İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesi'ne açılan iki ayrı davaya göre 15 Temmuz darbe girişimi gecesi, İstanbul ve Ankara başta olmak üzere ülke genelinde Emniyet Genel Müdürlüğü'ne ait çok sayıda taşınır taşınmaz mal ağır zarar gördü. FETÖ'nün darbe kalkışmasına karşı koyabilmek için Emniyet tarafından alınan tedbirler ve yapılan müdahaleler nedeniyle yüksek miktarlarda maddi zararlar oluştu. Emniyet Genel Müdürlüğü de uğradığı maddi zararın tahsili için bölge bölge ayırmak suretiyle çok sayıda tazminat davaları açmaya başladı. Sadece İstanbul'da iki ayrı mahkemede TOMA ve diğer zırhlı araçların zarar gördüğü gerekçesiyle FETÖ'nün üst düzey yaklaşık 100 yöneticisine küçük miktarlarda dava açan Emniyet Genel Müdürlüğü İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün avukatı Dilek Değirmen, davalıların sorumluluklarını kısa başlıklar halinde açıkladı. Davalıların ilk 44'ünün sözde Yurtta Sulh Konseyi üyesi olduklarını dava dilekçesinde anlatan avukatı Dilek Değirmen, "45'den 66'ya kadar kalan diğer davalılar ise Borsa İstanbul ve TRT binasını işgal eden kişilerdir" dedi.
SORUMLULUKLARI VAR
Dava dilekçesinde Fetullah Gülen ile Adil Öksüz'ün sorumluluğu ise şöyle anlatıldı: "Fetullah Gülen, FETÖ/PDY terör örgütünün kurucusu ve 15 Temmuz hain darbe girişiminin planlayıcısı ve emrini veren yöneticisidir. Sayın Cumhurbaşkanımıza karşı suikast girişiminde bulunulması emrini vermiştir. Darbenin yönetim merkezi olan Akıncı Üssü'ndeki eylemleri koordine etmesi, emir ve talimat vermesi, diğer yöneticilerle eylem ve işbirliği içinde bulunması, darbeye teşebbüs faaliyeti sırasında gerçekleştirilecek eylemlerle ilgili darbeyi yönetip organize edenlere emirler vermesi nedeniyle meydana gelen bütün zarar ve ziyandan sorumludur. Adil Öksüz de FETÖ'nün yöneticisi olup örgütün Hava Kuvvetleri Komutanlığı imamıdır. Darbe gecesi görev ve yetkisinde olmadığı halde Akıncı Üssü'nde bulunmuş, darbe faaliyeti sırasında üste toplantılar yapmış, vurulacak hedefler olarak belirlenen yerlerin vurulması, bombalanması emirlerini vermesi, diğer yöneticilerle eylem ve işbirliği içinde olması nedeniyle sorumluluğu bulunmaktadır"
İHTİYATİ HACİZ İSTENDİ
Davaya konu iki zırhlı polis aracına kurşun geldiği, lastiklerinin patladığı ve kullanılamaz hale geldiği anlatılan dava dilekçesinde, "Davalıların yapılan yargılama neticesinde mahkum edilmiş olmaları ve yurt dışına mal kaçırma ihtimali nedeniyle taşınır ve taşınmaz malları ile üçüncü kişilerdeki hak ve alacakları üzerine, deniz ya da hava ulaşım araçlarına, yardımlaşma kurum ve sandıklarından olan alacaklarına, varsa emekli ikramiyeleri ve şirket hisseleri üzerine teminatsız olarak ihtiyati haciz konulmasını istiyoruz" denildi.