Milyonlarca kullanıcısı bulunan popüler arama motoru Google, önemli günlerde yaptığı sürprizler ile dikkatleri üzerine çekmeye devam ediyor. 21 Mart İlkbahar Ekinoksu, çiçekler ile hazırlanmış renkli görsel ile bugün Google'ın ana sayfasını süslüyor. 21 Mart İlkbahar Ekinoksu'nun gerçekleşmesi ile birlikte ise hava sıcaklıklarında artış olması bekleniyor.
1 - Güneş ışınları Ekvator'a dik gelir.
2 - Güneş ışınları her iki yarımküreye aynı açılarla gelir.
3 - Dünya'daki durgun sularda gel-git genliği artar.
4 - 21 Mart tarihinden 23 Eylül tarihine kadar ışınlar Ekvator'un kuzeyindeki noktalara dik geldiğinden Kuzey Yarımküre'de gündüzler, Güney Yarımküre'den daha uzundur. 23 Eylül'den 21 Mart'a kadar ise Güney Yarımküre'deki gündüzler Kuzey Yarımküre'den daha uzundur.
5 - 21 Mart Kuzey Kutup Noktası'nda, 23 Eylül ise Güney Kutup Noktası'nda 6 aylık gündüzün başlangıç tarihleridir. Güneş, ekinokslarda tam doğudan doğup tam batıdan batar.
6 - Güneş'ten her iki yarımküreye gelen enerji miktarı eşit olmasına rağmen, sıcaklık birikiminin farklı olması nedeniyle, sıcaklıklar eşit değildir.
21 MART'IN DİĞER ÖZELLİĞİ
Miladi takvime göre her yıl 21 Mart'ta kutlanan ve doğanın yeniden canlandığını müjdeleyen bahar bayramı Nevruz, bu yıl da milyonlarca insanı bir araya getirecek. Yeni yıl, doğanın uyanışı ya da bahar bayramı olarak bilinen Nevruz, aslında çok uzun yıllardır kutlanan ve hemen hemen her toplum için önemli bir bayram. Türkiye'de 1995 yılına kadar bir gelenek olarak görülen Nevruz, bu yıldan itibaren ise resmi bayram olarak kabul edildi.
GÜNDÖNÜMLERİ VE EKİNOKS TARİHLERİ
21 Haziran (Yaz gündönümü): Yılın en uzun gündüzü ve en kısa gecesinin yaşandığı zamandır. Bir diğer adı da Yaz gündönümüdür. Kuzey yarım kürede yaz başlarken güney yarım kürede kış başlar.
23 Eylül (ekinoks): Gece ve gündüz eşit olur. Kuzey yarımkürede yaz biter, sonbahar başlar. Güney yarımkürede ise bahara geçiş olur.