İzmir Büyükşehir Belediyesi 2015'te Mustafa Kemal Sahil Bulvarında trafiği rahatlatmak için karayolu taşıt alt geçidinin yapımına başladı. 2017 'de tamamlanan alt geçidin üstü de 15 Temmuz Demokrasi Şehitleri Meydanı olarak düzenlendi. Açılışını ise yerel seçimler öncesi CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yaptı.
Sayıştay, 31 Mart 2015'te İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 36 milyon 475 bin TL bedelle Yapı STS İnşaat-KMB Metro İnşaat İş Ortaklığı (Alt Yüklenicisi Barankaya İnşaat) şirketlerine ihale edilen "Mustafa Kemal Sahil Bulvarı Taşıt Altgeçit Yapılması İşi" ile 30 Haziran 2016'da tarihinde Yapı STS İnşaat- Önsöz Turizm ve Müşavirlik A.Ş İş Ortaklığı (Alt Yüklenicisi Barankaya İnşaat) şirketlerine 43 milyon 694 milyon TL bedelle ihale edilen Mustafa Kemal Sahil Bulvarı Küçükyalı ile Karataş Arası Muhtelif Altyapı ve Sanat Yapıları Yapılması İşi ihalelerini inceledi.
İncelemede ilk işin başka bir isim adı altında, farklı bir iş olarak gösterilerek tekrar ihale edilmiş olması ve ilk iş bitmemiş olmasına rağmen yüksek fiyatlar belirlendiği iddiaları mercek altına alındı. Detaylı inceleme sonucunda Sayıştay, 17. 2 milyon liralık kamu zararına hükmetti.
İhalelerde, 'harcama yetkilisi, diğer sorumlu ve gerçekleştirme görevlisi' sıfatlarıyla imzaları bulunan başta Genel Sekreter Dr. Buğra Gökçe, eski Genel Sekreter Pervin Şenel Genç, Fen İşleri Daire Başkanı Murat Varlıorpak, Yol Altyapı Şube Müdürü Mehmet Ergenekon (şimdi Raylı Sistemler Daire Başkanı) Yol Üstyapı Şube Müdürü Fırat Gürkan Koçyiğit' olmak üzere çok sayıda mühendis ve tekniker savunma yaptı.
PAYINIZA DÜŞENİ ÖDEYİN
Bürokratların yaptığı savunma, Sayıştayca kabul görmedi. Sayıştay 6. Dairesi, tüm belge ve evraklar üzerinden yaptığı inceleme sonrasında toplam 17 milyon 283 bin TL'lik zararı imzaları bulunanlar arasında yetki ve imza sayısına göre paylaştırdı. İsmi geçen belediye bürokratlarına karar Büyükşehir Belediyesi Mali Hizmetler Daire Başkanlığı'nca tebliğ edildi.
Raporda adı geçen bürokratlar karara itiraz edecek. Bürokratlar lehine bir sonuç çıkmazsa bu sefer zararın tahsili yoluna gidilecek. Büyükşehir belediyesi, raporda adı geçen kişilere 'Payınıza düşen borcu ödeyin' yazısı gönderecek. Eğer öngörülen sürede bu borçlar ödenmezse bu sefer dosya hukuk işlerine gidecek. Hukuk işleri de borcunu ödemeyen çalışanlar hakkında icra takibi başlatacak.