2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile avukatları katıldı.
Tutuksuz sanık Müjdat K, ByLock kullandığı ve fişleme listesinde isminin "teslimiyeti, sadakati ve bağlılığı en üst seviyede" olanların yer aldığı "A5" kategorisinde bulunduğuna dair iddiayı kabul etmediğini söyledi.
Fişleme listesinin nasıl ve kim tarafından hazırlandığını bilmediğini savunan Müjdat K, "Listeyi emniyete teslim eden gizli tanık Garson 'Bu listeden 40-50 kişiyi tanırım' diyor. Beni tanımıyor. İddia makamı bu fişlemeyi delil olarak gösteriyor. Söz konusu liste hukuki nitelikten yoksundur." diye konuştu.
Tutuksuz sanık Muhammed Ali Ö. de ByLock kullanmadığını belirterek, "Bu davada 33 ay tutuklu kaldım. Vicdanları rahatlatacak bir karar bekliyoruz. Terörist olarak lanse edilmekten bıktım. Ben görevimi yaptım." ifadesini kullandı.
Tutuksuz sanık Mükremin D. ise üzerine atılı suçların boyunu aşan vahim iddialar olduğunu ileri sürdü.
Terörist olmakla yargılandığını vurgulayan sanık, "Bu dosyada yaklaşık 30 gün çalışmışım. Bana ne yaptığımı söyleyin ben de kendimi savunayım. Sıralı amirlerimin dediğini yapmaktan başka birşey yapmadım. 33 ay içeride kaldım, beraatimi istiyorum." diye konuştu.
Mahkeme heyeti duruşmanın yarın devam edilmesini kararlaştırdı.
- Dava ve iddianame
"Askeri gizli bilgi ve belge bulundurma" iddialarına ilişkin İzmir Emniyet Müdürlüğüne 10 Ağustos 2010'da gelen ihbar e-postası üzerine başlatılan soruşturmada, aralarında muvazzaf askerlerin de bulunduğu 357 sanık ve üst düzey askeri yetkili, devletin gizli bilgi ve belgelerini yabancı istihbarat servislerine vermekle suçlanmıştı.
İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesi, yapılan yargılama sonucunda Şubat 2016'da tüm sanıkların beraatine hükmetmişti.
Sahte deliller üretilerek kumpas kurulduğu iddiaları üzerine başlatılan soruşturmada ise 25 şüpheli tutuklanmış, 5 zanlı daha sonra tahliye edilmişti. Soruşturmaya ilişkin İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan ve FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in bir numaralı sanık olarak yer aldığı 68 sanıklı iddianame, İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilmişti.
Dava dosyasındaki sanık sayısı, dönemin Emniyet Genel Müdür Yardımcıları Mustafa Gülcü ve Celal Uzunkaya'ya kurulduğu iddia edilen kumpas davasının da birleştirilmesiyle önce 83'e, başka dosya nedeniyle de 91'e yükselmişti.
Örgüt elebaşı Fetullah Gülen'in dosyasının ayrılmasıyla sanık sayısı 90'a düşmüştü.