Referanduma 3 gün kala dün Ankara'da yoğun Irak trafiği yaşandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında toplanan Milli Güvenlik Kurulu ve Bakanlar Kurulu'nda IKYB'ye karşı uygulanacak sert tedbirler masaya yatırıldı. Alınan kararlar çerçevesinde sınırda ve Kuzey Irak'ta hiçbir şekilde "oldubitti"ye ve etnik temelli ayrılıkçılığa yönelik barışa, istikrara ve Türkiye'ye doğrudan tehdit oluşturan girişimlere hiçbir şekilde izin verilmeyecek. Bu doğrultuda bütün adımların atıldığı yeni Irak tezkeresi TBMM'ye gönderildi. Süresi 1 yıl uzatılacak ve "TSK'ya sınır ötesi harekat ve müdahale" izninin de eklendiği tezkerede "Milli güvenliğimize tehlike oluşturabilecek her türlü risk, tehdit ve eyleme karşı, uluslararası hukuktan doğan haklarımız doğrultusunda gerekli önlemlerin alınması milli güvenliğimiz açısından hayati önem arz etmektedir. Ayrıca, BM Güvenlik Konseyi'nin kararlarıyla, Irak ve Suriye'nin toprak bütünlüğünün ve bağımsızlığının teyit edilmiştir" ifadeleri yer aldı.
SONUÇLARI VAHİM OLUR
Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplanan Milli Güvenlik Kurulu'nda da Barzani sert şekilde uyarıldı. Yaklaşık 3 saat süren MGK'nın ardından yayımlanan bildiride Türkiye'nin kararlılığı vurgulandı. İşte kısa ve net 2 maddeden oluşan MGK bildirisi'nden önemli satırbaşları:
REFERANDUM GAYRİ MEŞRU:
IKBY'nin 25 Eylül'de düzenleyeceğini açıkladığı referandumun gayrimeşru niteliği ve kabul edilemezliği bir kez daha belirtilmiştir. Türkiye'nin milli güvenliğini doğrudan tehdit eden bu adımın, Irak'ın siyasi birliği ve toprak bütünlüğü ile birlikte, bölgenin barış, güvenlik ve istikrarı için de tehdit oluşturan vahim bir yanlış olduğu kuvvetle vurgulanmıştır. Türkiye'nin yanı sıra, BM Güvenlik Konseyi uluslararası toplum ve Irak Merkezi hükümetinin de kabul etmediği bu yanlışta ısrar edilmesi halinde, Kuzey Irak'la birlikte bölgemizin tamamına zarar verecek vahim sonuçların ortaya çıkmasının kaçınılmaz olduğu ifade edilmiştir. Tüm ikazlarımıza rağmen bu referandumun yapılması halinde Türkiye, ikili ve uluslararası anlaşmalardan doğan haklarını mahfuz tutar.
KESİNLİKLE İPTAL EDİLMELİ
MGK'nın tavsiye kararlarını değerlendirmek üzere Bakanlar Kurulu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlığında Beştepe'de toplandı. Yaklaşık 2 saat süren toplantı sonrası açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, "Son bir çağrıda bulunuyoruz. Bu referandumu iptal edin. Henüz vakit geçmiş değil" dedi. Bozdağ şunları kaydetti:
Bu referandum, gayri meşru, kabul edilemez bir referandumdur, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin milli güvenliğine doğrudan bir tehdittir.
Türkiye referandumun ertelenmesine de karşıdır. Ertelemek, ileride bu referandumun yapılacağına izin vermek anlamını taşır. Bizim bu referandumun bugün de yarın da ileriki bir tarihte de yapılmasına asla rızamız yoktur. Bu referandum, bir daha tekrarlanmayacak biçimde iptal edilmelidir.
Sayın Başbakanımız açıkladı. Lozan Anlaşması, Madde 3, Madde 16. 1926 Ankara Anlaşması, 1946 Türkiye ile Irak Arasında Dostluk, İyi Komşuluk Anlaşması ve 1983 Türkiye-Irak Sınır Güvenliği ve İşbirliği Anlaşması. Bu anlaşmalar iki ülke arasındaki sınırları ve ihtilaflı konuları nasıl bir çözüme kavuşturduğunu açık biçimde ortaya koymaktadır.
IKBY VAKİT VARKEN KARARINDAN VAZGEÇMELİ MİLLİ
Güvenlik Kurulu (MGK), dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Külliye'de toplandı. Saat 17.00'de başlayan ve 3 saat süren toplantının ardından yayımlanan bildiride IKBY yönetimi, vakit varken referandum kararından vazgeçmeye davet edildi. Irak merkezi hükümeti ile IKBY arasındaki meselelerin görüşmeler yoluyla ve anayasal temelde çözüme kavuşturulması için Türkiye'nin elinden gelen katkıyı yapmaya hazır olduğu kaydedilen bildiride, "Kuzeyiyle birlikte tüm Irak'ın: Araplar, Kürtler, Türkmenler, Ezidiler. Keldaniler, Süryaniler ve diğer toplumsal gruplardan oluşan çoğulcu yapısının, ancak ülkenin toprak bütünlüğü temelinde korunabileceğine" dikkat çekildi.
ERDOĞAN DA TEZKERE OTURUMUNA KATILACAK
TBMM Başkanı İsmail Kahraman, AK Parti Grup başkanvekilleri Mustafa Elitaş, Naci Bostancı ve Mehmet Muş'u makamında kabul etti. Kahraman, TBMM'nin bugün yapacağı olağanüstü toplantısında ele alınacak Irak/ Suriye konusundaki tezkere görüşmelerine Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılacağını söyledi.
BÖLÜCÜ GİRİŞİMLERİ ÖNLEMEK İÇİN...
Tezkerede şu ifadeler yer aldı: Türkiye Güney kara sınırlarına mücavir bölgelerde yaşanan ve hiç bir meşruiyeti olmayan tek taraflı bölücü girişimler ve bunlarla ilgili olabilecek gelişmeler istikametinde Türkiye'nin menfaatlerini etkili bir şekilde korumak ve kollamak, gelişmelerin seyrine göre ileride telafisi güç bir durumla karşılaşmamak için süratli ve dinamik bir politika izlenmesine yardımcı olmak üzere hudut, şümul, miktar ve zamanı hükümetçe takdir ve tayin olunacak şekilde, TSK'nın gerektiği takdirde sınır ötesi harekât ve müdahalede bulunmak üzere yabancı ülkelere gönderilmesi ve aynı amaçlara matuf olmak üzere yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye'de bulunması, bu kuvvetlerin hükümetin belirleyeceği esaslara göre kullanılması ile risk ve tehditlerin giderilebilmesi için her türlü tedbirin alınması ve bunlara imkân sağlayacak düzenlemelerin hükümet tarafından belirlenecek esaslara göre yapılması için sürenin 30 Ekim 2017'den itibaren bir yıl uzatılmasını Anayasa'nın 92. maddesi uyarınca arz ederim.