Gündemin en önemli maddelerinden birisi olan yeni askerlik sistemi hakkında son dakika haberleri gelmeye devam ediyor. 11 Haziran 2019 Salı günü TBMM Genel Kurulunda, milletvekilleri Askeralma Kanunu Teklifi'nin tümü üzerinde söz aldı ve görüşlerini belirtti. Öte yandan, AK Parti'nin TBMM'de gerçekleştirilen kapalı grup toplantısında, askerlik sistemini değiştiren 'asker alma kanunu' teklifi ile ilgili milletvekilleri bilgilendirildi. AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, TBMM Genel Kurulunda görüşmeleri süren Askeralma Kanunu Teklifi'nin geri çekileceğine ilişkin iddiaların asılsız olduğunu belirterek, "AK Parti Grubu olarak teklifimizin arkasındayız. Genel Kurulun takdiri her zaman baş tacıdır. Değişiklikler, revizeler olabilir ama kanun teklifinin çekilmesi söz konusu değildir." dedi. Öte yandan, edinilen bilgiye göre Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, yarın düzenlemeyle ilgili muhalefet partilerini bilgilendirecek.
Meclis'te bu hafta gündemin ilk sırasında yeni askerlik sistemine ilişkin teklif bulunuyor. Genel Kurul, AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan söz konusu kanun teklifini görüşmek üzere dün toplandı. AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan da yerinden söz alarak, teklife ilişkin milletvekillerinin eleştirilerini yanıtladı.
Teklifin tümü üzerindeki görüşmeler devam ederken TBMM Başkanvekili Levent Gök, birleşime ara verdi. Aradan sonra komisyonun yerine oturmaması üzerine Gök, birleşimi, Çarşamba saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı. AK Parti Genel Merkezi'nde Cumhurbaşkanı Erdoğan, Milli Savunma Bakanı Akar'ın katılacağı milletvekillerin de hazır bulunacağı kapalı grup toplantısı 21.00'de yapılacak.
AK Parti, Başkan Erdoğan'ın da katılımıyla kapalı grup toplantısı gerçekleştirecek
İlgili kanun teklifinde öne çıkan konulardan birisi bedelli askerlik ücreti durumunda. Geçtiğimiz günler içerisinde bir açıklama yapan Milli Savunma Bakanı Akar, 5 binden 50 bin TL'ye projeksiyon yaptıklarını ve net kararı verdiklerini söyledi.
İşte, yeni askerlik sistemi hakkında yaşanan son dakika gelişmeleri...
"ASKERALMA KANUNU TEKLİFİ'NİN ÇEKİLMESİ SÖZ KONUSU DEĞİL"
AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, TBMM Genel Kurulunda görüşmeleri süren Askeralma Kanunu Teklifi'nin geri çekileceğine ilişkin iddiaların asılsız olduğunu belirterek, "AK Parti Grubu olarak teklifimizin arkasındayız. Genel Kurulun takdiri her zaman baş tacıdır. Değişiklikler, revizeler olabilir ama kanun teklifinin çekilmesi söz konusu değildir." dedi.
Turan, AA muhabirine, Askeralma Kanunu Teklifi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Teklifin, olağanüstü bir süreç varmış gibi algılandığına değinen Turan, "Hayır, böyle değil. Askerlik Kanunumuz 1927 tarihli. Zaman zaman değişiklikler, revizeler olmuş ama esaslı olarak yüz yıldan beri olan bir kanun. İhtiyaçlar, şartlar, güvenlik parametreleri değişti. Bunlar değerlendirildiğinde tüm paydaşlarla toplantı yapıldı. Genelkurmayı var, bakanlar var, milletvekilleri var. Herkesin ortak kanaatiyle bir kanun teklifi hazırlandı. AK Parti Grubu, bu teklifi Meclise gönderdi." diye konuştu.
Kanun teklifine ilişkin diğer partilerin önerileri, eleştirileri ve revize taleplerinin kendileri için kıymetli olduğunu belirten Turan, bunları değerlendirdiklerini, görüştüklerini aktardı.
Konuya ilişkin tek başına karar vermelerinin doğru olmadığının altını çizen Turan, "Askerlik gibi ortak bir değerin, ortak bir anlayışın herkesin katma değeriyle olmasını istiyoruz." dedi.
AK Parti TBMM Grubu'nun, dün teklifle ilgili kapalı toplantıda bir araya geldiğini hatırlatan Turan, "Toplantıda Milli Savunma Komisyonu Başkanımız sunum yapmıştı. Biz aynı şekilde Milli Savunma Bakanımızın da grubumuza sunum yapmasını talep etmiştik fakat Savunma Bakanımız yurt dışında olduğundan bu sunum bugüne kaldı. O yüzden yalnızca sunum maksatlı bir araya geliyoruz. Toplantımızı yapacağız. Tabii ki vekillerimizin o brifingden sonra önerileri, tespitleri varsa bunları alacağız. Bu süreci ortak bir akılla yürütmek istiyoruz." ifadelerini kullandı.
Turan, tüm partilerin tekliflerini değerlendirmek istediklerini vurgulayarak, şunları söyledi:
"Olayı kanun çekiliyormuş, çekilmiyormuş, olağanüstü bir kriz varmış gibi kamuoyuna yansıtmak doğru olmaz. Askeralma Kanunu Teklifimizin arkasındayız, görüşmeye devam edeceğiz. Bugün de teklifin bölüm görüşmelerine başlayıp devam etmeye çalışacağız. Ümit ediyorum bu hafta nihayete erer ama muhalefetin bu konuda direnci olursa bunun iki ay sürmesi bile mümkün ama uzlaşı olursa 1 saate bitmesi de mümkün. O yüzden beraber ne olacağını değerlendireceğiz. Teklifin ortak bir uzlaşıyla, ortak kanun anlayışıyla geçmesini ümit ediyoruz."
Turan, muhalefetin birkaç konuda şerhi olduğunu, bunları tekrar gözden geçireceklerini belirterek, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, AK Parti Genel Merkezi'nde, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve partisinin milletvekillerinin de hazır bulanacağı kapalı grup toplantısına katılacağını, toplantıda bu konuların masaya yatırılacağını bildirdi.
Teklifin bir an önce yasalaşması temennisinde bulunan Turan, şöyle devam etti:
"Yüz binlerce gencimiz gözü, kulağı adeta Mecliste olarak süreci takip ediyor fakat mesele yalnızca terhis olacak gençlerimiz değil, ülkemizin güvenliği, askerimizin talepleri. Daha birçok konunun hassas olarak değerlendirilmesi söz konusu. Bazı haksız ithamlar, eleştiriler var. Örneğin 'Cumhurbaşkanlığına ekstra yetkiler veriliyor' iddiası var. Bunun doğru olmadığını dün Mecliste ifade etmiştim. Tam aksine Cumhurbaşkanımıza verildiği iddia edilen yetki zaten var olan yetki. Teknik olarak önceden bu yetkiyi Bakanlar Kurulu yürütme adına kullanırken, bugünkü sistemde Bakanlar Kurulu olmadığı için o ifadenin yerine 'Cumhurbaşkanı' eklenecek yani yeni bir yetki yok. Olan yetkinin yeni sisteme göre revize edilmiş hali söz konusu. O yüzden tüm ortak taleplerle beraber sürecin değerlendirileceği kanaatindeyim."
Teklifin, geri çekileceğine ilişkin iddiaların asılsız olduğunu belirten Turan, "AK Parti Grubu olarak teklifimizin arkasındayız. Genel Kurulun takdiri her zaman baş tacıdır. Değişiklikler, revizeler olabilir ama kanun teklifinin çekilmesi söz konusu değildir." dedi.
AK PARTİ KAPALI GRUP TOPLANTISINDA 'ASKERLİK YASASI' GÖRÜŞÜLDÜ
AK Parti'nin Salı günü TBMM'de gerçekleştirilen kapalı grup toplantısında, askerlik sistemini değiştiren 'asker alma kanunu' teklifi ile ilgili milletvekilleri bilgilendirildi. TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı İsmet Yılmaz, milletvekillerinin bu konudaki sorularını yanıtladı.
AK Parti Grubu, Meclis'te basına kapalı olarak toplandı. Yaklaşık 2,5 saat süren toplantıda TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı İsmet Yılmaz, bedelli askerliği sürekli hale getiren ve askerlik süresini 6 ay olarak sınırlayan 1111 Sayılı Askerlik Kanunu'nda değişiklik öngören teklifin ayrıntılarını, milletvekillerine anlattı. Yılmaz sunumunun ardından, sorulara yanıt verdi. Toplantıda milletvekillerinin, bedelli askerlikte yaş kriterinin, kademeli olarak yapılması önerisini dile getirdiği öğrenildi. İlk etapta alınacak 145 bin bedelli için kurada, bakayalar ile yaşlı olanlara öncelik verilmesi önerisi de yapıldı.
Bazı milletvekillerinin, teklifin yasalaşmasının ardından yaklaşık 130 bin askerin terhis olmasının, birliklerde sıkıntı yaşatıp yaşatmayacağına dair endişelerini de dile getirdikleri belirtildi.
Komisyon Başkanı Yılmaz'ın da bu durumun kışlalarda sıkıntı yaratmayacağını söylediği kaydedildi.
YENİ ASKERLİK SİSTEMİ NASIL OLACAK?
Teklife göre, askerlik hizmeti yedek subay, yedek astsubay, erbaş ve er olarak yerine getirilecek. Hizmet süresi, erbaş ve erler için 6 ay, yedek subay ve yedek astsubaylar için 12 ay olacak. Erbaş ve erlerden istekli olanlar, sıralı disiplin amirlerinin olumlu değerlendirmesiyle terhise hak kazandığı tarihten itibaren Milli Savunma Bakanlığınca uygun görülecek sayıda ve 6 ay süreyle sınırlı olmak üzere askerlik hizmetine devam edecek, bu sürenin sonunda terhis edilecek. Askerlik çağı, Cumhurbaşkanınca 5 yıla kadar uzatılabilecek veya kısaltılabilecek.
İstekli olanlardan Milli Savunma Bakanlığınca belirlenecek sayıda yükümlü, 240 bin gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarı peşin ödeyerek ve bir aylık temel askerlik eğitimini tamamlayarak askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacak. İstekli miktarının bedelli askerlikten yararlandırılacak miktardan fazla olması halinde, bedel ödemeye istekli olanlar kurayla seçilecek. Askerlik çağına girmeden önce yaşları değişenlerin yoklamaları, değişen yaşlarına göre yapılacak. Askerlik çağına girdikten sonra yapılan yaş değişiklikleri, askerlik işlemlerinde dikkate alınmayacak.
Askerlik işlemlerinin yürütülmesine ilişkin görev ve sorumluluklarını zamanında yerine getirmeyenler hakkında Cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunulacak. Yoklama kaçakları, saklılar, bakayalar, geç iltihak bakayalara kaçak kaldıkları gün süresi kadar idari para cezası uygulanacak, kendiliğinden gelenlere her gün karşılığı 5, yakalananlara ise her gün karşılığı 10 lira idari para cezası kesilecek. Askerlik şubesi başkanlıkları, idari para cezası vermeye yetkili olacak.
Yurt dışında en az 3 yıl süreyle fiilen çalışanlar, Milli Savunma Bakanlığınca verilecek uzaktan eğitimi alanlar, durumlarını ispata yarayan belgelerle birlikte bağlı bulundukları Türk konsoloslukları aracılığıyla askerlik şubelerine başvuranlar dövizle askerlik hizmetinden yararlanacak.
Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihte yoklama kaçağı, bakaya veya saklı olanlar, bir defaya mahsus olmak üzere ilk bedelli askerlik kurasına girebilecek.
HULUSİ AKAR'DAN YENİ ASKERLİK SİSTEMİ AÇIKLAMASI
Akar'ın açıklamalarından öne çıkan kısımlar şu şekilde;
TSK'nın temel görevi ülkemizin, milletimizin birliğini bütünlüğünü sağlamak. Bununla ilgili yaptığımız mücadelede öne çıkan hususlar birincisi FETÖ, PKK, YPG, DEAŞ ve terör örgütleriyle mücadelemiz büyük bir başarıyla, azimle, kararlılıkla devam etmektedir. 462 bin kilometrekarelik alanda deniz kuvvetlerimiz kendilerine verilen görevi başarıyla yerine getiriyor. Bu etkinliklerimizi yürütebilmemiz için elimizde iki husus var. Birincisi personelimiz, diğeri silah araç ve gereçleri, lojistik. 1927'den beri devam eden Askerlik Kanunu'muz var. Yeni bir askerlik sistemi olduğu ihtiyacı çıktı. Bütün modelleri gözden geçirdik. Milli ve tarihi değerlerimiz üzerinden hareket ettik. Olabildiğince yeni sistem. Reform diyebiliriz ama temelleri tarihimizde var.
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar: Yeni askerlik sistemi TSK'yı olumsuz etkilemeyecek
"GELENEKLERİMİZ VE GELENEKLERİMİZİ YAŞATACAK BİR SİSTEM"
Profesyonelliği iyi anlamamız ve iyi anlatmamız lazım. Türk Ordusu'nun peygamber ocağı olarak aldığımız ordu-millet geleneği olan bir ülkeyiz. Adı ne olursa olsun tamamen para karşılığı hizmet edenlerden müteşekkil bir ordu istemiyoruz. Mutlaka Mehmetçiğimiz olacak bizim. tüm askerlerin paralı hizmet eden olmasını istemiyoruz. Daima bir tarafta bedelli,bir tarafta yükümlü olarak Mehmetçiğimizi silahlı kuvvetlerdi görmek istiyoruz. Burada muharip birliklerle alakalı çalışmalarımız. Erbaş ve erler de kullanılabilir. Örneğin komanda tugaylarımızı uzman personelimizden teşkil ediyoruz. Silahlı kuvvetlerimizi karma sistem olarak tarihi geleneklerimizi, göreneklerimizi yaşatacak bir şekilde devam ediyor.
"BİR ASTEĞMENİN ALDIĞI 5 BİN LİRA MAAŞIN 6 KATI OLACAK"
Subay olacak kişilerin yine lisans diploması olacak. Gençlere biz seçim hakkı sunuyoruz, şu şekilde bedelli, şu şekilde dövizli, şu şekilde yükümlü olabilir diye. Gençlerimiz bunu kendi belirleyecek. 30 bin liraya gelince. Arkadaşlarımız ve üniversite hocalarıyla yaptığımız projeksiyonlarda burada hem bizim ihtiyaçlarımızın karşılanması hem de savunma ve güvenliğin tehlikeye girmemesi şeklinde. En optimal olarak arkadaşlarımız 30 bin lirayı buldular. Bir asteğmenimizin aldığı takriben 5 bin lira maaşın 6 katı. Askerlerin maaşı arttıkça bunlar artacak.
"15 BİNDEN 50'BİNE PROJEKSİYON YAPTIK, EN UYGUNU 30 BİN LİRA"
Bu konu kesinlikle çok ayrıntılı bir şekilde komutan arkadaşlarımız, subay, astsubaylarla, kıtadaki arkadaşlarımızla konuşulup, görüşülüp yapıldı. 15 binden 50 bin TL'ye projeksiyon yaptık, en uygun 30 bin TL. Kendi içinde yeterli sistem. Hem komisyonda hem Meclis'te bu sistemi koruyacak şekilde yapılması lazım. Şu an Meclis'te. Arkadaşlarımız ilgili arkadaşlarla temaslarını sürdürüyor. En kısa zamanda çıkacak. Yoğun bir çalışma içerisindeyiz. En kısa zamanda yasallaşacak, bayram öncesi olabilir.
...