Sabah.com.tr'nin bu sorularına Ceza Avukatı Ulvi Çağıran cevap verdi:
ÇOK CİDDİ İDDİALAR VAR
Kamuoyuna yansıdığı kadarı ile Emrah Serbes'in sürücüsü olduğu aracın karıştığı trafik kazası sonucu baba ve kızı olmak üzere iki kişinin ölümüne, annenin de ağır yaralanmasına sebebiyet verilmiştir. Ağır yaralanan anne de hastanede hayatını kaybetmiştir. Emrah Serbes'in aracı süren kişi olduğu daha sonra kendi itirafı ile ortaya çıkmış olup, olayda delilleri karartma, suç üstlenme gibi suçların da bulunduğu iddiaları mevcuttur.
15 YILA KADAR CEZA VERİLEBİLİR
Olayda, 5237 Sayılı Yasa'nın 85/2 . maddesi uyarınca "Taksirle öldürme" suçu nedeniyle yargılama yapılacaktır. Bu suça göre birden fazla kişinin ölümüne ya da birden fazla kişinin ölümü ile bir veya birden fazla kişinin yaralanmasına sebep olan kişi iki yıldan onbeş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Temel cezanın belirlenmesinde failin kusuru, meydana gelen zararın ağırlığı, suçun işlendiği yer ve zaman dikkate alınacak; 3 kişinin ölümüne sebebiyet verilmesi nedeniyle, failin de asli kusurlu olması halinde alt sınırdan uzaklaşılarak bir cezaya hükmedilmesi muhtemeldir.
BİLİNÇLİ TAKSİRE KARAR VERİLİRSE YARISINA KADAR ARTTIRILABİLİR
Ayrıca sürücünün alkollü olması, aşırı hız gibi sebepler Yargıtay kararları uyarınca "bilinçli taksir" le hareket etme olarak değerlendirilmektedir. Bilinçli taksir; failin meydana gelebilecek neticeyi öngörebilmesi, fakat kendi tecrübesi, dikkati vs. sebeplerle neticenin gerçekleşmeyeceğine inanması hali olarak tanımlanabilir. Failin bilinçli taksirle hareket ettiği kanaatine varılır ise, 5237 Sayılı Yasa'nın 22/3. Maddesi uyarınca verilecek temel ceza, üçte birden yarısına kadar arttırılacaktır.
HÜKMÜN AÇIKLANMASININ GERİ BIRAKILMASI MÜMKÜN DEĞİL.
Verilecek cezanın 2 yıldan fazla olması halinde erteleme ya da hükmün açıklanmasının geri bırakılması mümkün olmayıp, bilinçli taksirin kabulü halinde para cezasına çevirme gibi seçenekler de uygulanamayacaktır.