Şike davası ile ilişkili olarak Fenerbahçe eski Başkanı Aziz Yıldırım hakkında flaş bir karar verildi. Yargıtay'dan gelen son dakika haberine göre Aziz Yıldırım ve 36 şike sanığı hakkında verilen beraat kararları usulden bozuldu. Aziz Yıldırım ve 13 Ağır Ceza Mahkemesi'nde şike davasında yargılanan 36 sanık yeniden yargılanacak. Yaşanan bu flaş gelişmenin ardından binlerce futbolsever ve birçok vatandaş, kararı uzulden bozmak ne demektir sorusunun yanıtını araştırmaya başladı. Peki, kararı usulden bozma ne anlama gelmektedir? İşte kararın usulden bozulması ve esastan bozulması ile ilgili detaylar ve anlamları...
Görülen bir davada yerel mahkeme tarafından verilen kararın usul hukukuna uygun biçimsel koşulları taşımaması halinde bir üst mahkeme tarafından usulden bozma kararının gerekçeleri de açıklanarak yeniden görüşülmek üzere yerel mahkemeye geri gönderilmesine kararı usulden bozma denir.
ESASTAN BOZMA, bir davada yerel mahkemece verilen kararın usul hukukuna uygun biçimsel koşulları taşımasına karşın dava konusu hakkın sübutuna ilişkin koşulların yerine getirilmemiş olması nedeniyle bir üst mahkeme tarafından gerekçeleri de açıklanarak yeniden görüşülmek üzere yerel mahkemeye geri gönderilmesidir.
Usul hukukuna dayanan temyiz sebepler;
usul hukuku kurallarının yanlış uygulanması
1.mutlak temyiz sebepleri: önemli usul hukuku kurallarının yanlış uygulanması halinde, bu yanlış uygulamanın verilen kararı mutlaka etkilediği farz olunur ki, bu hallere mutlak temyiz sebebi denir.
Bunlar:
a) mahkemenin görevsiz olması
b) tarafları, dava sebebi ve konusu aynı olan bir (aslında iki) dava
hakkında birbirine çelişik kararlar verilmiş olması- birinin bozulması
gerekir-
c) iki taraftan birinin davasını ispat için gösterdiği delillerin kanuni
sebep olmaksızın reddedilmiş olması
d) yargı yolunun caiz olmaması (yani idari mahkemenin görevli olması)
e) bir davaya bakması yasak olan hakimin yargılamaya ve karara iştirak
etmesi
f) vekil ve mümessil olmayan kişiler huzuruyla davaya bakılmış ve hüküm
verilmiş olması
g) hüküm mahkemesinde davanın görülmesi sırasında taraflardan birince bir
usul kuralının yanlış uygulandığını ispat edecek derecede itiraz edildiği
halde mahkemenin bu itirazı incelememiş olması
h) hükmün gerekçesiz olması
i) bütün dava şartlarının bulunmaması
Yargıtay, Fenerbahçe eski Başkanı Aziz Yıldırım'a şike davasında verilen kararı usulden bozdu. Aziz Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 36 sanık yeniden yargılanacak.
Yargıtay 5'inci Ceza Dairesi, 'futbolda şike' davasında, İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nin yeniden yargılama sonucu, Aziz Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 36 sanık hakkında verdiği beraat kararının temyiz incelemesini tamamladı. 5'inci Ceza Dairesi, İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi kararını, 'usul eksikliği' nedeniyle bozdu. Buna göre, şike yapmakla suçlandığı davada hakkında beraat kararı verilen Fenerbahçe Kulübü eski Başkanı Aziz Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 36 sanık yeniden yargılanacak.
3 Temmuz 2011'de başlayan 'futbolda şike' soruşturması, dönemin özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı FETÖ firarisi Zekeriya Öz'ün talimatıyla başlatılmış ve Fenerbahçe Kulübü eski Başkanı Aziz Yıldırım başta olmak üzere spor dünyasından çok sayıda kişi gözaltına alınmış ve organize suç örgütü kurdukları iddiasıyla hapis cezasına çarptırılmışlardı.
Daha sonra Aziz Yıldırım kendisine ve kulübüne kumpas kurulduğunu iddia ederek, 21 Nisan 2014 tarihinde yeniden yargılanma talebiyle İstanbul 18'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvurmuş ve yeniden yargılama yapan İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 36 sanık hakkında beraat kararı verilmişti.