Pi sayısı, 3,14 sayısını ifade ediyor. Matematik, fizik ve geometri alanlarında büyük önem arz etmektedir. Bu nedenle her yıl 14 Mart tarihi Pi Day günü olarak kutlanmaktadır. Milyonlarca kullanıcısı bulunan arama motoru Google, bu önemli günde de kullanıcılarına sürpriz yaptı. Sabah saatlerinden itibaren arama motorunu ziyaret eden kullanıcılar Pi Day ile ilgili renkli bir görselle karşılaştı. Bu nedenle ''Pi Day nedir'' sorusunun yanıtı merak ediliyor.
Pİ DAY NEDİR?
Pi Günü'nün bilinen ilk resmi ya da büyük ölçekli kutlanması Larry Shaw ve diğer çalışanlar ile birlikte tarafından 1988'de, Shaw'ın fizikçi olarak çalıştığı, San Francisco Exploratorium'da gerçekleşmiştir.12 Mart 2009'da ABD Temsilciler Meclisi, 14 Mart 2009 tarihini Ulusal Pi Günü ilan etti.
Pİ SAYISI HAKKINDA MERAK EDİLENLER
Pi sayısı, bir dairenin çevresinin çapına bölümü ile elde edilen irrasyonel matematik sabiti'dir. İsmini, Yunanca çevre sözcüğünün ilk harfi olan π den alır. Pi sayısı, Arşimet sabiti ve Ludolph sayısı olarak da bilinir. Fabrice Bellard, 2010 yılında Chudnovsky algoritması kullanarak sayının ilk 2.699.999.990.000 basamağını bulmuştur. Arşimet, 3 tam 1/7 ile 3 tam 10/71 arasında bir sayı olarak hesapladı. Mısırlılar 3,1605, Babilliler 3.1/8, Batlamyus 3,14166 olarak kullandı. İtalyan Lazzarini 3,1415926, Fibonacci ise 3.141818 ile işlem yapıyordu.
Pİ SAYISI NEDİR?
Çok yaygın olarak kullanılmamakla birlikte pi sayısı '' Archimedes sabiti'' ve ''Ludolph sayısı'' olarak da bilinir. Standart kullanım haline gelen resimdeki gösterimi, 1737 yılında Euler'in bu sembolü benimsemesinden sonra yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. ''Pi'' ise Yunanca'daki ''çevre'' sözcüğünün ilk harfidir.
Pi temel olarak hacim ve alan gibi geometrik hesaplamalarda kullanılır. Gündelik hayata uyarlayacak olursak, pi sayısını kullanmadan silindir şeklindeki bir su tankında size kaç günlük su kaldığını tam olarak bilmeniz imkansızdır. Daha profesyonel olarak ise açısal hız ve frekans dalga boyu gibi mühendislik hesaplamalarda yine pi sayısına ihtiyaç vardır.