SİNCAR OPERASYONU
Türkiye Irak'ın kuzeyindeki PKK yapılanmasına karşı geniş çaplı operasyonda kararlı. Özellikle de Sincar'daki PKK işgalinin son bulması yönünde Bağdat'a gereken uyarılar yapıldı. Peki karşı tarafta neler oluyor, Sincar neden önemli, PKK Sincar'dan ayrılıyor mu, Bağdat neden TSK'nın operasyonlarından rahatsız, Taha Dağlı sabah.com.tr için yanıtladı.
DAHA ÖNCE SİNCAR'DA HANGİ TERÖR ÖRGÜTÜ VARDI?
PKK'dan önce DEAŞ terör örgütü Sincar'daydı. DEAŞ, Irak'ta Musul ile Suriye'de Rakka kentleri arasındaki bağlantıyı bu noktadan sağlıyordu.2015'te DEAŞ buradan çekildi ve PKK bölgeyi işgal etti. Türkiye'ye yakın bir konumda olmasından dolayı Türkiye bu bölgenin terörden kesinlikle arındırılmasını istiyor.
TÜRKİYE BAĞDAT'A NE ÖNERDİ?
Türkiye Zeytin Dalı harekatıyla sınırlarındaki hem Suriye hem de Irak'ın kuzeyindeki terör yapılanmasına son verecek. Bunun için Bağdat'a PKK'ya yönelik ortak operasyon teklif edildi. Irak Meclis Başkanı Selim Cuburi Ankara'ya geldi ve bu konu görüşüldü. Çünkü Irak da, daha önce birçok kez PKK konusundaki rahatsızlığını gündeme getirmişti?
BAĞDAT SİNCAR İÇİN TÜRKİYE'YE NE DİYOR?
Irak Meclis Başkanı Cuburi, ortak operasyon için olumlu konuştu. Ancak daha sonra Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi bu konuda sıcak mesaj vermedi. Şu bir gerçek ki Irak'ta bağımsız bir yönetim yok, bir uçtan ABD'ye diğerinden İran'a bağlılık var. Türkiye bunu biliyor ama Irak'taki merkezi hükümeti çiğneyerek hareket etmek istemiyor. Irak'a bu nedenle Türkiye'nin meşru müdafaa hakkı olan sınırlarındaki terör tehdidine karşı operasyon hakkında bilgi veriliyor ve hatta ortak operasyon öneriliyor.
PKK SİNCAR'DAN ÇEKİLİYOR MU?
Türkiye Irak hükümetine PKK'ya operasyon konusunda ağırlığını hissettirdiği bir süreçte terör örgütü Sincar'dan çekilme iddiasını ortaya attı. Ama Türkiye, terör örgütlerinin sözüne itibar etmez. Burada garantörlük öne çıkar. PKK'nın Sincar'dan ayrılmasını kim garanti ediyor, Bağdat m. Bağdat hükümetinin bu konuda yüzde yüz teminatı gerekir.
PKK-BAĞDAT ARASINDA GÖRÜŞME İDDİALARI
DEAŞ'ın Irak'taki varlığı döneminde ve özellikle Musul operasyonu sürecinde Bağdat'ın PKK'lıların maaşlarını bile ödediği gündeme gelmişti. Bu son süreçte ise Iraklı yetkililerle PKK arasında Sincar'da bir görüşme yapıldığı ve o görüşme sonrası PKK'nın Sincar'dan çekilmesinin gündeme geldiği öğrenildi.
PKK ÇIKARSA, SİNCAR'DA NASIL BİR YAPI OLACAK?
Sincar daha önce DEAŞ, şimdi de PKK işgalinde. Yani yıllardır terör örgütlerinin barındığı bir yer. Dağ PKK'nın işgalinde, şehir de öyle. Şehirde Ezidi nüfus çoğunlukta. Ve Ezidilerin de burada silahlı güçleri var, PKK ile de irtibatlılar. PKK çıkarsa Sincar'da silahlı güçler PKK'nın uzantılı bir kolu olarak görülen Ezidi gruplara bırakılabilir. Bunların da Irak Ordusuna entegre edilmesi gündeme gelebilir. Aslında PKK'nın Sincar planı böyle. Tabi Türkiye böyle senaryolara itibar edecek konumda değil çünkü Irak'ın kuzeyinde hem askeri hem de istihbarat anlamında Türkiye'nin önemli bir gücü var. Türkiye bu coğrafyada düşmanın attığı her adımından haberdar ve her süreci takip ediyor.
IRAK GEREK KALMADI DERSE, TÜRKİYE NASIL BİR ADIM ATAR?
Türkiye olasılıkların tamamına karşı hazırlık yapmıştır. Çünkü PKK'nın Irak'ta kimler tarafından güçlendirildiğini ve bu operasyona kimlerin karşı çıktığını, onların hangi B planlarını yapacaklarını biliyor. Eğer Irak, "PKK Sincar'dan çekildi, operasyona gerek kalmadı" derse, Türkiye bunu takip eder ve ardından da Suriye'de olduğu gibi meşru müdafaa hakkını kullanabilir. Türkiye zaten yıllardır Irak'ın kuzeyinde PKK'ya karşı operasyonlar yürütüyor. Bunu daha geniş kapsamlı hale getirebilir.
TÜRKİYE'NİN PKK OPERASYONUNA KİMLER KARŞI?
Irak'ta etkin güçlerin neredeyse tamamı Türkiye'nin PKK'ya yönelik operasyonlarından rahatsızlar. Afrin'de rahatsız olan ABD ve İran Irak'ta da olası operasyon konusunda tedirginler. Bu konu daha önce de gündeme geldiğinde Türkiye'nin DEAŞ ile mücadelesine dahi karşı çıkmışlar ve Musul operasyonuna katılmasını istememişlerdi.
BAŞİKA YİNE GÜNDEME GELİR Mİ?
Başika Irak hükümeti ve Erbil yönetiminin Türk askerini Irak'a davetiyle başlayan bir süreçti. Ama 2015 sonrası Başika'dan çekilmemizi istediler. Türkiye bunu reddetti. 2016'da Türkiye Başika'dan çekilseydi bugün Irak'ta belki de PKK operasyonunu gündeme getirmek bile güç olabilirdi. Şimdi Başika yeniden gündeme gelecektir. Çünkü ABD ve İran Türkiye'nin bölgedeki varlığından rahatsızlar. Zaten Türkiye Başika'dan onlar istedi diye çekilseydi bugün belki Musul'da da PKK yapılanması olacaktı.