Tarihi 10 bin yıl öncesine dayanan Diyarbakır Sur ilçesinde terör örgütü PKK Cevatpaşa, Fatihpaşa, Dabanoğlu, Hasırlı, Cemal Yılmaz ve Savaş Mahallesi'nden oluşan 6 bölgede 'sözde özerklik' ilan ederek, buralara hendek açıp el yapımı patlayıcılar döşedi. Cami, kilise, havra, medrese, hamam ve eski Diyarbakır evlerinden oluşan onlarca tarihi eserin bulunduğu mahallelere döşenen patlayıcıların infilak ettirilmesi sonucu bu eserlerin birçoğu tamamen yıkıldı. İlçe harabeye döndü, Şeyh Muttahhar Camisi, Parlı Safa Camisi, Hasırlı Camisi, Arap Şeyh Camisi, Kurşunlu Camisi, Kadı Camisi, Nasuh Paşa Camisi, Dört Ayaklı Minare ve Protestan Kilisesi, Paşa Hamamı, Çardaklı Hamamı ve Şehzadeler Konağı, Ermeni Katolik Kilisesi ve Protestan Kilisesi, Keldani Kilisesi, Surp Giragos Ermeni Kilisesi büyük zarar gördü.
13 MİLYON TL BÜTÇE AYRILDI
Operasyonların tamamlanmasının ardından yapılan arazi arama tarama faaliyetlerinde toprağa gömülü patlayıcıların etkisiz hale getirilmesinin ardından ayakta kalan 16 tarihi eserin onarılması için başta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olmak üzere Valilik, Sur Belediyesi ve Vakıflar Genel Müdürlüğü proje hazırlayıp çalışmalara başladı. 8 cami, 5 kilise, 2 hamam ile 1 konaktan oluşan ve yaklaşık 13 milyon lira bütçe ayrılan 16 tarihi eser ile ilgili başlatılan çalışmaların neredeyse büyük bir bölümü tamamlandı.
ONARIM ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
Hendekler nedeniyle en büyük zararı Fatihpaşa Mahallesi'nde bulunan 1516-1520 yıllarında Diyarbakır Valisi Bıyıklı Mehmet Paşa tarafından yaptırılan Kurşunlu Camisi görmüştü. Terör örgütünün karargâh olarak kullandığı Diyarbakır'daki ilk Osmanlı eseri olan Kurşunlu Camisi, teröristler tarafından yakılmıştı. Eserler arasında en önemli yere sahip olan Kurşunlu Camisi'nin kısa sürede eski günlerine dönmesi için başlatılan onarım çalışmaları neredeyse bitmek üzere. Camide yapılan onarım çalışmalarının yüzde 70'i tamamlanırken, ilk cuma namazının önümüzdeki yıl ortasında kılınması hedefleniyor.
14 ESERİN YÜZDE 60'I BİTTİ
Restorasyon yapılan tarihi eserlerden 14'ünde çalışmaların yüzde 60'ı tamamlandı. Tarihi eserler arasında yer alan Arap Şeyh Camisi'ndeki restorasyon çalışmaları ise bitti. Yapılacak bazı düzenlemelerin ardından camide kısa süre içerisinde ibadet yapılması bekleniyor.