DURUŞMAYA DAVUL ZURNAYLA GELDİLER
İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 167'si tutuklu 226 sanık hakkında açılan dava, Silivri Ceza İnfaz Kurumları girişindeki büyük salonda yapıldı. Duruşma öncesi Adnan Oktar mağduru olduğunu söyleyen bir grup, Oktar'ın yargılanmasını mahkeme salonu önünde davul zurna ile kutladı. Bolu'da eski Büyük Birlik Partisi yöneticisi olduğunu söyleyen Mahmut Alan, Oktar'ın kendisine yönelik herhangi bir eylemi olmamasına rağmen onu öldürmekle suçlandığını, Oktar'ın kendisini uydurma suçlarla gözaltına aldırdığını öne sürdü. Alan, "İslam'a ve Türklüğe, örf ve adetlerimize küfreden bu şahıs İsrailin uşağıdır. Beni gözaltına aldırdıktan sonra Boluluyum Bolulu diye dansöz oynattı. Biz de şimdi devletimizin elinde olması nedeniyle sevinçten oynuyoruz" dedi.
Adnan Oktar davası başladı! 25 ayrı suçtan yargılanacak!
BAŞKÖŞEYE ALINDI
Duruşma salonu kapıları saat 09.30'da açıldı. Önce avukatlar, müştekiler ve tutuksuz sanıklar ile izleyiciler ve basın mensupları duruşma salonuna alındı. Daha sonra tutuklu sanıklar, binanın bodrum katındaki nezarethanelerden dev duruşma salonunun ortasından çıkan merdivenlerden çıkartılarak yerlerine oturtuldu. Tutuklu sanıklar, tek tek kollarına giren jandarma görevlileri eşliğinde, önceden belirlenen yerlerine alındı. Adnan Oktar sanık sırasının en ön, sol başköşesine, mahkeme heyetinin ise sağ başköşesine gelecek şekilde oturtuldu. Beyaz ceket üzerine siyah pardösü ile salona giren Oktar'ın uzun saçlarını siyaha boyattığı ve kilo aldığı görüldü. Oktar'ın solunda sürekli bir jandarma görevlisi bulunduruldu.
Tutuklu sanıkların 10'arlı, 15'erli ve 20'şerli gruplar halinde salona alınması 40 dakika sürdü. Önce erkekler, sonra da kadın tutuklular içeri girdi. Örgüt liderlerinden Adnan Oktar, Tarkan Yavaş ve Oktar Babuna birlikte ayrıca getirildi. Sanıklar cezaevlerinde örgütlü yapılarını sürdüremesin diye 5'erli, 10'arlı gruplar halinde Türkiye'nin değişik cezaevlerine dağıtılmıştı.
İTİRAFÇILAR AYRILDI
Tutuksuz sanıklar sanık sırasının arka bölümüne, itirafçı olup iddianamede hem müşteki hem sanık olarak yer verilenler ise müşteki sıralarına oturtuldu.
Sanıkların salona yerleştirilmesinin ardından kimlik tespitleri yapıldı. Kimlik tespitlerinin ardından sanıkların savunmasına geçildi. Mahkeme başkanı, öncelikle örgüt kurucuları ve yöneticilerinin savunmasıyla başlanacağını belirterek, Oktar'ı sanık kürsüsüne çağırdı.
İşte Adnan Oktar'ın yargılandığı suçlar... Tam 25 ayrı suçtan yargılanacak!
AVUKATLARDAN YETKİ İTİRAZI
Oktar kürsüye çıkarken, avukatları yargılama usûlüne ilişkin itirazları olduğunu söyleyerek söz istedi. Oktar'ın avukatları, mahkemenin bu davaya bakma görevi ve yetkisi olmadığını iddia etti. Avukatlar, davaya terör ve örgütlü suçlara bakan bu mahkemenin değil de normal ağır ceza mahkemesinin bakması gerektiğini öne sürdü. Bu nedenle de avukatlar, davanın İstanbul Anadolu Adliyesindeki normal ağır ceza mahkemelerinde görülmesi gerektiğini iddia etti.
Cumhuriyet savcısı, görev ve yetki itirazının reddedilmesini talep etti. Mahkeme heyeti de itirazı reddedip, yargılamanın devamına karar verdi. Ancak sanık avukatlarının itiraza devam etmesi üzerine mahkeme başkanı, bu şekilde yargılamaya devam edilemeyeceğini, Oktar'ın savunmasını almak istediklerini bildirdi.
Diğer sanık avukatlarının da usûl itirazları olduğunu söylemesi üzerine avukatlara tek tek söz hakkı verildi. Bazı avukatlar duruşmaya ara verilip, yargılamanın durdurulmasını talep etti.
MÜŞTEKİ AVUKATLARI KAPALI DURŞMA İSTEDİ
Müşteki avukatları ise duruşmaların kapalı yapılmasını istedi.
Cumhuriyet savcısı, avukatların taleplerinin usûl ve yasaya aykırı olduğunu dile getirdi.
Mahkeme heyeti, tüm avukatların itiraz ve taleplerini karara bağlamak için duruşmaya 15 dakika ara verdi.
Mahkeme heyeti, aranın ardından avukatların taleplerini ve itirazlarını reddetti.
Daha sonra mahkeme başkanı, iddianamedeki suçlamaları okudu. Avukatların itiraza devam etmesi üzerine mahkeme başkanı, söz almadan konuşanların salondan çıkarılacağı uyarısında bulundu.
Duruşma, avukatların taleplerinin alınmasıyla sürüyor.
OKTAR'IN 871 YILA KADAR HAPSİ İSTENİYOR
Sanıklara "siyasal ve askeri casusluk suçuna teşebbüs", "suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve yönetme", "örgüte üye olma", "örgüte yardım", "cinsel istismar", "cinsel saldırı", "eziyet", "tehdit", "şantaj, "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma", "dolandırıcılık", "kasten öldürmeye teşebbüs" gibi toplam 24 suçlama yöneltiliyor.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, 11 Temmuz 2018'de yapılan operasyonlarla çökertilen Oktar örgütünün işleyişine dair bilgilere yer verildikten sonra sanıkların eylemleri ve haklarındaki suçlamalar sıralanıyor.
İddianamede, Adnan Oktar'ın elebaşısı olduğu silahlı suç örgütünün 13 yöneticisinin bulunduğu, örgüt yöneticilerinden birinin firari olduğundan dosyasının ayrıldığı belirtiliyor. Oktar'dan sonra örgütün iki numarasının Ulviye Didem Ürer, üç numarasının Tarkan Yavaş olduğu kaydediliyor. Elebaşı Adnan Oktar'ın 420 yıldan 871 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması isteniyor.
Sanıklardan 171'inin tutuklu, 52'sinin adli kontrol şartıyla serbest olduğu belirtiliyor. 25 sanığın ise etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanma isteğiyle itirafçı olduğu vurgulanıyor.
İddianamede 125 kişi de örgütün mağdur ve müştekisi olarak gösteriliyor. Soruşturma aşamasında 23 kişinin de tanık olarak ifade verdiği aktarılıyor.