Bedelli askerlik düzenlemesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. Düzenlemeye göre 25 yaşını dolduranlar 15 bin lira 21 günlük zorunlu eğitimle bedelli askerlikten yararlanabilecek? Bedelli askerlikten yararlanacaklar; bedelli askerlik yapanlar tazminat alabilir mi? sorusunun cevabını araştırıyor. İşte bedelli askerlik ile ilgili tüm detaylar...
21 günlük zorunlu eğitimin bedelli askerlik düzenlemesinde yasalaşması halinde bedelli askerlik yapanlar iş yerlerinden kıdem tazminatı alabilecekler.
Normal şartlarda bedelli askerlik ile askerlik görevini yerine getirenler için ise kıdem tazminatı söz konusu değildir. Çünkü bedelli askerlikte çalışmayı engelleyecek bir durum ortaya çıkmamakta, belirlenen bedeli ödeyen asker adayları tıpkı askerliklerini yapmış gibi terhis kağıdını alabilmektedir. Ancak 21 gün askerlik yapma zorunluluğu getirildiğinde işten ayrılma durumu söz konusu olduğu için kıdem tazminatı alma durumu da berberinde gündeme geliyor.
1475 sayılı eski iş kanununun 14.maddesi 4857 maddesine muvazzaf askerlik için iş yerlerinden ayrılanlar kıdem tazminatı alabiliyor. Bedel ödenmesine rağmen 21 günlük süre için iş yerinden ayrılanlar kıdem tazminatı alabiliyorlar. Bununla beraber 21 gün şartının yasalaşması halinde askere gidenler kıdem tazminatı alma hakkını elde ettikleri gibi işsizlik maaşı alma hakkını da elde edebiliyorlar.
Askere gidenlerin kıdem tazminatı ile ilgili hükümler 1475 sayılı kanunun 14. maddesinde düzenlenmiş durumda. Buna göre askere giden çalışanlar belirli koşulları yerine getirmeleri halinde işverenlerinden kıdem tazminatlarını alabiliyorlar. Şartları yerine getiren çalışanına kıdem tazminatını vermeyen işveren ise hak gaspı yapmış olur ve çalışan yasal yollardan kıdem tazminatını işverenden alır.
Askere gidenlerin kıdem tazminatı almaları için gerekli şartların 1475 sayılı kanunun 14. maddesinde düzenlendiğini belirtmiştik. İlgili kanuna göre Askerlik Şubesinden sevk belgesini alan çalışan bu belgeyle sözleşmenin feshini talep eden dilekçeyi çalıştığı kuruma verir. Dilekçe hemen işleme konur ve sözleşme feshedilir. Sözleşmenin feshedilmesinin ardından işveren çalışanına kıdem tazminatını vermekle yükümlüdür. Ancak çalışan, sözleşmenin feshinin ardından başka bir kuruluşta işe başlarsa kıdem tazminatı (askerlik tazminatı) hakkını kaybeder.
Kıdem tazminatı çalışanları işten çıkarılmaları veya askere gitmeleri durumunda çalıştıkları kurumdan aldıkları tazminattır. Kıdem tazminatı çalışılan her yılın karşılığı olarak çalışanın 30 günlük brüt maaşıdır. Askere gidenler sevk kağıtlarını aldıktan sonra sözleşmelerini feshederlerse kıdem tazminatı almaya hak kazanırlar.
Kıdem tazminatında belirli bir üst limit var. 2018 yılı için tavan aylık 5.001,76 lira olarak belirlendi. Yani son brüt maaşınız bu tavan tutarın üzerinde olursa hesaplama tavan tutar üzerinden yapılır. Yani brüt maaşınız 6 bin de olsa kıdem tazminatınız 5.001,76 lira üzerinden hesaplanır.
Kıdem tazminatının ne olduğunu yukarıda ifade etmiştik. Askere giderken alınan kıdem tazminatı ise halk arasında askerlik tazminatı olarak adlandırılıyor. Yani, askerlik ve kıdem tazminatı aynı şekilde hesaplanıyor.
Kıdem tazminatını hesaplamak isteyen çalışanlar, aldıkları son brüt maaşla, çalıştıkları yılı çarparak tazminatlarını hesaplarlar. Örnek verecek olursak 3 yıldır çalıştığı iş yerinden askere gitmek için ayrılan ve son brüt maaşı 3 bin lira olan bir çalışan 9 bin lira kıdem tazminatı alır. Yemek ve ulaştırma gibi ücretler de brüt maaş içerisinde yer alır.
Başkan Erdoğan, AK Parti Grup Toplantısı çıkışında gazetecilerin sorularını cevapladı. Erdoğan, temel askerlik eğitimi ile ilgili, "Tartışılır bir şey yok. 21'den aşağı düşmeyecek. Süre olarak yaş noktasında asgari 25 yaş. 38 yaşı kaldırıyoruz, önü açık. Bakaya olayını tamamen ortadan kaldırıyoruz. Zorunlu askerlik millet dedik ya asker. O konuda mevcut durum devam ediyor" diye konuştu.
Bedelli askerlikte köklü bir anlayış getirilmesi gerektiğini belirten Başkan Erdoğan, "Her zaman dediğimiz gibi, ne aldanan olacağız ne de aldatan dedik ve bu gerçeği bir kez daha uygulamaya geçirdik. Terörle ilgili tüm düzenlemeler ve bedelli askerlik kanunlarıyla ilgili meclisten geçirerek sözümüzü tutmuş olacağız. Askerlik meselesini yeni ve köklü bir anlayışla ele almamız gerekiyor. Gerekli düzenlemelerin ve çalışmaların yapılmasının ardından Türkiye'de bir daha bedelli kanununa ihtiyaç olmayacak şekilde düzenleme yapacağız. Bu millet asker bir millettir. Onun ruhundaki o hassasiyeti ve inceliği de kaybetmek istemiyoruz. Hem tüm vatandaşlarımıza temel askerlik eğitimini vereceğimiz, hem de TSK'nın gücünü uzman hale getireceğimiz bir sistem üzerinde çalışacağız." dedi.