Çekişmesiz boşanma ise anlaşmalı boşanma yani tek celsede boşanma olarak tabir ettiğimiz boşanma biçimidir. Eğer ki anlaşmalı boşanmak istiyorsanız bir avukat yardımıyla düzenlenmiş ve her türlü konuda anlaşılmış (tazminat miktarı, nafaka miktarı, velayet hususundaki anlaşma, mallar arasındaki anlaşma) protokol içerisine etkilenerek yetkili aile mahkemesine sunulur ve boşanma davası bu şekilde açılır. Akabinde yetkili aile mahkemesinin vereceği duruşma günüyle iki taraf da o duruşma gününde mahkemede olarak protokol konusundaki anlaşmalarını mahkeme huzurunda da ikrar ederek boşanmayı sağlamış olurlar.
Bu arada anlaşmalı boşanma için ayrıca gerek şartlar da bulunmaktadır. Anlaşmalı boşanma için en az 1 yıldır evli olma şartı aranmaktadır.
Ülkemizde daha çok karşı karşıya kalınan boşanma davalarından önde olanı çekişmeli boşanmadır. Ülkemizdeki medeni hukuk sisteminde boşanmak için sınırlı sayıda sebepler sayılmıştır. Bunlara örnek olarak; zina, hayata kast ve pek kötü davranış, şiddetli geçimsizlik, terk durumları boşanma nedenleri arasında sayılmaktadır. Boşanmak isteyen kişinin bu durumlardan birini kanıtlıyor olması gerekir.
Bunlardan en çok kullanılan neden, şiddetli geçimsizliktir. Çünkü diğer aranan nedenler için çok farklı ispat koşulları bulunmaktadır. Yine bir dava açmak istediğinizde de belli koşulları sayarak yetkili aile mahkemesine başvuruda bulunarak ve süreci iyi yöneterek davayı kazanma şansınız bulunmaktadır fakat bunların tamamı hukuk eğitimi almayan vatandaşların tek başlarına yapabilecekleri faaliyetler arasında yer almaz.
Nasıl ki nezle olduğumuz zaman doktora başvurmadan ilaç kullanmıyorsak aynı şekilde hukuki bir sorunla karşı karşıya kaldığımızda da avukata danışmadan hareket etmemeliyiz. Eğer kendi kendimize bilgi sahibi olduğumuz konuların dışında kararlar verirsek ilerleyen dönemlerde bu kararlar karşımıza çıkar ve sonucu istenmeyen şekilde olur. Bu konuda hukuki yardım olmazsa olmazdır.