Şehir hastaneleri ile birlikte sağlıkta yakalanan kalite standardı dünyaya örnek oldu. Afrika ülkeleri ile Türki cumhuriyetlerin benimsedikleri, "Sağlıkta Türkiye Kriterleri" Avrupa ülkelerinin de ilgisini çekmeye başladı. Şehir hastanelerini model alan ülkeler, Türkiye'ye gelerek incelemelerde bulunuyor. 1990'lı yıllarda skandallarıyla dünyaya rezil olan Türkiye'deki sağlık sistemi, günümüzde ise yüksek kalite ve hizmetin simgesi haline geldi. YDA Group, Kamu Özel İşbirliği modeliyle yapılan şehir hastaneleri projelerinin Türkiye'deki öncülerinden biri oldu. Geçtiğimiz günlerde açılan Kayseri Şehir Hastanesi'nin yüklenicisi YDA Group Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arslan, yurt dışındaki yatırımlarını Türkiye'ye taşıdığını ve Türkiye'nin işadamları için güvenli liman haline geldiğini söyledi.
20 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM
Kayseri Şehir Hastanesi ile birlikte toplam 5 bin 115 yatak kapasiteli 4 ayrı şehir hastanesinin hem yatırımcı hem de yapımcı firması olduklarını ifade eden Arslan, "Şehir Hastaneleri Türkiye'nin sağlık sektöründe bir devrim niteliğindedir. Bizler de bu devrimin bir parçası olmaktan gurur duyuyoruz. Cumhurbaşkanımızın mimarı olduğu bu projeler ile şehir hastaneleri; yaklaşık 60 bin yatağa ulaşacak. Yaklaşık 20 milyar dolarlık bu yatırım 25 yılın sonunda da bedelsiz olarak işler halde kamuya iade edilecek" dedi.
Arslan, "Kayseri'nin yanı sıra 1250 yataklı Konya Şehir Hastanesi, 558 yataklı Manisa Şehir Hastanesi ve 1700 yataklı Urfa Şehir Hastanesi projelerimiz devam ediyor. İnşaat, bina bakım ve onarım, temizlik, güvenlik, hasta kabul ve resepsiyon, taşıma (porter) hizmetleri, catering, çamaşırhane hizmeti, atık yönetimi, otopark, bahçe bakım ve peyzaj gibi soft hizmetlerin yanı sıra medikal cihazlar ve mobilya-mefruşat temini ve bakım onarımı ile HBYS (Hastane Bilgi Yönetim Sistemi), Akıllı Bina Otomasyon Sistemi kurulumu ve bakımı vb. destek hizmetlerini de biz sunuyoruz, Ayrıca tıbbi destek hizmetleri kapsamında laboratuvar, görüntüleme, sterilizasyon, fizik tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerini de sunuyoruz" diye konuştu.
Türkiye'nin şehir hastaneleri ile yakaladığı hizmet ve tedavi başarısının, sağlık turizmini de canlandırması bekleniyor.
ASIK SURATA PARA CEZASI
Sosyal güvencesi olan vatandaşların tek kuruş ödemeden Şehir Hastaneleri'nde yararlandığı, "Sağlıkta Türkiye Kriterleri" şöyle:
Odalar tek yada iki kişilik olarak inşa edildi.
Hastanede işletmeci firmaya ait personel hizmet verirken gülümsemez ve asık suratlı davranırsa şikayet ve tespit durumunda anında firmaya para cezası uygulanıyor.
Hastanede kullanılan tüm yazılım uygulamaları yerli ve milli olarak tasarlandı.
Tedavi sürecinin etkili olmasını sağlamak ve enfeksiyon riskini azaltmak amacıyla ameliyathaneler hibrit olarak planlandı.
Tıbbi tedavi hizmeti tamamen devlet tarafından veriliyor. İşletmecinin hasta doluluk oranı ile ilgisi yok.
Hastanede işletme tarafından sunulan tüm hizmetler için süreler Sağlık Bakanlığı tarafından belirlendi. Süre aşımında işletmeye anında cezai işlem uygulanıyor.
Hastane içerisinde verilen tüm hizmetler SGK garantisi altında. Devlet hastanelerinde olduğu gibi burada da vatandaşın cebinden para çıkmayacak.
Hastanenin her katında hem erkekler hem de kadınlar için mescit bulunuyor.
GURBETÇİLER HAYRAN KALDI
Süleyman Polat: Buradaki hizmeti görünce evime gitmek istemiyorum. Allah Cumhurbaşkanımızdan razı olsun. Hayal bile edemediğimiz şeylere kavuştuk.
Hayriye Tanrıverdi: Bugün Hollanda'daki akrabalarım ziyaretime geldi. Ağızları açık kaldı. Ne Hollanda'da ne de Avrupa'nın herhangi bir yerinde bu kalitede bir hastane görmediklerini söylediler.
Ayşe Orhan: Hastaneye yatırıldıktan bir süre sonra doktoruma balkona çıkıp hava almak istediğimi söyledim. Aradan 1 saat geçmeden odamı değiştirerek beni balkonlu odaya aldılar. Böyle bir hizmet bırakın devlet hastanesini özel hastanede bile olmaz.
Hasan Yıldırım: Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, meydanlarda şehir hastanelerinin otel konforunda olduğunu söylüyor. Bence eksik söylüyor. Bu konfor otellerde bile yok.