FETÖ'nün, yolsuzluk soruşturması adı altında hükümeti hedef alan 25 Aralık darbe girişimine ilişkin davada cumhuriyet savcısı, esasa ilişkin mütalaasını açıkladı. Mütalaada, 71 sanıktan 59'u hakkında "darbe girişimi" ve "örgüt üyeliği" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ve 15 yıla kadar hapis cezası talep edildi. Bu sanıklardan çoğuna casusluk suçundan da 30 yıla kadar hapis cezası verilmesi istendi.
"HÜKÜMETİ HEDEF ALAN YARGI DARBESİ"
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Cezaevi girişindeki binada görülen davada Cumhuriyet Savcısı Ramazan Gökçe, esas hakkında mütalaasını mahkeme heyetine sundu. 247 sayfalık mütalaada, "25 Aralık operasyonunun, örgüt mensubu olan sanıkların kamu görevlisi olmalarından kaynaklanan yetkilerini örgütün illegal amaçları doğrultusunda kullanarak hukuki görünüm altında asıl amacın hükümeti düşürmek olan bir yargı darbesi olduğu anlaşılmıştır" ifadesi kullanıldı.
SONRA 15 TEMMUZ'U YAPTILAR
Mütalaada, 17 ve 25 Aralık 2013'te, FETÖ'nün yargı ve emniyetteki uzantıları eliyle giriştiği darbe girişimlerinin başarısız olması üzerine FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'da askeri darbeye kalkıştığı dile getirildi. Türk Silahlı Kuvvetleri'ne sızmış örgüte bağlı "üniformalı teröristlerin", 15 Temmuz'da Anayasa'yı askıya alarak, seçilmiş Cumhurbaşkanını görevden almak, Meclis'i ve hükümeti ortadan kaldırmak amacıyla demokrasiye karşı silahlı darbe teşebbüsünde bulunduğu ifade edildi.
HUKUKU SİLAH GİBİ KULLANDILAR
Mütalaada, "Örgüt hukuk kisvesi altında amacı ve ideolojisi doğrultusunda yaptığı operasyonlarda hukuku örgütün amacını perdelemek için bir araç olarak kullanmıştır. Davamıza konu 25 Aralık Operasyonu da örgütün hukuku silah gibi kullandığının en büyük delillerinden biridir" denildi.
"HABERİM YOK" DEDİ, SAHİPLENDİ
Mütalaada FETÖ elebaşı Gülen'in, medyada yer alan ifadeleri ile suçları işleyen asker ve polisleri tanımadığını ve olaydan haberinin bile olmadığını belirtmesine karşın, yaşanan süreçte bu suçları işleyenleri sahiplendiğine yer verilerek, "Devletin bu yapı ile mücadele eden siyasi, bürokrasi, asker ve emniyet güçlerine beddua etmesi tüm işlenen suçların Gülen tarafından bilindiğini ve bir merkezden yönetildiğini göstermektedir" denildi.
AKKAŞ'A YIKMAYA ÇALIŞTILAR AMA...
Mütalaada, 25 Aralık girişiminde görevli polislerin tüm suçlamayı "Biz Akkaş'ın talimatını yerine getirdik" diyerek FETÖ'cü savcı Muammer Akkaş'a yüklemek isteği belirtildi. Ancak polislerin, hiyerarşi dışında, Akkaş ile örgütsel birliktelik içinde hareket ettikleri kaydedildi.
Bu arada, hükümete yönelik FETÖ'nün yargı ve emniyet uzantıları eliyle giriştiği yargı darbesinde yer alan savcılarla ilgili soruşturmanın da ayrıca yürütüldüğü öğrenildi.
O HAİNLERE YİNE CHP KUCAK AÇMIŞTI
Mütalaada, eski emniyet müdürleri Yakup Saygılı, Kazım Aksoy, Yasin Topçu, eski emniyet amiri İbrahim Şener'in aralarında bulunduğu 59 sanık hakkında "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs suçundan" ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılması istendi. Bu sanıklardan Saygılı, Aksoy, Topçu hakkında "örgüt yöneticiliğinden", diğerleri hakkında "örgüt üyeliği" suçunda ayrıca 7.5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası talep edildi. Sanıklardan çoğuna casusluk suçundan da 22,5 yıldan 30 yıla kadar hapis cezası verilmesi istendi. Polis memurları Faruk Çelik, Fatih Aydın, Hasan As ve İrfan Şahin'e sadece örgüt üyeliğinden 7.5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası verilmesi talep edildi. Sanıklar İsmail ve Mustafa Meydan'ın ise beraatleri öngörüldü. FETÖ'cü eski İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdür Yardımcısı Topçu, 7 Haziran 2015 genel seçimleri milletvekilliği için CHP'den aday adayı, Saygılı ise bağımsız aday olmuştu.
FİRARİ HAİNLERİN DOSYALARI AYRILDI
Mütalaada, firari sanıklar Fetullah Gülen, yardımcısı Sinan Dursun, eski Emniyet Müdürü Hamza Tosun, eski Komiser Yardımcısı Hüseyin Korkmaz, polis memurları Engin Filiz ve Sinan Sağyalavaç'ın henüz yakalanamadıkları ve savunmaları alınamadığı için dosyalarının ayrılması istendi. Bu sanıklardan Korkmaz, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılınca ABD'ye kaçmış, Türkiye'den kumpas dosyalarını kaçırıp ABD istihbaratına ve savcılığına sığınmıştı. Korkmaz, bu ülkede FETÖ kumpasıyla tutuklanan Halk Bankası eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın davasında, Türkiye aleyhine tanık olarak asılsız ifadeler vermişti.