Çanakkale Kara Savaşları'nın 104'üncü yıldönümü anma törenleri kapsamında üniversite, askeri lise ve harp okulu öğrencileri ile izciler ve vatandaşlardan oluşan yaklaşık 8 bin kişi, 57'nci Alay Vefa Yürüyüşü gerçekleştirdi. Gençlik ve Spor Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü İzcilik Federasyonu organizasyonunda düzenlenen 57'nci Alay Vefa Yürüyüşü'ne katılanlar, ilk olarak Eceabat ilçesine bağlı Kocadere köyünde kamp kurdu. Yürüyüş öncesinde katılımcılara, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu tarafından tümü şehit düşen 57'nci Alay askerlerinin son yemeği, kırık buğday çorbası dağıtıldı. Çorba dağıtımı sırasında konuşan Kasapoğlu, "O günleri geleceğe taşımak açısından önemli bir programı hep birlikte yaşıyoruz. Gençlerimizle omuz omuza o günleri, o anları hatırlayıp, yürümek benim için de ayrı bir heyecan" dedi.
104 METRELİK BAYRAK
Ardından 104 yıl önce şehit olan askerler gibi sabah namazı kılındı. Kasapoğlu, Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Musa Avsever, Yargıtay Birinci Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkan Yardımcısı Zülküf Memiş, çok sayıda rütbeli asker, izciler ve 45 kişilik Avustralyalı genç, saat 06.30'u gösterdiğinde yürüyüşe geçti. Yarbay Mustafa Kemal'in 25 Nisan 1915 sabahı 57'nci Alayı Conkbayırı'na gönderdiği ve "Size savaşmayı değil, ölmeyi emrediyorum" sözleriyle tarihe geçen o günkü yürüyüş bir kez daha hayat buldu. Atlı süvari birliklerinin de yer aldığı yaklaşık 6 kilometrelik yürüyüş, 1.5 saat sonra Conkbayırı'nda sona erdi. Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü İzcilik Federasyonu bünyesindeki yaklaşık 5 bin izci, sırtlarında "Dedeciğim ben geldim" yazılı cepkenleriyle kilometreleri aşmanın gururunu yaşadı. Yürüyüş sırasında 104 metrelik Türk bayrağı açıldı.
ANZAK KOYU'NDA AYİN
Törenler kapsamında Gelibolu Yarımadası'ndaki Anzak Koyu'nda geleneksel şafak ayini yapıldı. Avustralyalı ve Yeni Zelandalılar'dan oluşan bin 200 kişi, uyku tulumları ve battaniyeler içinde geceyi Anzak Koyu'nda geçirdi. Dev ekrandan Çanakkale Savaşları'na ilişkin belgesel, film, röportaj ve bazı kentlerdeki Anzak Günü törenlerini izlediler. Saat 05.30'da alana katafalkın konulmasıyla başlayan törende konuşan Avustralya Genelkurmay Başkanı Angus Campbell, "Türkiye, Yeni Zelanda ve Avustralya bu yerde yaşananlarla sonsuza dek sürecek bir bağ kurmuştur. Unutmayacağız" dedi. Törende, Mustafa Kemal Atatürk'ün hayatını kaybeden yabancı ülke askerlerinin ailelerine gönderdiği mektup okundu. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un çelenk bıraktığı tören, saygı duruşunda bulunulmasıyla devam etti. Program, Türkiye, Avustralya ve Yeni Zelanda milli marşlarının okunmasının ardından dua edilmesiyle tamamlandı.
BAŞKAN ERDOĞAN: HER MİLLETTEN TÜM ASKERLERİ ANIYORUZ
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Anzak Günü nedeniyle mesaj yayımladı. Erdoğan mesajında şu ifadeleri kullandı: "Bugün Çanakkale Savaşları'nda can veren her milletten tüm askerleri anıyoruz. Ortak acıları, yeni düşmanlıklar üretme değil, dostluğun, sevginin, barışın aracı haline dönüştürme konusunda Çanakkale'nin tüm toplumlara örnek olmasını temenni ediyorum. Anzak Günü münasebetiyle tüm dünyaya barış çağrılarımızı yineliyoruz. Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analara verdiği 'Evlatlarınız bizim bağrımızda huzur içindedir. Onlar bu toprakta canlarını verdikten sonra artık bizim evlatlarımız olmuştur' mesajına hep birlikte sahip çıkıyoruz. Yeni nesillere düşen görev Çanakkale'de kanla, canla, azimle, cesaretle taşa, toprağa, denize kazınan dostluk mesajına sahip çıkmaktır. Yeni savaşların yaşanmaması, gelecek nesillerin barış dolu bir dünyada yaşayabilmeleri için hepimize büyük sorumluluklar düşmektedir."