Edinilen bilgiye göre, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, 19 Aralık 2018 tarihinden sonra belediyede işe alınan 97 işçinin işten çıkarılması talimatını verdi. İşten çıkarılan 97 işçi arasında yer alan temizlik işçileri ve aralarında Hizmet İş Genel Başkan Yardımcısı Halil Özdemir'inde bulunduğu sendika temsilcileri, dün Bolu Belediyesi önünde yaptıkları basın açıklamasının ardından oturma eylemi başlatmıştı. Seçimler sonrası HDP'li ve CHP'li bazı belediyelerde işçilere baskı yoluyla istifa ettirilmeleri istendiği ortaya çıktı.
Bolu’da, işten çıkarılan belediye işçileri eylemlerine devam ediyor
TÜRK-İŞ BAŞKANI ERGÜN ATALAY'DAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR
Türk-İş Başkanı Ergün Atalay da bununla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Atalay, "Adalet terazisini bozmamak lazım. Öncelikle tüm belediyeler bir genelge yayınlasın. Desinler ki, "Hiç kimse baskıyla bir sendika değiştirmesin. Herkes özgür bir şekilde istediği sendikaya geçsin. İşçi istediği sendikaya üye olsun. Cumhurbaşkanımız bunu anlatana kadar biz hiçbir yerde bunu dile getiremiyorduk. Şimdi dile getirmeye başladık. Partiler işçilerin sendikasına karışmasın. Tüm belediyeler bu konuyla ilgili genelge yayınlasın. Biz Kocaeli'de tüm işçilerimizin haklarını savunacağız. Biz işçilerimizin baskıya uğramasına göz yummayız. Biz sendika başkanıyız. Türkiye'nin ve işçilerimizin çıkarlarını koruruz. Onların yanında oluruz." açıklamalarını yaptı.
CHP ve HDP'li belediyelerde çalışan işçilere sendika baskısı
CHP LİDERİ KILIÇDAROĞLU "KİMSE İŞTEN ÇIKARILMAYACAK" DEMİŞTİ
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Seçimden sonra belediyelerde kimsenin ekmeği ile oynanmayacak, hiçbir kimse yerinden olmayacak" sözü havada kaldı. Antalya'da CHP'li belediyeler arasında ilk sürgün Döşemealtı Belediyesi'nde gerçekleşti. Seçimde Turgay Genç aleyhine çalıştıkları ileri sürülen 83 personelin görev yerleri değiştirildi.
ZORLA İSTİFA ETTİRİLDİ
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın'ın da aralarında bulunduğu grup, Muratpaşa Camisi önünde toplanarak sloganlarla Antalya Büyükşehir BelediyesiIne yürüdü. Yalçın, 31 Mart'ta seçim sonuçlarını millet iradesinin bir tecellisi olarak gördüklerini söyledi. Yalçın, "Fakat belediye emekçilerinin sendikalarından istifaya zorlandığı, yandaş sendikalara geçmeleri için tehdit edildiği ve bu baskıların bir kıyama dönüştürüldüğü karanlık günleri yaşamaya başladık. 26 Nisan itibariyle Antalya'da bin 350 üyemiz istifa ettirildi" dedi. SABAH GÜNDEME TAŞIDI Yerel seçimler sırasında işçi çıkarmayacağı konusunda noter huzurunda taahhütte bulunan CHP'li başkanların birçok ilde düğmeye bastığını SABAH duyurmuştu. Haberde, Bolu'da 97, Adana Ceyhan'da 143 işçinin işine son verdiği belirtilmişti. Antalya'nın Finike ve Döşemaltı ilçesinde 160 işçinin sürgüne gönderildiği haberde yer almıştı. Edirne Enez'de ise yeri değiştirilen 24 işçinin 4'ünün işten ayrılmak durumunda kaldığına vurgu yapılmıştı.
HDP'Lİ BELEDİYELERDE DE İŞÇİ KIYIMINA BAŞLANDI
Yerel seçimlerin ardından CHP'li belediyelerde başlayan işten çıkarma ve sürgünler, HDP'li belediyelere de sıçradı. Mardin'de 40'a yakın üye baskıyla istifa ettirildi. Diyarbakır'da 25 işçi tehdit, şantaj ve sürgün baskısıyla görevlerinden istifa etmek zorunda kaldı. Kars, Siirt, Batman ve Van belediyelerinde de işçilere mobbing uygulanmaya başlandı.
BELEDİYE İŞÇİLERİNE SENDİKA BASKISI
AK Parti'den CHP'ye geçen Antalya Büyükşehir Belediyesi'nde ise işçilere sendikal baskı yapılmayı başlandı. Hakİş Sendikası'na bağlı Hizmet-İş Sendikası Antalya Şube Başkanı Muhammed Talha Kandil, üyelerine baskı ve tehdit yapılarak istifaya zorlandıklarını söyledi. Büyükşehir Belediyesi'nde 8 bin üye ile yetkinin kendilerinde olduğunu vurgulayan Kandil, "Disk ve Türk-İş'e bağlı sendika yöneticileri ASAT Genel Müdürlüğü, Antalya İnsan Kaynakları A.Ş.'de Başkan Muhittin Böcek'in ismini kullanarak üyelerimizi sürgün ve işten çıkarma tehdidi ile istifaya zorlanması tedirginlik yarattı. Şimdiye kadar tepkisiz kalan Başkan Böcek'i mağduriyetleri ortadan kaldırmaya davet ediyoruz" dedi.