Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Bir programa giderken trafikte bir araba gördüm. İçinde çocuklar vardı ve babaları şoför koltuğunda sigara içiyordu. Böyle şey olmaz. Niye bunlara ceza verilmiyor? Özel araçlarda da tümüyle yasaklanmalı" sözleri üzerine, yurt genelinde birçok ilde 'Dumansız Araç Uygulaması' yapıldı. Polis ekipleri kamera ile güzergahları kontrol ederken sigara içildiği tespit edilen özel araç sahibi şoförlere adeta ceza yağdırdı.
Durum böyle olunca, 'Özel araçta sigara içmek yasak mı?' sorusu, uygulama ile ilgili bilgi sahibi olmayan vatandaşların yanıtını en çok merak ettiği soru olarak öne çıkıyor.
Haberimizin detaylarından 2019 yılı için arabada sigara içme cezası hakkında bilgi sahibi olabilir, özel araç içerisinde tütün ürünü kullanmanız durumunda karşılaşacağınız ceza miktarını öğrenebilirsiniz.
ARABADA SİGARA İÇMEK YASAK MI?
Özel araçta sigara içmenin yasak olduğuyla ilgili mevzuat, 24 Mayıs 2013 tarihinde üzerinde gerçekleştirilen değişikliklerle birlikte yürürlüğe girmiş ve kanunlaşmıştı. Sigara içmenin hususi araçlarda yasak olduğunu tanımlayan 4207 sayılı kanun maddesi şu şekilde;
"Hususi araçların sürücü koltukları ile taksi hizmeti verenler dâhil olmak üzere karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu toplu taşıma araçlarında, "
"Tütün içermeyen ancak tütün mamulünü taklit eder tarzda kullanılan her türlü nargile ve sigara, tütün ürünü kabul edilir."
İstanbul'da vapur ve motorlarda sigara denetimi başladı!
ÖZEL ARAÇTA SİGARA İÇME CEZASI NE KADAR?
Özel araçta içilen sigaranın cezası 153 TL'dir.
Bu ceza 2019 Eylül tarihine ait olmakla beraber önümüzdeki yıl bu rakamın ne kadar değişip değişmeyeceği bilinmemektedir.
"DUMANSIZ ARAÇ UYGULAMASI"NDA CEZA YAĞDI
Emniyet ve jandarmanın ülke genelindeki "Dumansız Araç Uygulaması"nda 5 bin 63 sürücüye sigara kullanımı kabahatinden idari para cezası uygulandı. Yapılan uygulamalar neticesinde kusurlu olan bin 1866 araç da trafikten men edildi. Ayrıca Dumansız Araç Uygulaması kapsamında en çok ceza alan şehir ise Kocaeli oldu. 39 araç sürücüsünün 36 bin 567 TL ceza ödediği Kocaeli, bu alanda başı çekti.