Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman ve Başbakan Binali Yıldırım, dün Ulus'ta Melike Hatun Camisi'nin ibadete açılış törenine katıldı. Cuma namazını burada kılan Erdoğan, caminin hayırlı olmasını diledi. Camiye adını veren Melike Hatun'un 14. yüzyılda yaşadığını, tasavvuf ehli olduğunu ve Ankara'da birçok cami, medrese, hamam, çeşme ve bahçe yaptırdığını söyledi. "Tarihimize vakıf insan olarak geçen Melike Hatun'a vefa borcumuzu da bir nebze ödemiş olacağız" diyen Erdoğan, caminin isim babasının Bülent Arınç olduğunu kaydetti. Erdoğan, halk arasında Kara Medrese olarak bilinen Melike Hatun Medresesi'nde Hacı Bayram Veli Hazretleri'nin müderrislik yaptığını Ankara'nın en eski medresesi olduğunu belirtti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan Melike Hatun Camii açılışında konuştu
MİMARİSİYLE İLK
Erdoğan, "Ankara Cumhuriyet'in başkenti olmasının ötesinde Selçuklu ve Osmanlı'nın merkez şehirlerinden biridir. Osmanlı, Selçuklu ve modern mimarinin özelliklerini bünyesinde başarıyla mecz eden bu eserin kendine has güzellikleriyle Ankara'mızın sembollerinden bir olacağına inanıyorum. Şu anda Melike Hatun camimizin mimarisi öyle zannediyorum ki Türkiye'de bir ilk. Melike Hatun Camisi her açıdan adına, şehrimize yaraşır bir eser oldu" diye konuştu.
CAMİSİZ TASARLADILAR
Tevbe Suresi'nde mescitlere sahip çıkılmasının emredildiğini kaydeden Erdoğan, "Bir dönem ülkemizin birçok yerinde olduğu gibi Ankara'da da bu ayetin bize nakşetmek istediği şuurun ihmal edildiğini görüyoruz. Bilhassa tek parti döneminde Ankara'nın kadim kimliğinden kopartılmak ve adeta camisiz hale getirilmek istendiği inkarı mümkün olmayan bir gerçek. Camileri ahırlara çeviren zihniyet, Ankara'da da mescitleri mahzenlere, bodrumlara, binaların en kör noktalarına mahkum etmişti. İnsanları kılık kıyafetlerine bakarak şehir merkezine sokmayanlar, yeni inşa ettikleri semtleri de camisiz, ezansız, ruhsuz bir şekilde tasarlamışlardır. 1958'de açılan Maltepe Camisi rahmetli Adnan Menderes, 1987'de açılan Kocatepe Camisi ise rahmetli Turgut Özal'ın eseri. Oysa nüfusunun 30-40 binleri bulduğu eski Ankara, her köşe başında bir caminin ve mescidin olduğu ruhaniyetli bir şehirdi. Biz bu tür eserlerle Cumhuriyetin Ankara'sını Selçuklu'nun, Osmanlı'nın Ankara'sıyla buluşturuyoruz. Abidevi camilerle şehrimizi kadim kimliğine yeniden kavuşturuyoruz. Burada devlet bütçesinin bir kuruşu yok. Rabbim ülkemizi ezansız, inşallah camilerimizi de müminsiz, cemaatsiz bırakmasın diyorum" diye konuştu.
7 BİN CEMAAT KAPASİTELİ
19 bin 500 metrekarelik arsa alanına sahip cami, yaklaşık 7 bin cemaat kapasiteli. Caminin 3 şerefeli 4 adet minaresi bulunuyor. Caminin altında kongre salonu, toplantı salonları, sergi mekanları ve 5 katlı otoparkı yer alıyor.
ANKARA CAMİLERİYLE ANILAN BAŞKENT OLDU
Başbakan Binali Yıldırım, "Ankara'nın yıllar önce sadece göze çarpan Kocatepe Camisi vardı. Daha sonra Hamdi Akseki Camisi, sonra Millet Camisi, şimdi de Melike Hatun Camisi ile beraber Ankara camileriyle de artık gözüken, camileriyle anılan bir başkent haline geldi" diye konuştu. TBMM Başkanı İsmail Kahraman ise, "Bu mübarek cuma günü Ankara'mız bir abide eser daha kazandı. Böylesine eserler devletlerin tapularıdır, devletimizin ilelebet payidar olması için vurulmuş birer damgalarıdır" dedi.