI KOCA'DAN TAZİYE ZİYARETİ
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Fatma Betül Sayan Kaya ile çığda hayatını kaybedenlerin ailelerine taziye ziyaretinde bulundu.
Bakan Koca, hastanelerde tedavisi devam edenlerin olduğunu belirterek, "77 hastamız müracaat etti. 4 hastanın yoğun bakımda tedavileri devam ediyor. Bütün hastalarımız içinde durumu ağır olan kimse görünmüyor. Bugün de 20'ye yakın hastamız taburcu edilecek." diye konuştu.
"CENAZELER ÜZERİNDEN KARALAMA YÜRÜTÜLÜYOR"
Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez de "Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve eski AK Parti Van Milletvekili Gülşen Orhan'ın, Bahçesaray ilçesine gitmek için kendine yol açtırırken çığın olduğu" yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını ifade etti.
Sabah, önceki gün hayatını kaybeden 2 kişinin cenazesini Hizan üzerinden Bahçesaray'a gönderdiklerini, Gülşen Orhan'ın babasının da cenazelerle ilçeye gittiğini aktaran Bilmez, şöyle devam etti:
"Gülşen Hanım eski vekil olması nedeniyle sosyal sorumluluk hissettiği için çalışma alanına gitti. AFAD müdürümüz çalışmalar hakkında kendisine bilgi sunarken çığ meydana geldi. Kesinlikle o yoldan ilçeye gitmesi söz konusu değildir. Van'ın güzel bir geleneği var. Düşman olanlar bile cenaze günü düşmanlığını bir kenara koyar. Maalesef görüyoruz ki cenaze üzerinden bile bir ayrıştırma, karalama çalışması yürütülüyor. Rabbim birliğimizi, beraberliğimizi daim etsin."
Olayın ilk anından itibaren gereken tüm çalışmaların yapıldığını vurgulayan Bilmez, şunları kaydetti:
"Daha fazlası yapılabilirdi, daha dikkatli davranılabilir miydi? Evet. Bunlar eleştirilebilir, eksiklerimiz olabilir ama biz o iki cana ulaşabilmek için seferber olmuştuk. Onları orada bırakamazdık. Kontrollü insanlar bölgeye çıkarıldı. Bölgenin insanının da karla mücadelede bir uzman kadar bilgi sahibi olabildiğini biliyoruz. Yol durumu üzerinden bir demagoji yapılması, insanların ayrıştırılması doğru değil. Gülşen Hanım da kendisi çığın altında kaldı. 5-10 dakika sonra kurtarılsa muhtemelen bugün hayatta olmayacaktı. Vadesi dolmamış ki kurtulanlardan biri oldu. Bahçesaraylıları kurtarmak için seferber olan, hayatlarını kaybedenleri dualarımızda unutmayalım."
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Kaya da taziyenin kadınlar için ayrılan bölümünde, çığda yakınlarını kaybedenlere taziyelerini iletti.
AFAD: Muhtemel çığa önlem amacıyla yapay patlatma çalışmaları yapıldı AFAD'dan yapılan açıklamada, bölgede olası çığ düşmelerine karşı önlem olarak yapay patlatma çalışmalarının yapıldığı bildirildi.
Alana çevre illerden sevk edilen AFAD arama kurtarma uzmanı 85'e ulaştı. Bölgede, 75'i jandarma arama kurtarma (JAK) personeli olmak üzere 180 personel, 23 araç ve bir mobil koordinasyon merkezi görev yapıyor.
Bölgeye ayrıca 34 ambulans ve Sağlık Bakanlığı Ulusal Medikal Kurtarma Ekibinden (UMKE) 16 personel gönderildi. Haberleşmenin aksamaması için alana kurulan mobil baz istasyonu 2'ye çıkarıldı. Türk Kızılay, 700 kişilik kumanya dağıtımı yaptı.