İçişleri Bakanlığı'nca "Usulsüz ihale", "FETÖ üyesi olmak" ve "Görevi kötüye kullanma" gibi suçlamalarla görevden alınan eski Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, belediyeyi batırmış. Belediyede eşi Özlem Hazinedar'la birlikte paralel kadrolaşan Hazinedar'ın harcamaları, müfettişlerce incelenen bilgisayarlarda tespit edildi. Hazinedar'ın yerine göreve gelen Tahir Doğaç, İçişleri Bakanlığı'na, "Belediyemiz finansman ihtiyacının karşılanabilmesi için 70 milyon borçlanmaya ihtiyaç duymuştur. İlçemiz sınırları içerisinde bulunan 102 gayrimenkulün belediyemize devredilmemesi üzerine açılan davalar ve harçların ödenmesinde sıkıntı yaşıyoruz" talebiyle bir yazı gönderdi.
2014 yılında koltuğu İsmail Ünal'dan sadece 8 milyon TL borçla devralan Hazinedar'ın belediyeyi 600 milyon TL borçlandırdığı ortaya çıktı. Bakanlığa yazılan yazının dosyasına ayrıca, vergi dairesi, SGK, İller Bankası, elektrik borç dökümü, personel ve piyasaya olan borç dökümü de konuldu. CHP Beşiktaş eski İlçe Başkanı Uğur Gedik'in yazdığı, 'Beşiktaş'ın Hazinedar'ı adlı kitabında da yer verdiği borç dökümü partide taşları yerinden oynattı. Ayrıca CHP'li meclis üyeleri tarafından da soru önergesiyle soruldu. Meclis üyeleri Mustafa Kantar ile Murat Uluhan'ın verdiği önergeye yaklaşık 8 aydır cevap verilemiyor. Öte yandan Beşiktaş Belediyesi'nde çalışan temizlik içşileri maaşlarının yatırılmaması nedeniyle yarın iş bırakma eylemi yapacaklar.
İŞTE O YAZI
FETÖ üyesi olmak suçlamasıyla görevden alınan Hazinedar'ın yerine gelen Tahir Doğaç'ın İçişleri Bakanlığı'na yazdığı yazıda şu görüşlere yer verildi: "5393 sayılı belediye kanununun 68. maddesini birinci fıkrasının c bendi uyarınca, belediyemiz finansman ihtiyacının karşılanabilmesi için 70 milyon borçlanmaya ihtiyaç duyulmuştur. İlçemiz sınırları içerisinde bulunan 102 gayrimenkulün belediyemize devredilememesi sebebi ile açılan ve devam eden davaların, ekte belgeleri bulunan dava harçlarının ödenebilmesi, belediyecilik hizmetinin devam edebilmesi, kamulaştırma bedeli ve belediyemiz sağlık yatırımları, için borçlanma izni bakanlığınızca istenen belgeler yazımız ekinde sunulmuştur..."
CHP'Lİ ÜYELER, 'BORCUMUZ NE KADAR' ÖNERGESİ VERDİ
Hazinedar'ın görevden alınması sonrası belediyeye iş yapan müteahhitler ve diğer alacaklıların her gün haciz göndermesi CHP'li bazı meclis üyelerini rahatsız etti. Beltaş Vakfı üzerinden toplanan bağışların kaydının bulunmaması ve nereye harcandığının tam olarak tespit edilememesi üzerine üyeler bir önerge verdi. Meclis üyeleri Kantar ve Uluhan verdikleri önergede şu görüşlere yer verdiler: "Belediyemizin vergi daireleri, SGK ve diğer resmi dairelere olan borcu ne kadardır. Ayrıca bankalara ve müteahhitlere olan borcumuzun da meclise anlatılarak çözüm önerilerinin tartışılması gerekmektedir..."
4 YILLIK HIRSIZLIĞI ANLATTIM
'Beşiktaş'ın Hazinedar'ı kitabını yazan eski CHP İlçe Başkanı Uğur Gedik, SABAH'a çok çarpıcı açıklamalarda bulundu. Görevden alındıktan sonra Hazinedar'ın belediyede bir dönem danışmanlığını da yapan Gedik, "2014 yılında eski Başkan İsmail Ünal'dan görevi devralan Hazinedar, belediyeyi sadece 8 milyon borçla aldı. Hazinedar görevden alındıktan hemen sonra başkanlığa seçilen Tahir Doğaç'a mecliste CHP'li üyeler soru sordu. 2017 Ocak ayında yapılan oturumda belediyenin kayda geçen 216 milyon borcu, özel bir bankadan alınan 25 milyon liralık krediyle birlikte 241 milyon borcunun olduğu beyan edildi. Daha sonra belediyeden alacaklı olan firmalar sıraya girdi. Şu an Başkan Doğaç dahil, kimse belediyenin kime ne kadar borcunun olduğunu bilmiyor. Yapılan usülsüzlükleri, meclis konuşmalarını ve uygulamalarını kitabımda da tek tek anlattım. Beşiktaş tarihinde bu kadar yağma hiç bir zaman olmamıştı" diye konuştu.
6.5 MİLYONLUK OKUL BAĞIŞLARLA YAPILDI
Hazinedar'ın görev yaptığı dönemin (2014-2017) tüm detayları tek tek mercek altına alındı. Harcama listesi soruşturma dosyasına kondu. Beşiktaş Belediyesi'nde çoğu harcamayı özel kalem müdürlüğüne atanan Murat Hazinedar'ın kız kardeşi Pelin Hazinedar Başlangıç ile Özlem Hazinedar'ın sekreteri olarak görev yapan ve belediye de özel kalemde çalışan Ayşe Çamur yaptı. İddiaya göre; Hazinedar'ın merhum annesi İlhan Hazinedar için yaptırdığı okulun açılışı için Ordu'ya götürdüğü misafirleri ve akrabaları için alınan uçak biletleri belediyenin kasasından ödendi. 6.5 milyon TL'ye malolan İlhan Hazinedar Ortaokulu'nun tüm ödemesi, Beltaş Vakfı ve müteahitlerden alınan bağışlarla yapıldı. Okul için yapılan ödemeler resmi hesaptan değil, poşetler ve çantalarla müteahhit firmaya ödendi.
MEMLEKETİNİ İHYA ETTİ
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun İstanbul'da yaptığı toplantıların harcamaları, çatı aday Ekmeleddin İhsanoğlu için yapılan harcamalar, Hazinedar'ın CHP'nin kanalı olarak bilinen Halk TV'ye çıktığı programlara ilişkin ücretler, eşe dosta jest için verilen Beşiktaş-Arsenal maçı biletleri, KKTC seyahatleri ve imamlara verilen dua paraları belediyenin kasasından çıktı.
Halk Tv harcaması için listede "Belge ayarlanacak" şeklinde yazı yer aldı. Uzmanlar, söz konusu belgelerin tamamında usülsüzlük tespit etti. Kişisel harcamaların belediyenin kasasından ödendiği tespit edildi. Belgesiz harcamalar, pahalı çikolata gönderimleri belirlendi.
Hazinedar, memleketi Ordu'daki dernekleri ihya etti. Belediye kasasından toplam 733 bin 583 TL gönderdi.