TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanı seçimi için TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı başkanlığında toplandı.
Genel Kurulda 26. Dönem 2. Devre için Meclis Başkanlığı seçimine geçildi.
TBMM Başkanlığı için AK Parti İstanbul Milletvekili ve Meclis Başkanı İsmail Kahraman, AK Parti Adana Milletvekili Tamer Dağlı, CHP İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel, HDP Hakkari Milletvekili Selma Irmak, MHP İstanbul Milletvekili Celal Adan ve İYİ Parti Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu yarıştı.
TBMM'de 2. İsmail Kahraman dönemi
İLK TURDA GEREKLİ OYA ULAŞILAMADI
TBMM Genel Kurulunda yapılan birinci tur oylamada 500 milletvekili oy kullandı.
AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman 260, AK Parti Adana Milletvekili Tamer Dağlı 38, CHP İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel 113, HDP Hakkari Milletvekili Selma Irmak 39, MHP İstanbul Milletvekili Celal Adan 40, İYİ Parti Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu 6 oy aldı. 4 oy da geçersiz sayıldı.
Adayların hiçbiri TBMM Başkanı seçilmek için gerekli olan olan üye tam sayısının üçte iki (367) çoğunluğuna ulaşamadı.
İKİNCİ TUR OYLAMAYA GEÇİLDİ
Birinci tur oylamada; Meclis Başkanı adayları AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman, AK Parti Adana Milletvekili Tamer Dağlı, CHP İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel, HDP Hakkari Milletvekili Selma Irmak, MHP İstanbul Milletvekili Celal Adan ve İYİ Parti Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu'nun seçilebilmek için gerekli olan 367 oya ulaşamaması üzerine ikinci tura geçildi.
2. TUR OYLAMA SONA ERDİ
TBMM Başkanlığı seçiminin ikinci turunda da adaylar seçilebilmek için gereken 367 oya ulaşamadı. TBMM Genel Kurulunda yapılan ikinci tur oylamada 506 milletvekili oy kullandı.
AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman 257, AK Parti Adana Milletvekili Tamer Dağlı 37, CHP İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel 122, HDP Hakkari Milletvekili Selma Irmak 38, MHP İstanbul Milletvekili Celal Adan 40, İYİ Parti Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu 7 oy aldı. 5 oy da geçersiz sayıldı.
DAĞLI ADAYLIKTAN ÇEKİLDİ
Tamer Dağlı, Başkanlık Divanı'na sunduğu dilekçe ile adaylıktan çekildi. Dağlı'nın dilekçesi, Genel Kurulun bilgisine sunuldu.
Adayların hiçbirinin üye tam sayısının üçte iki (367) çoğunluğuna ulaşamaması için üçüncü tur oylamasına başlandı.
MECLİS BAŞKANINI SEÇTİ
TBMM Genel Kurulunda yapılan oylamada, AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman 289 oy alarak yeniden Meclis Başkanı seçildi.
Genel Kuruldaki üçüncü tur oylamaya 509 milletvekili katıldı.
AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman 289, CHP İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel 124, HDP Hakkari Milletvekili Selma Irmak 37, MHP İstanbul Milletvekili Celal Adan 36, İYİ Parti Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu 7 oy aldı. 16 oy da geçersiz sayıldı.
Buna göre, Kahraman, üçüncü tur oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğu olan 276'nın üzerinde oy alarak, yeniden Meclis Başkanı seçildi.
KAHRAMAN'DAN TEŞEKKÜR KONUŞMASI
Yeniden TBMM Başkanı seçilen İsmail Kahraman, TBMM Genel Kurulu'nda bir konuşma yaptı.
"26. Yasama Döneminin 2. devresi için TBMM Başkanlığına tekrar seçerek şahsıma gösterdiğiniz teveccühe teşekkürlerimi sunuyorum" diyerek konuşmasına başlayan Kahraman, "Öncelikle zorluk ve sıkıntılar içinde, gaz lambaları altında İstiklal Savaşını bizzat yöneten birinci meclis üyelerini başta TBMM ilk Başkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, silah arkadaşlarını, milli mücadeleye katılan ve katkı sağlayan ecdadımızı saygıyla selamlıyorum. TBMM'nin içinde bulunduğumuz 26. Yasama Dönemi siyasi tarihimizde müstesna bir yere sahip olacaktır. Dönemimizde hain, menfur ve menhus FETÖ örgütünün kullanılması ile devletimiz yok edilmekle, ortadan kaldırılmakla karşı karşıya geldi. Milletimizin kalbi meclisimiz savaş uçaklarıyla bombalandı, helikopterlerle ateş altına alındı. Cumhurbaşkanımızın önderliği ve davetiyle, milletimiz parti farkı gözetmeksizin milli birlik ve kardeşlik ruhu ile meydanları doldurdu, demokrasiyi özümsediğini, artık darbelere geçit verilmeyeceğini ilan ve ispat etti. 15 Temmuz Cuma gecesi bombalar atılır ve kurşunlar yağdırılırken bu çatı altında şehitlik ve duygusuyla toplandık, sabahladık. Gazi meclisimizin İstiklal Savaşını yöneten kadrosundaki aynı ruhla bu çatı altındaki direnişimiz meclisimizin bir kere daha gazi unvanına layık olduğunu gösterdi. Başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere örnek bir davranış, direniş ve dayanışma içinde darbe teşebbüsüne karşı duran necip milletimize, hükümetimize, siyasi partilerimize, güvenlik güçlerimize, bütün kurum ve kuruluşlarımıza, basınımıza şükranlarımı sunuyorum. Allah milletimize, devletimize zeval vermesin. 250 şehidimize rahmet eylesin, gazilere şifalar, hayırlı uzun ömürler nasip eylesin" ifadelerini kullandı.
"BİZ MİLLET OLARAK BİR BÜTÜNÜZ, VATANIMIZI BÖLDÜRTMEYİZ"
15 Temmuz hadisesinin unutulmaması, hatırlatılması, ders ve ibret alınması gereken bir olay olduğunu belirten Kahraman, "Bu millet ve devlet düşmanlarından adalet önünde hesap sorulmaktadır. İstiklalimizin sembolü ay yıldızlı bayrağımızı indirtmeyiz. Bayrağımızdaki kırmızı renk ceddimizin kanıdır. Biz millet olarak bir bütünüz. Vatanımızı böldürtmeyiz. İnşallah Türkiye Cumhuriyeti devleti ilelebet yaşayacaktır. Hedefimiz, Türkiyemizi muasır medeniyetin ötesine götürmek, kendi ruh kökümüze, manevi ve milli değerlerimize bağlı kalmak olmalıdır" diye konuştu.
İSMAİL KAHRAMAN KİMDİR?
TBMM Genel Kurulunda yapılan seçimin 3. turunda 289 oy alarak tekrar Meclis Başkanlığına seçilen Kahraman, 1940 yılında Rize'de doğdu. İlk ve orta öğrenimini Karabük'te, liseyi İstanbul Haydarpaşa Lisesinde tamamlayan Kahraman, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Kahraman, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Talebe Cemiyetinde başkanlık ve Milli Türk Talebe Birliğinde (MTTB) Genel Başkanlık yaptı.
28 Mayıs 1985'te kurulan Birlik Vakfında Mütevelli Heyeti Başkanı olan Kahraman, Birlik Vakfı ile 21 Aralık 1994'de kurulan Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfının (TGTV) kurucu üyesi oldu.
Kahraman'a, 2009 yılında Türkiye Milli Kültür Vakfının (TMKV) kırkıncı yılında "40 Vakıf İnsana Vefa" programı kapsamında "Vakıf İnsan Ödülü" ve Yalova Üniversitesi tarafından "Fahri Doktor" unvanı verildi. Kahraman, İstanbul Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyeti üyeliğinde bulundu ve İlim Yayma Vakfı kurucularından olup Mütevelli Heyetinde yer aldı.
İlim Yayma Cemiyeti ve İş Dünyası Vakfının Yüksek İstişare Kurulu üyesi, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Geliştirme Vakfı Kurucular Kurulu Başkanı da olan Kahraman, iş hayatında sanayi ve ticaret şirketlerinde icra kurulu başkanlıklarında bulundu, Çalışma Bakanlığında Bakan Müşaviri olarak görev yaptı.
Kahraman, 1995 ve 1999 milletvekili genel seçimlerinde 20 ve 21. dönemlerde İstanbul Milletvekili olarak Mecliste yer aldı. Refah Partisi ve Fazilet Partisinde grup başkanvekilliği yapan Kahraman, TBMM Anayasa Komisyonu ve Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu üyeliklerinde bulundu.
1996-1997 yıllarında 54. "Refah-Yol Hükümeti"nde Kültür Bakanı olan Kahraman, AK Parti Merkez Disiplin Kurulu Başkanlığı görevini de yürüttü.
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 1 Kasım seçimlerinde, aday gösterildiği İstanbul 1. Bölge birinci sıradan milletvekili olan Kahraman, 26. dönemde TBMM Başkanlığına seçildi.
DARBE GİRİŞİMİNDE MECLİSİ AÇMIŞTI
Kahraman, FETÖ'nün 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirdiği hain darbe girişimi sırasında, gece Meclise gelerek Genel Kurulu açmıştı. İsmail Kahraman, Meclise bombalar atılırken, milletvekilleriyle birlikte, demokrasiyi savunmuş ve ortak mücadelenin önemine dikkati çekmişti.
Kahraman'ın, Başkanlık görevi süresi içinde, birçok önemli düzenlemenin yanı sıra Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini içeren anayasa değişikliği ile Meclis İçtüzüğü değişiklikleri de yapılmıştı.
İngilizce bilen Kahraman, evli ve dört çocuk babası.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN MECLİS BAŞKANI KAHRAMAN'A TEBRİK
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeniden TBMM Başkanlığı görevine seçilen İsmail Kahraman'a tebrik telgrafı gönderdi.
Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM Başkanlığı'na yeniden seçilen Kahraman'a bir telgraf göndererek tebrik etti ve başarı dileklerini iletti.