Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, TBMM Plan Bütçe Komisyonunda 2019 bakanlık bütçesi görüşülürken halk arasında gevşek bebek hastalığı diye bilinen Spinal Masküler Atrofi (SMA) hastalarının ilaç teminiyle ilgili milletvekillerine açıklama yaptı. Koca, SMA ilaçlarının dünyada sadece Türkiye'nin sosyal güvenlik sistemi üzerinden geri ödeme kapsamına aldığını ancak söz konusu firmanın inatla, bakanlığın çağrısına rağmen ruhsat başvurusunu yapmadığını söyledi. Koca, ilacın kimyasal olduğunu, maliyetinin bin euro olmasına rağmen firmanın 55 bin euroya sattığını kaydetti. Koca firmaların ilaçlarını ruhsatlandırma gereklerini yerine getirmeyip, kendi uygun gördükleri fiyattan sattıklarını anlattı.
Her hastanın ilaca erişimi için çaba harcadıklarını belirten Koca, "Bu konuda bakanlığımız bugüne kadar kullanmadığı ancak bugünden sonra kullanmaya karar verdiği ve benim de imzaladığım hızlı ruhsatlandırma ve zorunlu ruhsat serbestleştirme yöntemi dahil olmak üzere alternatif temin yollarla temin süreci başlattık. Böylelikle başka firmaların üretim yapmasını hedefliyoruz. Son olarak firma bir ay kadar önce önemli oranda indirim yapacağını söyleyerek randevu istedi. İki hafta önce geldi. O zamandan itibaren medyada ve siyasi platformlarda artan SMA hasta haberlerini sizin takdirinize bırakıyorum. Bu firma, bu kadar önemli oranda indirim yaparak geleceğini söyleyip, haberlerden sonra indirimden vazgeçmesini sizin takdirinize bırakıyorum" diyerek tepki gösterdi.
75 MİLYON DOLAR ÖDENDİ
Türkiye, 271 SMA hastası için 1 yılda 75 milyon dolar (410 milyon TL) ödeme yaptı. ABD'li Biogen firmasının Gen İlaç adıyla Türkiye'ye 1 yıldır yurtdışı ilaç kapsamında ruhsatsız satışını yapıyor. 2016 aralık ayında FDA'dan onay alan firma, Sağlık Bakanlığı'nın 2017 ocak ayından itibaren ruhsat başvurusu için davet etmesine rağmen inatla başvuruda bulunmuyor. Türkiye bugüne kadar ruhsatsız ilaç kapsamında firmaya yaklaşık 75 milyon dolar ödeme yaptı. Dünyada ilacı sadece özel sağlık sigortalar kapsama alırken, Hollanda ve İngiltere çok yüksek fiyatlar nedeniyle ödeme kapsamına almayacağını duyurdu. Türkiye, ilacın dünyada sosyal güvenlik sistemi içinde ödeyen tek ülke.
Türkiye, olağanüstü hallerde kullanılan Hızlı Ruhsat Kanunu'nu uygulamaya geçirmek için hazırlıklara başladı. Firma ruhsat başvurusunda bulunmadığı için 10 yıllık patent süresi dolmadan aynı ilacı yapan başka bir firmaya ruhsat verelebilecek. Söz konusu uygulama daha önce Kuş Gribi salgınında uygulanmıştı.
'İNSAN MUTLULUKTAN DELİYE DÖNÜYOR'
İzmir'de dört yıl önce SMA Tip 2 teşhisi konulan, 2 yıldır da ilaç bekleyen 7 yaşındaki Poyraz Karabalık ve ailesi, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın, "Sağlık Bakanlığı olarak SMA Tip 2 ve Tip 3 için de bireysel hasta başvurularını işleme almış bulunuyoruz" şeklindeki müjdesinin mutluluğunu yaşıyor. Anne ve babası ayrı yaşayan ve bakımı halası tarafından yapılan Poyraz Karabalık "İlacım geleceği için çok mutlu oldum. Ben de arkadaşlarım gibi koşmak istiyorum, iyileşmek istiyorum. İlacımı alacağım ve yürüyeceğim. Arkadaşlarımla oynamak istiyorum" dedi
Halası Şerife Karabalık ise 2 yıldır ilaç temini için birçok kuruma başvurduklarını ancak bir sonuç alamadıklarını, bu yüzden umutsuzluğa kapıldıklarını belirterek, "İnanamadım, umutsuz bir durum gibiydi. Birkaç defa okudum 'acaba yanlış mı okudum' diye. İnsan mutluluktan deliye dönüyor. Çok güzel bir haber. poyraz çok sevinçli. Dün gece uyuyamamış" ifadelerini kullandı. AA
62 İLAÇ DAHA GERİ ÖDEME LİSTESİNDE
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Tıbbi ve Ekonomik Değerlendirme Komisyonu'nda alınan kararlara göre 58'i yerli 62 adet ilacı daha bedeli ödenecek ilaçlar listesine dahil etti. Listeye giren ilaçların arasında antibakteriyel ilaçlar, kalp ilaçları, vitamin destek grupları, KOAH, Parkinson, Alzheimer, solunum yolu hastalıkları ve ülser ilaçları yer alıyor. Yeni eklenen ilaçların 4'ünün (ikisi kolesterol düşürücü, biri sistematik kullanılan mantar ilacı, biri de idiyopatik pulmoner fibrozis-akciğer hastalığı ilacı ilacı) daha önce eşdeğeri bulunmuyordu. Bu karar ile 4 ilacın kullanıldığı tedaviler için de alternatifler ve erişim kolaylıkları doğdu.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, "Sosyal Güvenlik Kurumu'muzda bu eklemeyle birlikte bedeli ödenen yurtiçi ilaç sayısı 8 bin 467'ye ulaştı. Yaklaşık 6 milyon lira yıllık tasarruf öngörüyoruz" dedi. ANKARA