Son dakika haberi... Başkan Recep Tayyip Erdoğan Japonya'nın Osaka kentinde basın toplantısı düzenledi.
Başkan Erdoğan'dan Japonya'da flaş açıklamalar
Başkan Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:
MÜLTECİ KONUSUNDA ULUSLARARASI TOPLUM, YÜKÜ PAYLAŞMALI
Ticaret savaşı ile ilgili korumacı tedbirleri ele aldık. Mültecilere yönelik Türkiye'nin fedakarlıklarını anlattık. Biliyorsunuz ülkemiz 2011'den bu yana Suriye'deki çatışmalardan kaçan insanlara kapılarını açtı. Bu insanlar için BM hesaplamalarına göre kullandığımız kaynağın hesabı 37 milyar doları aşmış durumda, Avrupa Birliği'nin yardımı ise yaklaşık 2 milyar avro. Mülteci yükünü Türkiye ve Ürdün tek başına sırtladı. Mülteci konusunda uluslararası toplum, yükü paylaşmalı.
MURSİ'NİN ŞEHADETİ TÜM YÖNLERİ İLE ARAŞTIRILMALIDIR
15 Temmuz'da insanlarımızı katleden FETÖ, bazı batılı ülkelerde himaye görüyor. BM ile iş birliği içinde çalışarak Kaçıkçı cinayetinin üzerinin örtülmesine müsaade etmedik. Mursi'nin şehadeti tüm yönleri ile araştırılmalıdır. Mursi'nin ölümünde şaibelerin olduğu açık ve nettir. Yapanın yanına kar kalması dünya demokrasileri açısından tehlikelidir. Dünya Mısır'daki idam cezalarına sessiz kaldı. Konu Türkiye olunca darbeciler için idamın tartışılmasını kabul edilemez bulanlar maalesef Mısır'daki idam cezalarına seslerini çıkarmıyor. Bu zirvede avrupalı liderler, darbecilerin elini sıkmaktan çekinmemiştir. Mursi ve Kaşıkçı'nın gündemden düşürülmesine izin vermeyeceğiz.
ULUSLARARASI TİCARET
Uluslararası ticaretin zirvenin en önemli konularından biri olduğuna işaret eden Erdoğan, "Açık, serbest ve kurallara dayalı çok taraflı ticaret sistemine olan taahhütümüzü koruyoruz. Gerginlikleri gidermek için atılacak adımların dünya ticaret örgütünün kurallarıyla uyumlu olması gerekir." dedi.
İklim konusunun, G20'nin özellikle önem verdiği konular arasında yer aldığına dikkati çeken Erdoğan, şunları kaydetti:
"G20 içerisindeki en düşük emisyonlara sahip ülkelerden biri olarak bu alanda gerekli katkıyı sağlıyoruz. Biz başından beri iklim değişikliği alanında hakkaniyetli bir yaklaşım ortaya konulması gerektiğinin altını çiziyoruz. Devletlerin tarihi sorumluluklarının ve kalkınma seviyelerinin dikkate alınmasına ihtiyaç vardır. Türkiye'nin Ek-1 ülkeleri listesinden çıkarılarak gelişmekte olan ülkeler kategorisinde yer alması önem arz ediyor. Ayrıca ülkemize Paris ve Buenos Aires zirvelerinde verilen sözlerin tutulmasını istiyoruz. Bunlar yapılmadan Türkiye de ilave adımlar atmayacaktır."
Enerji konusunda artan talebi karşılayacak, ithal bağımlılığını azaltacak, arz güvenliğini garanti edecek dönüşümleri yaptıklarını belirten ve dünyada halen bir milyara yakın insanın elektrikten yoksun yaşadığına işaret eden Erdoğan, "Küresel adaletsizliğin en önemli göstergelerinden biri, enerjiye ulaşım konusunda yaşanan işte bu acımasız tablodur. Sürdürülebilir kalkınma hedefleri çerçevesinde G20'nin daha fazla inisiyatif alması şarttır." diye konuştu.
G20 ülkelerinin terörizmle mücadele konusunda ilkeli, tutarlı ve kararlı bir duruş sergilemeleri gerektiğini de vurgulayan Erdoğan, terör örgütlerini, ideolojilerine veya kimliklerine göre tasnif etmenin yanlış olduğunu vurguladı.
Erdoğan, terörün kanlı yüzüyle son dönemde birçok ülkenin yüzleştiğini belirterek, şunları söyledi:
TERÖR, TÜM İNSANLIĞIN, İNSANİ DEĞERLERİN DÜŞMANIDIR
"Paris'te, Brüksel'de, Lübnan'da, Nijerya'da, Somali'de, Srilanka'da farklı terör örgütleri, masumları hedef alan kanlı eylemler düzenledi. Bu saldırılar terörün belli bir bölgeyle, belli bir etnik kimlikle veya dini grupla ilişkilendirilemeyeceğini bir kez daha ortaya koydu. İstanbul'daki, Lahor'daki, Beyrut'taki teröristin kimliğinin bir hükmü, hiçbir anlamı yoktur. Terör, tüm insanlığın, insani değerlerin düşmanıdır. Bunun için tüm devletlerin teröre 'terör' deme erdemini artık göstermesi gerekiyor. Bu hususta Suriye sahasında ciddi sıkıntılar, ciddi tutarsızlıklar yaşanıyor. Etnik temizlik uygulayan, çocukları silah altına alan, insanları göçe icbar eden PKK, YPG gibi örgütler bazı müttefiklerimiz tarafından adeta el üstünde tutuluyor."
BM'DEKİ REFORM İHTİYACINI DİLE GETİRDİM
Özgürlük ve güvenlik dengesi korunarak, iletişim teknolojilerini daha güvenli getirecek düzenlemeler şarttır. G-20 bildirisi geleceğe yön verecek bir bildiri oldu. BM'deki reform ihtiyacını dile getirdim. Liderler ile ikili ve bölgesel meseleleri ele aldık.
Başkan Erdoğan: "S-400 artık teslimat sürecindedir"
S-400 ARTIK TESLİMAT SÜRECİNDEDİR
S-400 ile ilgili konuda bizim tabi tüm anlaşmamız ortada ve şu anda artık olay teslimat sürecindedir. Biz Amerika ile Patriot alma hususunda Obama döneminde bir adım atmıştık. Ancak kongre müsaade etmedi dediler ve bize satışı gerçekleştirmediler. Biz de hava savunmamız için bunu yapmamız gerekiyordu ve Rusya ile anlaşarak bu adımı attık. S-400 teslimat sürecindeyken anlaşma iptal edilmez.
YAPTIRIM OLMAYACAĞINI TRUMP DİLE GETİRDİ
Yaptırımlar ile ilgili de Trump bu konuya açıklık getirdi. Böyle bir şeyin olmayacağını da kendisinden dinlemiş olduk.
"BURADA BİZ PAZAR DEĞİLİZ, ORTAK ÜRETİCİYİZ"
F35 için şu ana kadar Amerika'ya 1 milyar 400 milyon dolar ödeme yapıldığını belirten Erdoğan, değerlendirmesini şöyle sürdürdü:
"Burada biz pazar değiliz, ortak üreticiyiz. Ortak üretici olmak suretiyle de şu ana kadar bize teslimatı yapılan 4 tane F35 uçağı var. Ama alacağımız 100 artı 16. Yani toplamda 116 uçak. Biz bunların da beklentisi içerisindeyiz. Ödeme planımız başlamış, ödemeler yapılıyor. Ama böyle altta birilerinin yaptığı açıklamalar Sayın Başkanın yaklaşımlarıyla hiç örtüşmüyor. Bunların da bizim ikili ilişkilerimizi ben bozmayacağına inanıyorum ve yola da bu kararlılıkla devam ediyoruz."