Suça sürüklenen ve denetimli serbestlik uygulamasından faydalanarak salıverilen mağdur çocukların topluma adaptasyonlarının sağlanması için yeni bir koruma programı geliştirildi.
Avrupa Birliği'nin mali desteği, Türkiye'nin ve UNICEF'in eş finansmanı ile Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmüş olan "Türkiye'de Denetimli Serbestlik Hizmetlerinde Çocuklar İçin Etkili Bir Risk Değerlendirme Sisteminin Geliştirilmesi Projesi" kapsamında yeni bir program oluşturuldu. Denetimli Serbestlik Gençlik Programı (DENGE) adı verilen çalışma ile tüm dünyanın başlıca sorunlarından olan suça sürüklenen çocuklar konusu çözüme kavuşturulacak.
Türkiye'deki çocuk adaleti sisteminin verimliliğinin ve etkililiğinin arttırılması ve denetimli serbestlik hizmetlerinden faydalanan çocukların topluma yeniden kazandırılması amacıyla geliştirilen DENGE programı kapsamında çocuklara yönelik denetimli serbestlik hizmetlerinde 3 boyutlu bir yaklaşım benimsendi.
İHTİYAÇLARI BELİRLENECEK
Suça sürüklenen çocukların topluma adaptasyonları için DENGE programıyla etkin bir risk ve ihtiyaç değerlendirme sisteminin geliştirilmesi hedeflendi. Böylelikle çocuğun ihtiyacının tespit edilmesi, korunma ihtiyacı tespit edilen çocukların uygun koruyucu ve destekleyici hizmetlere yönlendirilmesi, çocukların denetimli serbestlik sistemi içerisinde gerekli müdahale ve güçlendirici programlara dâhil edilmesi sağlanacak.
HEDEFLER KONULACAK
İhtiyaç tespitinin ardından çocukların da fikirleri alınarak çocuklar için uygun olan çalışmalara yönelik planlama yapılıyor. Bu planlamada yükümlülüklerinin yanı sıra gencin gerçekleştirebileceği hedefler; bireysel görüşmeler, grup çalışmaları, seminerler; eğitim hayatlarının, kişisel gelişimlerinin ve sosyoekonomik durumlarının desteklenmesi; boş zamanlarının yapılandırılması gibi çok çeşitli çalışmalar yer alıyor.
SUÇA KARIŞMALARI ÖNLENECEK
Çocuğun tekrar suça sürüklenme riskini bilimsel yöntemlerle hesaplayan objektif bir araç geliştirilirken, programla yeniden suça karışma oranının ortadan kaldırılması hedefleniyor. Çocuklara yönelik gerçekleştirilen iyileştirme çalışmaları kapsamında uzmanların güçlendirilmesi amacıyla 4 farklı bireyselleştirilmiş müdahale programı da geliştirildi. Bunlar görüşme ve ilişki geliştirme becerileri, etkin iletişim becerileri, öfke yönetimi ve bilinçli farkındalık olarak belirlendi.