ÜZÜLEN KİM, SEVİNEN KİM?
24 Haziran seçimi Türkiye kadar dünyada da yakından takip edildi. Bir tarafta üzülüp, hayal kırıklığına uğrayanlar diğer tarafta ise Türkiye ve Erdoğan kazandı diye sevinenler vardı. Peki kim üzüldü, kim sevindi, üzülenlerin derdi neydi, sevinenler niye sevindi, Taha Dağlı, merak edilen bu soruları sabah.com.tr için yanıtladı.
İSRAİL'İN TEPKİSİ NE OLDU?
İsrail 7 Haziran 2015 seçiminde Ak Parti tek başına iktidar olacak oyu alamadı, bu da Erdoğan'ın başkanlığını suya düşürdü beklentisiyle büyük sevinç yaşamış, sonra 1 Kasım'da çıkan sonuçla aralarında İsrail eski Cumhurbaşkanı Şimon Peres ve bakanların da olduğu bir çok kişi hayal kırıklığına uğradıklarını söylemişlerdi. Dün gece de aynısı oldu. İsrail Haaretz gazetesi sanki Türkiye'nin hayrını düşünüyormuş gibi 24 Haziran seçimi için "Türkiye'de demokrasi kaybetti" şeklinde provokatif yorumlar yaptı. İsrail kanal 4 televizyonu ise "beklenenin aksine Erdoğan kazandı" diyerek, seçimdeki renklerini belli etti.
FİLİSTİNLİLER SEVİNDİ
Filistinliler dün gece Yafa kentindeki camilerde minarelerden ezan okuyup, tekbir getirdi, "Erdoğan'ın zaferi tüm İslam alemine hayırlı olsun" diye anonslar yaptı. İsrail'in bu kadar hayal kırıklığına uğradığı bir seçim sonucu Filistinliler arasında büyük sevinç kaynağı oldu. Türkiye'deki seçimin sonuçları Filistin'deki cafelerde canlı olarak büyük bir heyecanla takip edildi.
FİLİSTİNLİLERİN TEPKİSİ NE OLDU?
Filistinlilerin en büyük derdi yıllardır İsrail işgali karşısındaki meşru haklarını dünyaya duyuramamak. Cumhurbaşkanı Erdoğan 16 yıldır onların sesi oldu, tüm haklı taleplerini ve İsrail'in barbarlığını uluslararası arenada Erdoğan anlattı. Türkiye'nin Filistin için maddi yardımlarını bir kenara bırakın, Kudüs ve Gazze'ye sahip çıkmasını bir kenara bırakın sırf Filistinlilerin İsrail işgali karşısındaki taleplerini dünyaya duyurmak bile bir Filistinli için Erdoğan'ı sevme, Erdoğan'ın zaferini kendi seçim zaferiymiş gibi kutlama sebebidir.
KÖRFEZDE SEVİNEN KİMLERDİ?
Körfez ülkelerinde Katar seçim sonucundan memnun. Katar emiri Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ilk tebrik eden liderlerdendi. Katarlılar da Doha'da sokaklarda kutlama yaptı. Türkiye'nin özellikle Katar krizindeki tutumu ve daha önceki ilişkileri, Katar'ı BAE karşısında yalnız bırakmaması gibi bir çok etken var.
BAE'NİN TUTUMU
Birleşik Arap Emirlikleri 24 Haziran seçim sonucundan hiç hoşnut değil. Bunu Arap medyası da esprili dille anlatıyor. BAE emirinin Erdoğan'ın seçim zaferine verdiği tepkiyi karikatürlerle anlatmışlar. Arap medyası BAE'nin Erdoğan düşmanlığının da BAE'nin Batı'ya olan bağımlılığından kaynaklandığını vurguluyorlar.
MISIR'DA TEPKİLER NASILDI?
Darbe yönetimi ve Sisi de rahatsız. Ancak Mısır'da 2013 darbesinin mağduru olan milyonlarca Mısırlı, Erdoğan'ın ve Ak Parti'nin seçim zaferine sevindi. Mısırlı muhaliflerin televizyonlarında seçim zaferi kutlandı, Erdoğan'ın ümmet için ne kadar önemli bir lider olduğu vurgulandı.
ARAPLAR GENEL OLARAK NE DİYOR?
Arap sokağının Türkiye ve Erdoğan düşmanı olmadığını vurguluyorlar. Erdoğan'a düşman olan BAE gibi batıya bağımlı bir yönetim ve onların Mısır'da başa getirdiği Sisi'ye dikkat çekiyorlar. Bu iki isim dışında Arap halklarının her birinin kendi ülkelerinde de Erdoğan gibi bir lider görmek istediklerini söylüyorlar.
BATI MEDYASINDA YORUMLAR NASIL?
İngiliz, Alman ve Fransız gazetelerine bakınca hepsinde ortak bir vurgu var, "Erdoğan kazandı ama muhalefet kabul etmiyor. Buradan şu açıkça ortaya çıkıyor, Batı medyası seçim sonuçlarına itiraz edilmesini istiyor. Provokasyon yapıyorlar ve sonucunda seçime itiraz eden kitlelerin olmasını, o kitlelerin sokağa dökülmesini ve neticede kaos çıkmasını arzu ediyorlar. Ama bu istedikleri olmadı, muhalefet bile seçim sonucunu kabullendi.
AGİT'İN PROVOKASYONU TUTMADI
AGİT 16 Nisan referandumunu provoke etmeye kalkmıştı. Avrupa'dan özellikle de Almanya'dan AGİT gözlemcisi sıfatıyla gelen milletvekillerinin çoğu PKK terör örgütü yandaşı isimlerdi. Bu kez onların provokasyonuna müsaade edilmedi. Yine de yapmaya kalktılar ama deşifre edildi. AGİT'in gözlemcilerinden biri de seçimin şeffaf olduğunu açıkladı.
AP'NİN TEPKİSİ
15 Temmuz darbe girişiminde olduğu gibi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı arayan veya mesaj gönderenler arasında yine Batılı liderler geç kaldı. AP'nin PKK terör örgütüne yakın raportöründen ise seçimin şeffaf olmadığı iddiası geldi. Kati Piri bunu 16 Nisan'da da yapmıştı, kendisinin PKK terör örgütünü savunan bir kişi olduğunu bilmeyen yok, söylemlerinin de hiçbir anlamı bulunmuyor.