Milli Savunma Bakanlığı (MSB) tarafından bugün bir son dakika açıklaması yapılırken, S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi hakkında bilgi verildi. İlgili sistemin tedarik sözleşmesinin 11 Nisan 2017'de imzalandığı belirtilen açıklamada, S400'lerin Ankara'ya intikalinin başladığı bildirildi. Bu durumun hemen akabinde ise, ilk parçaları taşıyan Rus uçakları Mürted Hava Meydanı'na iniş yaptı. Art arda üç Rus uçağının inişi gerçekleşirken, S-400 parçaları Türkiye tarafından resmen teslim alınmış oluyor.
Durum böyle olunca, vatandaşların konuya yönelik araştırmaları da artış gösterdi. Bugünün en önemli konusu haline gelen füze ve hava savunma sistemleri hakkında bilgi edinme süreci yoğunlaştırdı. Milyonlarca vatandaş Google üzerinden 'S-400 nedir ve özellikleri nelerdir?' sorusuna yanıt ararken, ilgili sistemin nereye konuşlanacağını da merak ediyor.
Sizler için hazırladığımız haberimiz aracılığıyla son dakika gelişmelerini derlerken, S400 son durum detaylarını aktardık.
"ANKARA'YA İNTİKALİ BAŞLAMIŞTIR"
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'nin hava ve füze savunma ihtiyacının karşılanmasına yönelik S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sisteminin tedarik sözleşmesinin 11 Nisan 2017'de imzalandığı belirtildi.
S-400'ler Ankara'da! İşte ilk görüntüler...
Açıklamada, "Sözleşme kapsamında S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi'nin birinci grup malzemelerinin Mürted Hava Meydanı / Ankara'ya intikali 12 Temmuz 2019 tarihinden itibaren başlamıştır" ifadesine yer verildi.
S 400 NEDİR?
S-400 Triumf, orta menzilli hava savunma sistemi S-300'den geliştirilmiş yeni nesil Rus yapımı bir uzun menzilli hava savunma füze sistemidir.
S-400'ün kullandığı füzeler Rus Hava Kuvvetleri'nin mevcut hava savunma sistemlerini azaltma programına paralel olarak kısa, orta ve uzun menzillerde aynı anda kullanılabilecek değişik füzelerden seçilmiştir.
S-400 FÜZE SAVUNMA SİSTEMİNİN ÖZELLİKLER NELER?
NEREYE KONUŞLANACAK?
Rusya'dan gelecek olan ilk S-400 bataryası, 2015 yılı Şubat ayında yapılan 'Şah Fırat' operasyonu ile kabri nakledilen Süleyman Şah Türbesi'nin bulunduğu Suriye'nin Eşme köyünün karşısında bulunan Şanlıurfa'nın Birecik ilçesinin hakim bir noktasına yerleştirilecek.
Sistem her türlü saldırılara karşı, hem de Fırat'ın doğusundaki terör hedeflerine yönelik TSK'nın yapacağı olası bir harekatta aktif olarak görev yapacak. Sistem aynı zamanda İran ve Irak tarafından da gelebilecek saldırılara karşı da stratejik bir görev üstlenmiş olacak.
İKİNCİ BATARYA, HATAY VEYA MERSİN'E
Türkiye'ye gelecek olan ikinci S-400 bataryasının ise risk analizleri doğrultusunda Akdeniz'deki gelişmelere karşı bu bölgeye hakim olacak şekilde konuşlandırılacak.
Güvenlik ve strateji uzmanlarının yaptığı analizler sonunda ikinci bataryanın da Akdeniz'deki kaynak ve rezervlerde Türkiye'nin haklarının korunmasında da elini güçlü kılacak şekilde Mersin veya Hatay'a konuşlandırılmasının uygun olacağı görüşü iletildi.
HAREKETLİ BATARYALAR, YER DEĞİŞTİRMESİ KOLAY
Öte yandan bataryaların kurulumunun ardından sabit kalmayacağı ve hareketli olduğu için istenildiği zaman riskli bölgelere transferinin mümkün olduğu da belirtildi. Askeri kaynaklar, 600 kilometrelik radara sahip olan S-400 bataryalarının istenildiği anda başka bir bölgeye kaydırılabilecek olmasını avantaj olarak değerlendirdi.