Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan BAE'li bakanın skandal paylaşımına tokat gibi yanıt: PETROL ŞIMARIĞI TERBİYESİZ
'ABD'ye 'demokrasinin beşiği' diyorlar. Demokrasinin beşiği, dolarla satın alacak irade arıyor. Sayın Trump, Türkiye'nin demokrasi iradesini dolarlarınızla satın alamazsın
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde 2017 Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülleri törenine katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ödül alanları kutlayarak başladığı konuşmasında gündemi de değerlendirdi. İşte söyledikleri;
Maalesef yeni nesilleri kendi kültürümüzün, tarihimizin, medeniyetimizin kökleriyle buluşturmakta zorlanıyoruz. Türkiye'nin ekonomide 3 kat büyüdüğü bir dönemde kültür ve sanat alanında hala bu hayıflanmalar içinde olmamızdan bir özeleştiri olarak söylüyorum üzüntü duyuyoruz.
'SORSAN EMANETLERİ BİLMEZ'
İlber Hocamızın ifade ettiği gibi Fahreddin Paşa'yı ve Medine müdafaasını bilmezsek işte bir kendini bilmez çıkar bize 'Erdoğan'ın ecdadı işte böyledir, adeta hırsızdır' diyecek kadar adileşir, alçaklaşır, ileri gider. Bu adam neyin şımarığıdır, petrolün şımarığıdır, elindeki paranın şımarığıdır. Benim ecdadım Medine'yi müdafaa ederken, be terbiyesiz, senin ecdadın neredeydi, sen önce bunun hesabını bize ver. Üç yıla yakın Fahreddin Paşa orada görev yaptı. O mukaddes emanetleri biliyordu ki İngilizler orada bir işgal hareketine girerse o zaman oradaki o emanetler acaba nereye gider onun bilinci içinde ufku o kadar geniş, oradan o emanetleri 2 bin civarında askerle İstanbul'a gönderiyor. Şimdi Topkapı Sarayı'nda kutsal emanetlerin olduğu yerde 24 saat Kuran-ı Kerim tilavet edilmek suretiyle oranın anlamına, manasına uygun şekilde bu koruma süreci devam ediyor. Ama bu saygısızlığı, hakareti yapan kişiye 'Acaba bu emanetler nedir' diye sorsanız, inanın bilmez.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan BAE Dışişleri Bakanı'na "Bu adam petrolün, elindeki paranın şımarığıdır!"
Bedel ödeyeceğimizi bilsek de asırlarca birlikte yaşadığımız ortak tarih ve medeniyetine özellikle sahip olduğumuz kardeşlerimizin haklarını savunmaya devam edeceğiz.
Bugün, BM'de oylama var. Kudüs'ü başkent yapmak veya Amerika'nın kendi büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma girişimi. Amerika'nın Başkanı, tehdit sallıyor. Diyor ki, 'Biz yüz milyonlar, milyarlar veriyoruz. Bizim düşüncemizin aksine hareket edenler var, bunların hepsini tek tek kaydediyoruz'. Amerika'ya demokrasinin beşiği diyorlar. Demokrasinin beşiği dünyada dolarla satın alınacak iradeler arıyor. Sayın Trump, siz Türkiye'nin demokrasi iradesini dolarlarınızla satın alamazsınız. Bizim kararımız bellidir. Tüm dünyaya da sesleniyorum. Sakın ha, böyle ufak tefek dolarla demokrasi mücadelenizde iradenizi birilerine asla satmayın. O dolarlar gelir ama, satılan irade bir daha geri gelmez. Onun için duruşunuz çok önemli. Temenni ediyorum ki bugün Amerika oradan beklediği neticeyi alamaz ve bu noktada dünya Amerika'ya çok güzel bir ders verir.
ABD KARARINDAN BİR AN EVVEL DÖNMELİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Genel Kurulu'nun Kudüs kararının ardından da Twitter'dan şu paylaşımlarda bulundu: "Karar tasarısının ezici bir çoğunlukla kabul edilmesini memnuniyetle karşılıyoruz. Trump yönetiminin, BM Genel Kurulu tarafından gayrı hukukiliği en sarih şekilde ortaya konulan bu talihsiz kararından bir an evvel dönmesini bekliyoruz. Filistin ve Kudüs davasına destek veren herkese şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum."
NAMUS VE ŞEREFLE...
Tarih alanında ödül alan İlber Ortaylı ise, Medine-i Münevvere'yi namus ve şerefiyle savunarak sahadan çekilen bir kolordumuz olduğunu söyleyerek "Biz olmazsak adalet hiç ışığını göstermeyecekti" dedi. Müzik alanında ödül alan Göksel Baktagir, "Kanunun ilköğretim okullarına bir referans sazı olarak girmesini çok arzu ederim" derken Vefa Ödülü almaya hak kazanan merhum Nurettin Topçu'nun ödülünü yeğeni Ayşe Nermin Topçu aldı. Bu ödülü öğrencim olan Sayın Cumhurbaşkanımızın elinden almak onurların en güzeli" dedi.
İŞTE CUMHURBAŞKANLIĞI KÜLTÜR SANAT BÜYÜK ÖDÜLLERİ SAHİPLERİ
16 DİL BİLEN BİR DUAYEN
TARİH: PROF.DR. İLBER ORTAYLI
Kırım Tatarı bir ailenin çocuğu. Bregenz'de 1947'de doğdu. 2 yaşında Türkiye'ye göçtü. İstanbul Avusturya Lisesi, Ankara Atatürk Lisesi, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi ve Dil Tarih Coğrafya Fakültesi ve Viyana Üniversitesi'nde okudu. Yüksek lisansını Chicago Üniversitesi'nde Halil İnalcık'la yaptı. 1989'da profesör oldu. Viyana, Berlin, Paris, Princeton, Moskova, Roma, Münih, Strazburg, Yanya, Sofya, Kiel, Cambridge, Oxford ve Tunus üniversitelerinde misafir öğretim üyeliği yaptı. Türkçe, Osmanlıca, Kırım Tatarca, Arapça, Farsça, Almanca, Fransızca, İtalyanca, Latince, Yunanca, Rusça, Slovakça, Romence, Sırpça, Hırvatça ve Boşnakça biliyor.
SİNEMANIN EFSANESİ
SİNEMA: YAVUZ TURGUL
1946'da İstanbul'da doğdu. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Gazetecilik Bölümü'nde okudu. Ses dergisinde çalıştı. Dergiden ayrılarak senaryo yazmaya başladı. Arzu Film'e senaryo yazdı. İlk kez "Sultan" filminin senaryosu ile dikkatleri üzerine çekti. Çiçek Abbas ve Züğürt Ağa filmleriyle kariyerine başarılı bir şekilde devam etti. 1984'te "Fahriye Abla" filmiyle yönetmenlik serüvenine başladı. "Eşkıya" ve "Gönül Yarası" filmleriyle Türkiye'den Oscar'a aday gösterildi.
KANUNUN BÜYÜK USTASI
MÜZİK: GÖKSEL BAKTAGİR
1966'da Kırklareli'nde doğdu. Müziğe 8 yaşında, babası Muzaffer Baktagir'in gözetiminde başladı. 1988'de İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı'ndan mezun oldu. Bir yıl sonra Tanbûri Necdet Yaşar yönetimindeki Kültür Bakanlığı İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu'na girdi. "Necdet Yaşar Ensemble" ile çeşitli ülkelerde konserler verdi. 400 eseri var. Günümüzün en önde kanun icracılarından biri. Kanunun bakış açısını New Age, Caz gibi diğer müzik türlerine doğru genişletti.
MODERN HATTAT
GELENEKSEL SANATLAR: ALİ TOY
1960'da Kütahya'da doğdu. İTÜ Mimarlık Fakültesi'nde okudu. Yüksek lisansını Yıldız Üniversitesi'nde Röleve- Restorasyon dalında tamamladı. Öğrenciyken hat sanatına ilgi duydu. 1985'te Prof. Dr. Ali Alparslan ile tanışarak talik hat üzerine dersler aldı. Modern hatları, mimarlık ve klasik hat eğitiminin kesişmesi sonucu ortaya çıktı.
İSTANBUL'UN RESSAMI
RESİM: SELAHATTİN KARA
1958'de Rize'de doğdu. 1978'de Atatürk Eğitim Enstitüsü Resim Bölümü'nü bitirdi. 1979-1984 yılları arası resim öğretmenliği yaptı. 200'ün üzerinde karma sergiye katıldı. 30'un üzerinde kişisel sergi açtı. 1984'ten beri İstanbul'daki atölyesinde çalışıyor.
AHLAK FİLOZOFU
VEFA: NURETTİN TOPÇU
1909'da İstanbul'da doğdu. İstanbul Erkek Lisesi'nde okudu. Fransa'da Bordo Lisesi'ne girdi. İlk yazı denemelerini burada yaptı. Sosyoloji Cemiyeti'ne üyeydi. Felsefe ve sanat tarihi eğitimi gördü. Celâl Ökten'den İslâmî ilimler eğitimi aldı. 1975'te pankreas kanseri nedeniyle öldü.