Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve beraberindeki heyet, 29 Nisan'da başladığı yurtdışı temaslarına Güney Kore ile devam ediyor.
Özbekistan programını tamamlayan Erdoğan dün akşam Seul'e geçti. Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon Jaein'in davetlisi olan Erdoğan'ın, aralarında Hyundai Assan, Rotem Construction, Hyundai Construction, Posco, SK, Hanwha, LG, Daelim firmalarının üst düzey yöneticileriyle yeni yatırım fırsatlarını da görüşmesi planlanıyor.
KANAL İSTANBUL'U ANLATACAK
Görüşmelerde hem ikili ilişkiler hem bölgesel- küresel sorunlar hakkında fikir alışverişinde bulunulacak.
Erdoğan, Türkiye'de bugüne kadar Çanakkale 1915 Köprüsü, Avrasya Tüneli ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü gibi dev projelerde yer alan Güney Kore şirketlerine, ihalesi yakında yapılması planlanan Kanal İstanbul projesine katılma çağrısı da yapacak.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ulusal Meclisi de ziyaret ederek, Meclis Başkanı Chung Syekyun ile bir araya gelecek.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, eşi Emine Erdoğan'ın yanı sıra Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş da eşlik ediyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan Güney Kore'de törenle karşılandı
HEDEF 15 MİLYAR DOLAR
Güney Kore ve Türkiye arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması (STA) kapsamında mal ticaretinin kademeli olarak serbestleştirilmesine ilişkin Mal Ticareti Anlaşması 2013'te yürürlüğe girdi. Bu tarihten sonra iki ülke arasındaki ticaret hacminde devamlı bir artış yaşandı. 2017'de ticaret hacmi 7 milyar dolara çıktı. İki ülke arasındaki ticaret hacminin 10-15 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor.
TÜRKİYE'DE 300 KORELİ FİRMA VAR
Türkiye İstatistik Kurumu ve DEİK verilerine göre, Türkiye'de 300'den fazla Kore firmasının 2 milyar doların üzerinde yatırımı bulunuyor. Bu firmalar, ağırlıklı olarak toptan ve perakende ticaret, otomotiv, bilişim ve elektronik, madencilik, turizm ve imalat alanlarında.
YENİ ORTAKLIKLAR SAĞLANACAK
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Güney Kore İş Konseyi Başkanı Ali Kibar, Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde yapılacak ziyaretle, Güney Kore'nin enerji, savunma, ulaştırma, inşaat, lojistik, altyapı, bilişim, madencilik, nükleer enerji, turizm, yenilikçi teknolojiler ve diğer birçok alanda yetkin imkanlarını ve ekonomik fırsatları sunabilmesinin yanı sıra iki ülke arasında turistik, siyasi ve kültürel bağların daha da güçlendirilmesinin mümkün olacağını bildirdi. Kibar, Kanal İstanbul Projesi ve benzeri önemli çalışmalarda da Güney Koreli şirketlerin rol alabileceklerine dikkat çekti.