YSK, AK Parti’nin itirazlarını kabul etti
AK Parti ve MHP'nin İstanbul seçimlerine ilişkin olağanüstü itiraz başvurularını pazartesi günü görüşmeye başlayan Yüksek Seçim Kurulu (YSK), ilk ara kararını dün verdi. KHK ile ihraç edilenlerin oy kullanabileceğine karar veren YSK, 41 bin 132 seçmen ile memur olmayan sandık kurulu başkan ve üyelerinin de araştırılmasına karar verdi.
31 Mart yerel seçimlerinden sonra AK Parti ve MHP peş peşe İstanbul'da seçimlerin yenilenmesi talepli olağanüstü itirazlarını YSK'ya yapmıştı. AK Parti Büyükçekmece ilçesi ile İstanbul genelinde büyükşehir seçimlerinin yenilenmesini, MHP ise Maltepe ile İstanbul genelinde büyükşehir seçimlerinin yenilenmesini talep etmişti.
YSK'dan 'KHK ile ihraç edilenler oy kullanabilir" kararı!
YSK, AK Parti'nin kısıtlı seçmen, ölü seçmen, hem cezaevi hem de başka seçmen listesinde kaydı bulunan seçmenlerin araştırılmasıyla ilgili başvurusunu ise kabul etti. Ara kararda, itiraz dilekçesinde de belirtilen bu durumdaki 41 bin 132 kişinin araştırılması için ilçe seçim kurullarına yazı yazılmasına karar verildi.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, YSK'nın verdiği ara kararı değerlendirdi. Yavuz, Twitter hesabından yaptığı açıklamada şunları kaydetti: "YSK bugün (dün) vermiş olduğu ara kararla, kanunla ihraç edilenlere ilişkin oy kullanamazlar şeklindeki talebimizi oy çokluğuyla reddetti. Diğer iddia ve taleplerimizin araştırılmasına karar verdi. Buna göre 2 bin 732 kısıtlı, bin 229 ölü, 10 bin 290 hem cezaevi hem de İstanbul seçmen listesinde kayıtlı olan, 5 bin 287 hükümlü olmasına rağmen İstanbul seçmen listesinde kayıtlı olan, 236 yerleşim yeri adresi cezaevi olan, 21 bin 782 kişi 18 yaş üstü zihinsel engelli olmak üzere toplamda 41 bin 556 seçmenle ilgili araştırma kararı verdi. Ayrıca sandık başkanları ile memur üyelerin ne şekilde oluşturulduğuna ilişkin konuların araştırılmasına karar verdi."
YSK, AK Parti'nin itirazlarını kabul etti
19 BİN 623 SANDIK GÖREVLİSİ
Kurulun aldığı bir diğer kararda ise AK Parti'nin itirazında yer verdiği kamu görevlisi olmayan sandık görevlilerine yönelik oldu. Kurul söz konusu görevlilerin de araştırılmasını karara bağladı.
İtiraz dilekçesinde, 6 bin 539 sandık başkanı, 13 bin 084 sandık kurulu memur üyesi olmak üzere 19 bin 623 sandık başkanı ve memur üye ile ilgili, "kamu görevlisi olmayan kişiler arasından seçildiği, il ve ilçe dışından görevlendirmeler yapıldığı, sivil askeri personel gibi görev yapamayacak olanların listeye eklendiği"nin tespit edildiği ifade edilmişti.
8 BAŞLIKTA KABUL EDİLDİ
Twitter hesabından bir açıklama yapan AK PARTİ Genel Merkez Seçim İşleri Başkan Yardımcısı ve Yüksek Seçim Kurulu AK Parti Temsilcisi Av. Recep Özel, YSK'nın itirazlarını 8 başlıkta kabul ettiğini ve araştırmaya karar verdiğini belirtti. Özel kişisel twitter adresi üzerinden yaptığı açıklamada "İstanbul seçimleri ile ilgili olarak YSK'ya ileri sürdüğümüz 8 ana başlıktaki iddialarımız kabul edilerek araştırılmasına karar verildi" dedi
NİHAİ KARAR ÇIKACAK
AK Parti'nin iptal gerekçesi olarak sunduğu tüm bu iddialarla ilgili yapılacak araştırmanın sonucu daha sonra YSK'nın önüne gelecek. Yüksek Seçim Kurulu da araştırma sonucuna göre İstanbul'da seçimlerin yenilenip yenilenmeyeceğine ilişkin nihai kararı verecek. Seçimin yenilenmesine ilişkin karar çıkması durumunda seçmen 2 Haziran'da sandık başına gidecek.