TÜRKİYE'NİN MÜNBİÇ PLANI NE?
ABD ile devam eden görüşmelerde nihayet somut bir durum ortaya çıktı. PKK teröristlerinin bir ay içinde Münbiç'ten çekilecekleri duyuruldu. Peki bu süreç nasıl başladı, nasıl devam edecek? Münbiç'te şu an neler oluyor? Türk askeri Münbiç'in ne kadar yakınında? Taha Dağlı, herkesin merak ettiği bu soruları sabah.com.tr için yanıtladı.
MÜNBİÇ'TE VARILAN YOL HARİTASINDA NE VAR?
Türkiye'nin bu konuda bir kırmızı çizgisi vardı, Münbiç'teki PKK teröristleri Fırat'ın doğusuna çekilecek, diye. ABD ile devam eden görüşmelerde bu doğrultuda hareket edildi ve nihayetinde PKK teröristlerinin 1 ay içerisinde Münbiç'ten çekilecekleri duyuruldu.
MÜNBİÇ'TE ŞU AN KİMLER VAR?
Münbiç'te PKK, PYD, SDG teröristleriyle birlikte onların oluşturduğu sözde Münbiç Askeri Konseyi var. Teröristlerin korumalığını ise ABD askerleri yapıyor. ABD'nin bu bölgede askeri üsleri bulunuyor. Ayrıca Amerikan askerleri dışında Münbiç'te Fransız askerleri de bulunuyor.
TÜRK ASKERİ MÜNBİÇ'E NE KADAR YAKIN?
Münbiç'te Fırat Nehri üzerinde Fırat Kalkanı güçleri ve Türk askeri var. Münbiç'in çok yakınında olan bir mevzi burası. Ve o bölge Fırat Kalkanı bölgesi olarak geçiyor. Türkiye sürekli o bölgedeki hareketliliği takip ediyor, PKK teröristlerinin ve onların elebaşlarının konumları, ABD ya da Fransız askerlerinin konumlanmaları, hepsi takip altında. Hepsi ateş menzilinin içinde.
MÜNBİÇ'TEKİ PKK, ABD'YE GÜVENİYOR MU?
Şu an güvenecekleri başka bir şey yok. Ama Afrin de hala akıllarında.
Orada Türk askerinin karşısında düştükleri durum hafızalardaki tazeliğini koruyor. O günlerde, Mehmetçiğin önünde kaçacak delik arıyorlardı. O yüzden bu durumun tekrar yaşanmasından endişe ediyorlar. Afrin'de ABD onları ortada bırakmıştı, bugün de Münbiç'te ortada bırakacak. PKK terör örgütü süreci böyle okuyor.
MÜNBİÇ GÖRÜŞMELERİ NE ZAMAN BAŞLAMIŞTI?
Geçtiğimiz Mart ayında ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'un Ankara ziyaretiyle başlayan bir süreç vardı. Sonra Trump Tillerson'u görevden aldı, süreç ise iki ülke arasındaki heyetlerin görüşmeleriyle devam etti. Ortak mekanizma grupları kuruldu ve bunların görüşmeleri sürdürüldü.
TİLLERSON'UN GİDİŞİ MÜNBİÇ SÜRECİNİ ETKİLEDİ Mİ?
Tillerson görevden alınınca, herkes onun Ankara ziyaretindeki Münbiç uzlaşısıyla ilgili açıklamalarını açıkçası ti'ye alan sözler sarf etmişlerdi. Ama gördük ki, Tillerson olmadan da yerine gelen Pompeo ile birlikte Münbiç süreci sekteye uğramadan devam etti. Ve şu an belki de ilk kez somut bir adım atılıyor, teröristlerin Münbiç'ten ayrılmasıyla ilgili bir süreç başlatılıyor.
ABD MÜNBİÇ'TE NASIL BİR DÜZMECE ÇEVİRMİŞTİ?
2016'da PKK Münbiç'e girdiğinde Türkiye itiraz etmişti. ABD, girenlerin PKK'lı değil SDG'li olduğunu iddia etmiş; böylelikle PKK teröristlerinin kontrolünde olan Suriye Demokratik Güçleri adlı bir çatı terör örgütü kurulmuştu. Türkiye'nin tepkilerinden sıyrılmak için terör örgütüne isim değişikliği tavsiyesinin Amerikalılar tarafından yapıldığı ortaya çıkmıştı. ABD bu tarz isim değişiklikleri yoluna bundan sonra da sıkça gitti. Ama gerçeğin değişmediği, PKK, YPG/PYD, SDG'nin aynı örgüt olduğu herkesçe biliniyor.