Samsun'da 19 Mayıs'ın 100'üncü yılı kutlama etkinlikleri tüm hızıyla sürüyor. Etkinlikler kapsamında, önceki akşam Samsun Valiliği önünde kurulan sahnede Kurtuluş Mücadelesi ruhunu anlatan "Milli Mücadele 1919" tiyatro oyunu sahnelendi. Oyunu vatandaşlarla izleyen Samsun Valisi Osman Kaymak, "Bundan 100 yıl önce Anadolu tamamıyla işgal altındaydı ve halkta büyük bir umutsuzluk vardı. Atatürk 19 Mayıs 1919'da Samsun'a gelerek umutları yeşertti meşaleyi yakarak kurtuluş mücadelesini başlattı. Bugün hür ve bağımsız olarak yaşıyorsak, oruçlarımızı tutup, çalışıp kazanıyorsak, eğleniyorsak bütün bunları Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına, atalarımıza, dedelerimize ve şehitlerimize borçluyuz" diye konuştu.
Etkinlikler kapsamında, Vali Kaymak ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir'in de aralarında bulunduğu protokol ile Dünya İkincisi ve Avrupa Şampiyonu Ampute Milli Takımımız gösteri maçı yaptı. Kaymak, etkinlikler kapsamında dün de tiyatro sanatçılarıyla birlikte İstiklal Caddesi esnafına ve vatandaşlara Türk Bayrağı, 100.Yıl logolu flama, 19-20 Mayıs 1919 tarihli gazeteler ve kutlama etkinliklerine davet mektubu dağıttı. Kaymak, "Bu toprakların insanı, bu meşaleyle o ulu çınarın küllerinden kendine bir vatan kurmakla kalmadı, mazlum halklara bağımsızlık savaşlarını verebilmeleri için de örnek oldu" dedi.
GENÇLİK YÜRÜYÜŞLERİ
Mersin ve Hatay'da, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı ile Gençlik Haftası kapsamında "Gençlik Yürüyüşü" düzenlendi. Mersin'de öğrenciler, Türk bayrakları ve flamalarla Silifke Caddesi'nden Cumhuriyet Alanı'na yürüdü. Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Oğuz Kaymaz, Atatürk Anıtı'na çelenk sundu. Hatay'ın İskenderun ilçesinde de öğrenciler, Ulu Cami Caddesi'nden, Anıt Alanı'na kadar mehter takımı eşliğinde yürüdü. Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürü Ferit Ali Gündel, Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktı.
İLK KURŞUN ATILALI TAM 100 YIL OLDU
İzmir'de, tam 100 yıl önce Yunan işgaline karşı ilk kurşunu atan Hasan Tahsin için anma töreni düzenlendi. Gazeteci Hasan Tahsin'in, Konak ilçesinde bulunan İlk Kurşun Anıtı'na çelenk koyan İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen, "Tam 100 yıl önce bugün, saat 11.00 civarında alevlendi o aydınlığı müjdeleyen ateş. O ateş ki 19 Mayıs 1919'da Samsun'dan başlayarak 3 yıl 3 ay 20 gün boyunca memleketin dört bir yanında Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde bir ulu kurtuluş yangınına dönüştü. Geldikleri gibi gittiler" dedi. Hasan Tahsin'in kız kardeşinin torunu Nevrez Cenk Kıral ise "Hasan Tahsin'in aile ferdi olmaktan gurur duyuyorum" diye konuştu. Kalabalık, Konak'tan Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü.
ÖZEL GÖREVLE GELDİ
Gerçek adı Osman Nevres olan Hasan Tahsin, 1888'de Selanik'te dünyaya geldi. Mustafa Kemal Atatürk'ün de okuduğu "Şemsi Efendi" okuluna giden Hasan Tahsin, Fransa'da Sorbonne Üniversitesinde siyaset bilimi bölümüne yazıldı. Fransa'da Trablusgarp'ı işgal eden İtalya'yı protesto için Mısırlı öğrenci lideri Şeyh Dayef ile mitingler düzenledi. Bazı kaynaklara göre Hasan Tahsin, bir süre sonra Teşkilat-ı Mahsusa'ya katıldı. İlk görevi Osmanlı karşıtı milliyetçi örgütleyen Balkan Komitesi Başkanı Noel Buxton ile kardeşi Leland Buxton'u öldümekti. Romanya'ya gitmeden önce Hasan Tahsin ismi verildi. Buxton kardeşleri yaralayan Hasan Tahsin yakalanınca 5 yıl hapis yattı. İzmir'de "Hukuk-u Beşer" ile "Sulh ve Selamet" gazetelerini çıkaran Hasan Tahsin, yazılarıyla işgale karşı halkı motive etti.
"DENİZLİ'DE MİLLİ MÜCADELE GÜNÜ VARDIR"
15 Mayıs 1919'da İzmir'in Yunanlılar tarafından işgal edilmesinden 4 saat sonra, Denizlililerin Müftü Ahmet Hulusi Efendi önderliğinde Bayramyeri Meydanı'nda toplanarak düşmana asla boyun eğmeyeceklerini tüm dünyaya haykırmaları da anıldı. Belediye Başkanı Osman Zolan, "Denizli'miz Atasının yanında yer almış şehrine düşman postalının girmesine izin vermemiştir. Bu nedenle Denizli'mizin kurtuluş günü yoktur, Milli Mücadele Günü vardır" dedi.
SELANİK'TEN SAMSUN'A
Selanik'te Atatürk'ün doğduğu evin bahçesinden alınan toprak ve Selanik Başkonsolosu Orhan Yalman Okan'dan teslim alınan Türk bayrağı, bisikletlilerle Bolu'ya ulaştırıldı. Bolu Belediyespor bisiklet takımının teslim aldığı, 19 Mayıs'ta Samsun'a ulaştırılması planlanan bayrak ve toprağın bir sonraki durağı Karabük olacak. Organizasyon kapsamında Atatürk Evi'nden alınan toprak ve bayrak, Milli Mücadele'nin başladığı Samsun'daki 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı törenlerinde takdim edilecek.
BİSİKLETÇİLER NEVŞEHİR'DE
"100. Yılda İlk Adım'dan Kurtuluş'a Ata'nın İzinde 19 Günde 1919 Kilometre Pedallıyoruz" Projesi kapsamında Nevşehir'e ulaşan Ekolojik Yaşam Bisiklet Derneği üyesi 9 bisikletçi Nevşehir Belediye Başkan Vekili Bektaş Demir'i ziyaret etti. Ekolojik Yaşam Bisiklet Derneği Başkanı ve Proje Sorumlusu Tanju Subaşı "Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Milli Mücadele'yi başlatırken geçtiği yolları bisikletlerimizle kat ederek, 19 günde 1919 km pedal çevireceğiz. Samsun İlkadım'dan başladık Amasya, Tokat, Erzurum, Erzincan, Sivas, Kayseri, Nevşehir'den geçip Ankara Eski Meclis'te sona erecek" dedi.