İŞTE BEDELLİ ASKERLİĞİN TÜM DETAYLARI!
Bedelli askerlik konusunda 1.5 milyon vatandaş istediğini aldı ve 21 günlük temel eğitimin sonunda tezkerelerini alacaklar. Dün akşam gerçekleştirilen TBMM oturumunda 1 Ocak 1994 doğumlu vatandaşların da bedelli askerlik paketinden yararlanmaları görüşüldü ve kabul edildi. Peki bedelli askerlik ne zaman başlıyor? Bedelli askerlik yerleri ne zaman belli olacak? Bedelli askerlik yapanlar tazminat alacak mı?
AK Parti tarafından geliştirine önergelerle birlikte bedelli askerlik devreye girdi. Bu aşamada da yoklama kaçaklarının da tarih olması bekleniyor. Üniversite mezunları ve eğitimleri nedeniyle askere gidemeyenler için yaş sınırı düşünülüyor bu durum sayesinde yoklama kaçaklarının da tarih olması bekleniyor.
1 OCAK 1994 YILINDAN ÖNCE DOĞANLAR...
Dün Genel Kurul'da kabul edilen genelgelerle birlikte 1 Ocak 1994 yılından önce doğan vatandaşlar 15 bin TL bedelle birlikte 21 gün temel eğitim gördükten sonra askerlik vazifelerini tamamlamış olacak. Yurt dışında yaşayan bireyler ise 2 bin Euro ücretle birlikte bulundukları ülkelerin Türk konsolosluklarına başvurarak askerlik görevlerini tamamlayacak.
Yasa teklifine göre nedeni ne olursa olsun askerlik yapmayan bireyler, 1 Ocak 1994'ten önce doğdukları takdir de bedelli askerlikten yararlanabilecekler. 3 ay içerisinde askerlik şubeleri ve yurt dışı temsilciliklerinden başvurular yapılabilecek. Bedelli askerlik yerleri de e-Devlet üzerinden Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan bilgilendirme sonrası öğrenilebilecek.
BEDELLİ ASKERLİK YAPANLAR TAZMİNAT ALABİLECEK Mİ?
Bedelli askerlik 1.5 milyon genç için önemli bir imkân getiriyor. 21 günlük eğitim kararı çalışanların izin, prim ve tazminatını etkileyecek. Eğitime giden tazminat alacak
AK Parti'nin Meclis gündemine getirdiği bedelli askerlik düzenlemesi hak sahibi çalışanları ve işverenleri yakından ilgilendiriyor. Yasanın ilk halinde bulunan 28 günlük eğitimin 21 güne indirilmesi kararı verildi. Bu karar çalışanların tazminat hakkından izin durumuna ve prim ödemesine kadar her şeyi etkileyecek. Yasa tasarısında eğitim sırasında çalışanların işten çıkartılmaması için ücretsiz izinli sayılması öngörüldü.
Böylece çalışanlar 21 günlük temel eğitimden sonra işlerine dönebilecek. Bu durum sigorta primleri ve kıdem tazminatı açısından bazı sonuçlar da doğuracak.
ÜCRETSİZ İZİN: 21 gün ücretsiz izinli sayılacak çalışanlar için bu sürelerde bir ücret ya da prime esas kazanç oluşmadığı için sigorta primleri yatırılmıyor. Dolayısıyla bu günler emeklilik hesabında kullanılmıyor. Ancak bu sürelerde işten çıkış işlemi de yapılmıyor. Ayrıca 21 günlük sürede GSS açısından hak düşmediğinden sağlık hizmetlerinden faydalanma da devam edecek.
ÜCRETLİ İZİN: Bazı çalışanlar için bu formül de gündeme geliyor. Bedelli askerlik için 21 günlük temel eğitime gidecek çalışan yıllık iznini kullanabilir. Bu durumda primleri yatırılır ve maaşı da tam ödenir. Döndüğünde de işinin başına geçer ve kaldığı yerden çalışmaya devam eder. Bu yöntem için en az 5 yıllık kıdem gerekiyor. Çünkü 5 yılın altında izin hakkı 14 gün. Ancak işverenler burada esnek davranabilir.