TUNCELİ, DENİZLİ, TATVAN'DAN SINIRA...
Başkan Erdoğan'ın Fırat'ın doğusu açıklamaları sonrasında günlerdir devam eden TSK unsurlarının hareketliliği dün de hızlanarak devam etti. Tunceli, Denizli ve Tatvan komando tugaylarından birlikler sınır hattına gönderildi. Özellikle ABD'nin gözlem noktası kurduğu Tel Abyad'ın karşısındaki Şanlıurfa-Akçakale'ye tank, zırhlı araç ve personel sevkıyatı sürerken, sınır birlikleri de her an harekâta başlayacak şekilde teyakkuza geçirildi. .
HAT ÇOK UZUN OLDUĞU İÇİN ÖNCELİKLE...
Yetkililer ve askeri uzmanlar Fırat'ın doğusuna yönelik harekâtla ilgili şu seçenekler üzerinde duruyor: Hat çok uzun olduğu için (yaklaşık 500 kilometre) hattın tamamı üzerinde topyekûn bir harekâta ihtimal verilmiyor. Ancak Türkiye'den Suriye'ye sınır girişinin olduğu belirli yerlerden 'cep harekâtı' yapılabilir.
.
YUMUŞATMA VE CEP HAREKATI
Kara birliklerinin girişinden önce hava taarruzları ve top atışlarıyla terör mevzileri vurularak 'yumuşatma atışlarına' öncelik verilecek. Masadaki konular yumuşatma ve cep harekatı olarak öne çıkıyor. Ayrıac Cerablus seçeneği de konuşuluyor.
CERABLUS SEÇENEĞİ NEDİR?
Bölgenin batısı, TSK'nın Fırat Kalkanı harekâtıyla destek verdiği Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçlerinde. TSK'nın yine vereceği destekle ÖSO güçleri Cerablus'tan Fırat'ın doğu yakasına girerek PYD/YPG unsurlarını hedef alabilir. .
ABD'NİN GÖZLEM NOKTASINDAKİ PKK'LILAR
Tal Abyad'ın karşısındaki Akçakale'den cep harekâtı için giriş yapılması bir başka seçenek olarak değerlendiriliyor. Şanlıurfa'daki 20'nci Zırhlı Tugay Komutanlığı'na bağlı zırhlı birlikler bu bölgeye kaydırılmıştı. Sevkıyat dün de devam etti. TSK, Zor Mağar'dan sonra 1 Kasım'da en yoğun top atışını bu bölgeye yapmış ve 10 PYD/YPG'li terörist etkisiz hale getirilmişti. ABD'nin bu bölgede kurduğu gözlem noktası bulunuyor. Gözlem noktasında PYD/YPG'liler olduğu da ileri sürülmüştü..
ŞENYURT VE NUSAYBİN SEÇENEKLERİ...
Resulayn'ın karşısındaki Ceylanpınar, Ad Darbisiyah'ın karşısındaki Şenyurt ile Kamışlı'nın karşısındaki Nusaybin de giriş seçenekler arasında. Güvenlik uzmanı Abdullah Ağar, TSK'nın bu harekâtı yaparken konuşlanmasında, bölgenin en doğusuna denk gelen Irak'ın batsındaki Sincar'ı da dikkate alacağı görüşünde. Ağar, "Bu nedenle Şenyurt ve Nusaybin seçenekleri de göz ardı edilmemeli" dedi..
HAVA OPERASYONU İÇİN SURİYE'YE GİRİŞ ŞART DEĞİL
Askeri uzmanlar, ABD'nin bölgede Suriye içinde savaş uçaklarına karşı hava savunma ve uyarı sistemi kurmasına rağmen Türk savaş uçaklarının operasyon yapmasının önünde engel olmadığını söylediler. Uzmanlar, "Türk savaş uçakları Türkiye hava sahasından kanatlı güdüm kiti bulunan MK 82 veya MK 83 bombalarını atabilir.
.
30 BİN FEET'TEN BOMBA
Bu bombalar 30 bin feet'ten atıldığından yaklaşık 100, 10 bin feet'ten atıldığında da 35 kilometre menzile sahip. 10 metre şaşma hassasiyetiyle hedefi vuruyor. Ayrıca karada yaklaşık 90 kilometre menzile sahip TR 300 roketleri rahatlıkla kullanılabilir" değerlendirmesinde bulundu.
TÜRKİYE'NİN SURİYE OPERASYONLARI VE TARİHİ BAŞARISI, BU OPERASYONU DUYANLARI ENDİŞELENDİRDİ!
Fırat'ın doğusuna harekât yapılması durumunda, bu operasyon TSK'nın Suriye'ye yaptığı kapsamlı üçüncü harekât olacak. TSK, 24 Ağustos 2016'da El Bab'ı DEAŞ'tan temizlemek için Fırat Kalkanı harekâtına başlamış ve harekât 29 Mart 2017'de bitmişti. İkinci harekât ise PYD/YPG hâkimiyetindeki Afrin'i hedef aldı.
.
ZEYTİN DALI
20 Ocak'ta başlayan Zeytin Dalı harekâtı 18 Mart'ta Afrin'e girilmesiyle tamamlandı. TSK, 22 Şubat 2015'te de bir gecelik Şah Fırat operasyonuyla Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu'nu Karakozak köyünden Suriye Eşmesi'ne taşıdı. TSK, 12 Ekim 2017 gecesi de gözlem noktaları kurmak için İdlib bölgesine girdi.
BAKAN AKAR: BU KABUL EDİLEMEZ
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Bosna Hersek Ankara Büyükelçisi Bakir Sadoviç'in ev sahipliğinde düzenlenen Bosna Hersek Silahlı Kuvvetler Günü resepsiyonunda, ABD'nin YPG/PKK'lı teröristlere eğitim vermesini eleştirdi: "Suriye'nin ve Irak'ın kuzeyindeki bazı gelişmeler çok trajik olaylara neden olmakta. Yapılan son açıklamalar gerçekten bölgedeki istikrarın daha da istikrarsız hale gelmesine neden olacak. Hele hele teröristlerin eğitilmesinin ve donatılmasının kabul edilmesinin mümkün olmadığını da bir kez daha altını çizerek söylemek istiyorum."
.
BAŞKAN ERDOĞAN'DAN FLAŞ ÇIKIŞ:
Başkan Erdoğan bizzat Trump'ın da adını vererek dün çok önemli açıklamalarda bulundu. İşte o açıklamalardan başlıklar;
"SAYIN BAŞKAN 30 GÜNDE TEMİZLEME SÖZÜ VERDİ! GÖRECEĞİZ"
DEAŞ'a karşı bir şey yapacaksan gel bunu beraber yapalım. Rakka'da yapacaksan gel beraber yapalım. Bırakın bu teröristleri. Münbiç'te hala netice alamadık. Şimdi açıklama yaptı Sayın Başkan (Donald Trump), "30 günde bunların tamamını temizleyeceğiz." Göreceğiz.
"BUNLAR BİZİM İÇİN ARTIK MASAL"
Suriye'de artık DEAŞ diye bir tehdit yok. Bu bizim için bir masal. Güya bu örgütün etkinlik gösterdiği 150 kilometrekarelik alandan söz ediliyor. Bütün mesele buysa biz bu bölgedeki DEAŞ unsurlarını derhal etkisiz hale getirmeye hazırız.
"BALONLARI PATLATTIK"
Yıllarca DEAŞ diyerek Suriye'nin altını üstüne getirenlerin balonlarını Fırat Kalkanı ile patlattık. Zeytin Dalı Harekâtı ile de bir başka balonu söndürdük. İdlib'te büyük bir insani krizin önüne Rusya ile beraber geçtik. Sıra Fırat'ın doğusundaki terör öbeklerini dağıtma kararımızı hayata geçirmeye geldi.
"HEP YOK DEDİLER AMA..."
20 bini aşkın TIR ile teröristlere stratejik ortağımız silah gönderildi. Stratejik ortağımız gönderdi. Söylüyoruz, "Böyle bir şey yok" diyor. Sizin istihbaratınız varsa, bizim de istihbaratımız var. Türkiye bir göçebe devleti değil, modern bir devlet. Son olarak 30 bin teröristi eğitme aldılar. Şimdi diyorlar ki, "Yok böyle bir şey."
Münbiç'te inkarı mümkün olmayan bir oyalama taktiği uygulanıyor. Terör örgütünün isminin sürekli değiştirilmesi - deve kuşu misali- Münbiç'teki hakikati ortadan kaldırmaya yetmiyor.
"AMERİKAN ASKERLERİNİN ARASINA YERLEŞTİRDİLER"
Türkiye'nin artık bu gidişata tahammül edemeyeceğini belirterek, meşru müdafaa veya müdahale hakkını kullanma ihtimaline karşı da Amerikan askerleri teröristlerin aralarına yerleştirilmiştir.
"BU OYUNA SEYİRCİ KALMAYACAĞIZ"
Amerikan askerleri tarafından kurulan radar üsleri ve gözlem noktalarının hedefinin de ülkemizi teröristlerden değil, teröristleri Türkiye'den korumak olduğu aşikar.
"HAZIRLIKLARIMIZ TAMAM"
Gözümüzün önünde, sınırlarımızın dibinde oynanan bu oyuna daha fazla seyirci kalmayacağımızı her fırsatta muhataplarımıza söyledim. Fırat'ın doğusu ile ilgili ikazlarımızı yaparken aynı zamanda hazırlıklarımızı da tamamladık.
Bizim ne Amerikan yönetimine ne de Suriye'deki Amerikan askerlerine yönelik bir husumetimiz bugüne kadar olmadı. Amerika'yı doğru zeminlerde buluşabilmemiz şartıyla gelecekte de stratejik müttefikimiz olarak görüyoruz.
Ülkemizin beka meselesi olarak gördüğümüz Suriye politikasındaki derin görüş ayrılıklarımızın gelecekteki daha büyük iş birliklerimizin önünde bir engel oluşturmasına izin vermemeliyiz.
"BİRKAÇ GÜN İÇİNDE BAŞLIYORUZ"
Bu anlayışla Fırat'ın doğusunu bölücü terör örgütünden kurtarmaya yönelik harekatımıza birkaç gün içinde başlayacağımızı ifade ediyoruz. Hedefimiz Amerikan askerleri değil, terör örgütü mensupları.
Bu önemli sorunu geride bırakmamız hem Suriye'nin toprak bütünlüğünün temini ve siyasi çözümün önünün açılmasına hem de ABD ile bölgede daha sağlıklı iş birliği iklimi oluşturulmamıza imkan verecek.
İŞ BAŞA DÜŞTÜ
Münbiç yüzde 80-85'i ile tamamen Araplara ait olduğu halde şu anda orada terör örgütleri bulunuyor. Oradaki teröristleri hâlâ çıkarmıyorlar. O zaman biz çıkaracağız, iş başa düştü. Ülkemizde bulunan yaklaşık 4 milyon Suriyelinin kendi evlerine dönüşlerini, ancak bu şekilde mümkün kılabiliriz. Biz ülkemize ve milletimize tuzak kurmaya çalışanlarla değil, dostluk gösterenlerle yol yürüyeceğiz.
YÜZDE 65'E ÇIKARDIK
15 yıl önce göreve geldiğimizde yüzde 20 olan savunma sanayi imkanlarını yüzde 65 gibi bir orana çıkarttık. Eğer aynı yerde kalmış olsaydık, Zeytin Dalı'nda atmamız gereken adımları atamaz, Fırat Kalkanı'nda hedefe ulaşamazdık. Kusura bakmayın Batıdan hiçbir şey gelmez ve gelmedi. Hep kapılardan döndük, döndürüldük. Bize hep şunu söylediler "Kongre izin vermiyor." Ama başkalarına veriyor. Kötü komşu, bizi ev sahibi yaptı. Artık ihracata başladık.
Savunma Sanayi alanındaki vizyonumuzun icraata dökülmesi için proje bedeli 60 milyar doları bulan 650 kalem işi takip ediyoruz. Bu çalışmaları hızlı ve başarılı bir şekilde tamamlayabilmek için gereken her türlü düzenlemeyi, teşviki hayata geçiriyoruz.