Meslekten ihraç edilen ve 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin ardından tutuklanan yüksek yargı üyelerinin, "Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyesi ve yöneticisi olmak" suçlarından yargılanmalarına, ilk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 9. Ceza Dairesinde devam ediliyor.
Yargıtay Genel Kurul Salonu'ndaki duruşmada, eski Yargıtay Üyesi Halit Kıvrıl hakim karşısına çıktı. Duruşmaya, Kıvrıl ve avukatı katıldı.
Başmüfettişliği döneminde, Ergenekon soruşturmasını yürüten firari eski savcı Zekeriya Öz hakkındaki şikayetlerle ilgili "soruşturmaya yer yok" raporu hazırlayan ve ardından 2011'de Yargıtay üyeliğine seçilen Halit Kıvrıl, hakkındaki suçlamaları reddetti.
Somut olgu ve gerekçelerden uzak, soyut düşüncelerle suçlandığını savunan Kıvrıl, 25 yıllık meslek hayatında suç teşkil edecek bir eyleminin bulunmadığını öne sürdü. Kıvrıl, hakkındaki suçlamaların görev suçu kapsamında kaldığını, bu nedenle Yüce Divan sıfatıyla Anayasa Mahkemesinde yargılanması gerektiğini iddia etti.
Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından yargılanmasının "tabii hakimlik ilkesi"ne uygun olmadığını savunan Halit Kıvrıl, soruşturmanın usulüne uygun yürütülmediğini ileri sürdü. Kıvrıl, yargılama hakkında durma kararı verilerek, dosyanın Yargıtay Birinci Başkanlığına gönderilmesini istedi.
Eski HSYK üyeleri Mustafa Kemal Özçelik, Ahmet Hamsici, İbrahim Okur, Kerim Tosun ile eski Adalet Bakanlığı Müsteşarı Birol Erdem'in, aleyhinde verdiği ifadeleri kabul etmeyen Kıvrıl, bu kişilerin kendilerini kurtarmak ve tahliye olabilmek için böyle ifade verdikleri iddiasında bulundu. Sanık Kıvrıl, "Davası açılmadan ebediyete intikal edenler oldu. Allah'a şükür hayattayız. Adaletin gerçekleşeceğinden eminim." dedi.
Kıvrıl, örgüt mensuplarının toplantılarına katıldığı iddiasını reddetti. Yargıtay üyeliğine seçilme yeterliliğine sahip olduğunu dile getiren Kıvrıl, bu nedenle "cemaat listesinden Yargıtay üyesi seçildiği" iddiasını kabul edemeyeceğini savundu.
"BYLOCK YÜKLEMEDİM, KULLANMADIM"
Hakkındaki iddianamede ByLock kullanıcısı olduğunu yönündeki tespitleri de kabul etmeyen Kıvrıl, programın adını cezaevinde duyduğunu, kesinlikle yüklemediğini ve kullanmadığını iddia etti.
Sanık Kıvrıl, ByLock'a ilişkin delilin MİT tarafından hukuka aykırı elde edildiğini savunarak, delil sayılamayacağını öne sürdü.
Duruşmada, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumundan gelen sanığın ByLock kullanımına ilişkin rapor okundu. Buna göre, sanığın 2 farklı cihazla, aynı SIM kartı kullanarak 5 bin 279 kez ByLock'a giriş yaptığı belirtildi. Sanık Kıvrıl ise "Bu mümkün değil. Listede nasıl ismim çıkıyor anlamadım." savunmasını yaptı.
Kıvrıl'ın avukatı Yücel Alkan da müvekkilinin tahliyesi ve beraatine karar verilmesini istedi.
Duruşmaya verilen aranın ardından Yargıtay 9. Ceza Dairesi heyeti, ara kararını açıkladı.
Kıvrıl'ın tahliye talebini reddeden heyet, eski HSYK Başkanvekili Ahmet Hamsici, eski HSYK üyeleri Mustafa Kemal Özçelik, İbrahim Okur, Kerim Tosun ile eski Adalet Bakanlığı Müsteşarı Birol Erdem'in tanık olarak dinlenmesine karar verdi.
Duruşma, 15 Ocak 2018'e bırakıldı.
HAZIRLADIĞI MÜFETTİŞ RAPORU "YETERSİZ" BULUNMUŞTU
Sanık Halit Kıvrıl, Adalet Bakanlığı Başmüfettişi olduğu dönemde, Ergenekon soruşturmasında usulsüzlük yaptığı gerekçesiyle hakkında yüzden fazla şikayet bulunan eski savcı Zekeriya Öz hakkında "Soruşturmaya yer yok." şeklinde rapor hazırlamıştı. Kıvrıl, 2011'de Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından Yargıtay üyeliğine seçilmişti.
Yapısı değiştirildikten sonra toplanan HSYK Genel Kurulu ise 2015'te, eski HSYK döneminde Halit Kıvrıl tarafından hazırlanan raporu yetersiz bularak, Ergenekon ve Balyoz davalarına bakan hakim-savcılar hakkındaki iddiaları yeniden ele almıştı.