ABD-PKK İLİŞKİSİNİ ÇIKMAZA SOKAN HAREKAT
Zeytin Dalı harekatı ABD-PKK ilişkisini çıkmaza soktu. ABD, Afrin harekatına ses çıkaramazken, bir sonraki Münbiç operasyonu için sancılar başladı. ABD'nin PKK'yı Afrin'de savunamaz hale gelmesi, Münbiç'te çözüm arayışlarına girmesinin birçok sebebi var, süreçte akıllara gelen birçok soruyu, Taha Dağlı sabah.com.tr için yanıtladı.
ABD'DE ARTIK "PKK EŞİTTİR PYD" SÖYLEMİ GELİŞİYOR, NEDEN?
ABD yönetimini bir kenarda bırakırsak, yönetimde etki sahibi diplomat, büyükelçi ya da düşünce kuruluşu Afrin harekatıyla birlikte PYD'nin PKK ile aynı örgüt olduğunu seslendirmeye başladı. Bununla ilgili hemen hemen her gün yeni bir açıklama geliyor, ABD'den.
AMERİKALILARIN PKK-PYD İTİRAFININ SEBEBİ NE?
Türkiye'nin Zeytin Dalı harekatında sahadaki gücü, diplomasideki gücü, BM'nin kendisine verdiği meşru müdafaa hakkı, operasyonun her alanının uluslararası hukuka uygun olması gibi bir çok detay var. En başında da Türkiye'nin iradeli ve kararlı şekilde PKK terör örgütüne yönelik mücadelesi var, tüm bunlar karşısında ABD sessiz kalmak zorunda kaldı.
AMERİKA'DA PYD İÇİN NELER SÖYLENİYOR?
Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü bile geçen hafta PYD'den bahsederken PKK ifadesini kullandı. CIA'in resmi sitesinde de PYD, PKK'nın Suriye uzantısı olarak ifade edildi. Bunlar ABD yönetiminin kullandığı resmi dil, bir de daha önce yönetimde bulunmuş etkili isimlerin PKK ile PYD'nin aynı olduğu yönündeki itirafları var.
PKK-PYD İTİRAFINI YAPANLAR KİMİ SUÇLUYOR?
Genelde hedef eski ABD Başkanı Obama. Mesela ABD'nin eski BM Büyükelçisi John Bolton, PKK-PYD ile ittifakı Obama'nın başlattığını, Trump'ın da maalesef buna alet olduğunu söyledi. Bu ittifak başlarken ABD yönetiminin PYD ile PKK'nın aynı örgüt olduğunu saklamaya çalışarak, SDG gibi kılıflar uydurarak da sadece kendisini kandırdığını savundu.
ABD'NİN PKK-PYD İŞBİRLİĞİNİ İLK YÜRÜTEN KİMDİ?
Obama döneminde ABD'nin Şam'daki son büyükelçisi Robert Ford'un 2012'de Suriye'deki PYD terör örgütüyle ilgili hazırlık raporları vardı. ABD, Suriyeli muhaliflerle değil PYD gibi bir müttefik ararken, Robert Ford'un raporlarıyla PYD ile işbirliğine gidildi. Ford daha sonra 2015 yılında PYD ile PKK'nın farklı olduğu söylemini savunan Amerikan yönetimine "kimi kandırıyorsunuz" diye tepki gösterdi.
TÜRKİYE'NİN POTANSİYELİ KORKU SALDI MI?
ABD ve Rusya, PYD'nin en büyük umuduydu. İkisi de boşa çıktı. Şunu unutmamak gerekir, Türkiye'nin sahadaki gücü, bölgesel rolü birçok güce geri adım attırabiliyor. Afrin operasyonu bu konuda en net örnek. ABD hadi neyse de Ruslar neden engel olamadılar diyenler de var. Rusya da Türkiye'nin gücünün farkında ve böyle bir gücü karşısına almayı kesinlikle istemedi.
MÜNBİÇ'E GİRİLİRSE NE OLUR?
Türkiye açısından değil de, bu mesele daha çok ABD'yi düşündürüyor. Çünkü Amerikan askerlerinin Münbiç'ten çekilmesini istedik. Onlar ise müzakere peşinde. ABD Münbiç'in Afrin olmadığını vurguluyor yani buraya gelirseniz farklı olur diyor. Türkiye ise girerim diyor. Şu an gelinen nokta da Pentagon'dan iki üst düzey açıklama yapıldı ikisinde de Türk askeriyle ABD askerinin karşı karşıya gelmemesi için ellerinden geleni yaptıklarını söylediler, hatta Münbiç için Türkiye ile işbirliğine hazır olduklarını, bu konuda sürekli temas halinde olduklarını vurguladılar.
KIRILMA OLUR MU?
PKK teröristlerinin Afrin'deki kayıpları, ABD'nin çok umurunda değil. Ama terör örgütünün ABD ittifakı için büyük yıkım oldu. Türkiye, ABD'ye Münbiç'te de geri adım attırabilecek potansiyele sahip, bu olursa, ABD'nin Suriye'deki başarısızlığı çok net ortaya çıkacak. PKK ile ilişkilerinde de çok büyük güven sorunu yaşanacak.