AK Parti'de Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali ihsan Yavuz, olağanüstü itiraz dilekçesini Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) sundu. AK Parti, İstanbul seçimlerinin iptali ve yeniden yapılmasını talep etti.
AK Parti'nin olağanüstü itiraz dilekçesinin yanı sıra belgeler bulunan 3 bavulun da YSK'ye getirildiği görüldü. İtiraz dilekçesinin yaklaşık 50 sayfadan oluştuğu, bavullarda ise delil klasörlerinin yer aldığı öğrenildi.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz'dan flaş açıklamalar
Ali İhsan Yavuz başvuru sonrası yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
''Biz buraya 2898 sayılı yasanın, seçim sonuçlarına müessir olaylar ve haller sebebine dayalı olarak İBB seçimlerinin iptali ve yenilenmesine ilişkin olağanüstü itirazda bulunmak üzere geldik. Dilekçemiz ve bütün belgelerini YSK'ya sunduk.
CHP 29 BİN OY İLE İFADE ETMİŞTİ...
Seçim akşamından beri tüm Türkiye İstanbul seçimlerine kilitlenmiş gözüküyor. Peki ne olmuştu? Bir parça özet yapalım. Biliyorsunuz sıcağı sıcağına partiler ve YSK açıklamalarda bulunmuşlardı. Her bir parti, seçimin sonucuna ilişkin bir takım aktarımlarda bulunmuştu. YSK 28 bin farkla CHP'nin lehine seçim bittiğine dair açıklamada bulunmuştu. CHP 29 bin oy ile ifade etmişti. AK Parti de özellikle İstanbul il başkanımız 3870 oy farkıyla AK Parti'nin seçimleri aldığını dile getirmişti.
Bunun üzerine rakamlar her bir yerden ayrı görününce ve bizim kendi kayıtlarımıza göre de çelişki fark edince biz meselenin takipçisi olmak üzere İstanbul'a gittik. Hemen bu farkın ve çelişkinin neden olduğunu araştırmaya başladık. Seçim sonuçlarını SAS diye tanımladığımız, sonuç alım sistemi olarak ifade ettiğimiz bir sistem üzerinden Türkiye'de en hızlı şekilde sonuçları elde etmek, elde ederken de lehimize aleyhimize hataları fark etmek üzere sistem kurgulamıştık. Bunun çok daha güçlü yazılımlarla güçlendirildiğini ifade etmiştik.
SADECE MADDİ HATA DÜZELTME YOLUYLA 8-9 BİN...
Daha ilk akşamdan başlayarak maddi hataları düzeltmeye çalıştık. Maddi hata sayım sonuç çizelgeleri var. Çizelgelerinden sandık sonuç tutanağına aktarılırken kaydırılan rakamlar var. Birleştirme tutanaklarına girilirken küçültülen ve yok edilen rakamlar var.
Bunun dışında ikinci iş olarak da ilçe seçim kurullarına, geçersiz oyların yeniden sayılmasına ilişkin talebimiz oldu. Üçüncü talebimiz, tüm oylar yeniden sayılsın. Bir takım usulsüzlüklerin yapıldığını ortaya çıkartıyordu. Bunun üzerine biz üç çalışmayı gerçekleştirdik. Sadece maddi hata düzeltme yoluyla 8-9 binlere varan, başka yere kaydırılan oyların olduğu gördük. Geçersiz oyları gördük ki 6 bin oy başka yerlere kaydırılmış, bizim olması gereken oy AK Parti'nin lehine sandığa giren oy, ya iptal olarak kayda geçmiş ya da başka partilerin hanesine yazılmış.
OYLARIN SADECE YÜZDE 10'U SAYILDI
Burada ilginç bir nokta var özellikle aktarmak istiyorum. Oyların sadece yüzde 10'u sayıldı. Kalanına ilçe seçim kurulları müsaade etmedi. İl seçim kurulu ve YSK'ya geldik. YSK da oyların tamamının sayılmasına müsaade etmedi. Ama ortada bir şüphe var ve gideremedik açıkçası. Daha tüm oyların yüzde 10'u sayılmışken, bu fark 13 bin 900'lere indi. Biz iddia ediyoruz, bunların tamamı sayılsaydı, şüpheleri ortadan kaldıracak adımlar atılsaydı bizim rakamlar gerçekti. Ve lehimize sonuçlanacaktı.
OLANLAR SEÇMEN İRADESİNİN GERÇEKTEN İÇ EDİLDİĞİNİ GÖSTERİYOR
Çalışma ve sayım sonucunda elbette CHP lehine yazılanlar var ama yüzde 85,6 oranında AK Parti'nin aleyhine sayılmış bu oylar. Sadece yüzde 14,5 kadarı CHP'nin aleyhine olacak şekilde. Başa baş giden seçim var, ama düşünebiliyor musunuz geçersizlere gelince, maddi hatalara gelince yüzde 85,5 oranında kayda geçme söz konusu. Biz bunun çok daha vahim olduğunu düşünüyoruz. Olanlar seçmen iradesinin gerçekten iç edildiğini bize gösteriyoruz. O kadar sebep var ki olağanüstü itirazda bulunmak için…
Gerekçelerden birisi; sayım döküm cetvellerindeki usulsüzlükler. Seçimlerin temelini sayım döküm çizelgeleri oluşturur. Seçimlerin temeli dediğimiz sayım döküm çizelgelerinden 5 bin 388'i mühürsüz. Bakınız bunu dediğimde oy pusulaları, zarflar geçmişte mühürsüz olduğuna ilişkin iddialarda bulunuldu. Sayım döküm cetvellerinin 5 binden daha fazla oranda mühürsüz olduğunu gördük. 694'ünün imzasız, 294'ünün boş olduğunu gördük.
OY KULLANAN SEÇMEN İLE OY PUSULASI ARASINDA ÇOK BÜYÜK FARK VAR
İkincisi, kısıtlılar var yanına şerh düşülmemiş oy kullanamaz diye. Cezaevi seçmeni var, normal ilçelerde, yanına şerh düşmeyenler var. yine cezaevini birinci adres olarak göstererek seçmen olarak gösterilen aslında oy vermemesi gerekirken veren seçmenler var. yine Türkiye'nin birçok cezaevinde hükümlü olanlar var. Ama ne hikmetse ve nasılsa gerçekten izahı zor, yanına oy kullanamaz şerhi düşmeden 5 bin 187 hükümlü kayıtlarda yer almış. Üçüncüsü, kayıp oylar var. Dördüncüsü, oy kullanan seçmen ile oy pusulası arasında çok büyük fark var.
Aradaki fark 13 bin 900'lere düşmüş. Hem de sandığın sadece yüzde 10'u sayılmış. Ama diyorum ki burada bir şeyler olmuş. Eksik veya fazla çıkan, geçerli olarak kabul eden sayı 25 binleri buluyor. Ve yine son olarak sandık başkanları ve memur üyeleri durumu var. Bu da çok enteresandır. 298 sayılı yasanın 22-23'üncü maddesi sandık başkanlarının ve memur üyelerin kimler tarafından nasıl belirleneceğini çok açık şekilde ifade ediyor. "Kamu görevlisi olarak, mülki idare teslim edecek…" Onların içerisinde çekilenler sonucunda engelli varsa ayrılacak ve sandık başkanlarına yerleştirilecek. Böyle mi olmuş? Böyle olmamış…
19 BİN KİŞİ KAMU GÖREVLİSİ ARASINDAN SEÇİLMEMİŞ
62 bin 560 kişinin 19 bini kamu görevlisi arasından seçilmemiştir. Ben size 300-500 demiyorum ki… 19 bin kadar kişi bu listede görev yapamazların arasından tespit edilmiş. Bunların arasında çok ilginç; mesela ihraç edilmiş KHK ile ihraç edilmiş olanlar var, hiçbir şekilde sandığın başında görev yapamayacak, memur üye olarak görev alamayacak kişiler var. Biz olağanüstü itirazımızı açıkladık. Ayrıntılarını yarın daha geniş teferruatlı şekilde sizlere ve kamuoyu ile paylaşacağımız üzere İBB seçimlerinin iptali ve yeniden yapılması için olağanüstü itiraz dilekçemizi verdik.
16 bin 884 oy AK Parti lehine yazılması gerekirken başka yerlere yazılmış. Bunları kim düzeltiyor? Biz düzeltmiyoruz. Biz tespit ediyoruz, ilçe seçim kurullarına iletiyoruz. Kesinleşen rakam 16 bin 884, başka tarafa yazılmış. Farkı ifade etmek istiyorum 14 binli rakamlardan bahsediyoruz. Aradaki fark 13 bin 900'lere inmeye başladı.
İŞİN İÇİNDE TAM BİR ORGANİZE USÜLSÜZLÜK VAR
İşin içinde tam bir organize usulsüzlük var. Bu seçim yolsuzluklarını, şüpheleri ortadan kaldırmanın yolu yine az önce söylediğim üzere; YSK'ya gelmektir. Çünkü anayasamız bir görev yüklüyor. "Seçim sürecinde ve seçimden sonra bütün yolsuzlukları ilgili bütün şikayetleri karara bağlama yetkisi YSK'ya aittir" diyor. Biz de diyoruz ki, bütün anlatımlar sonucunda bu işte gerçekten bir iş var. Organize usulsüzlük var. Çok net bir şüphe ortaya çıkıyor. Yine çok net şekilde seçim yolsuzluğu var. ortadan kaldıracak tek mercii YSK'dır. Biz tüm bilgiyi belgeyi hazırlamak suretiyle getirdik ve talebimizi YSK'ya havale etmiş bulunuyoruz.''
AK Parti, YSK'ya 3 valiz dolusu belge ile geldi
ÜÇ VALİZ DOLUSU BELGEYLE İTİRAZAK Parti'li Yavuz ve yanındaki heyet YSK'ya üç valiz dolusu belgeyle birlikte geldi. Yavuz, üç valizde taleplerine yönelik belgeler olduğunu belirtti.