Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Türk Delegasyonu Başkanı ve AK Parti Adana Milletvekili Talip Küçükcan, Türkiye hakkında alınan "Siyasi denetim" kararı sonrasında, AK Partili ve MHP'li üyelerin Genel Kurul çalışmalarına katılmama kararı aldığını bildirdi. Türkiye'nin AKPM'de denetim sürecine alınması kararını son derece yanlış bulduğunu ve reddettiğini belirten Küçükcan, Genel Kurulda kabul edilen raporun, Türkiye'nin egemenlik haklarına müdahale eden maddeler içerdiğini ve bu nedenle kabulünün mümkün olmadığını vurgulayarak, "AKPM'nin aldığı bu kararın yapıcı olmadığı aşikar. Bu karar teröristleri ve darbecileri cesaretlendiren bir karardır. Darbe teşebbüsünde bulunan ve Cumhurbaşkanımıza suikast düzenleyen, TBMM'yi bombalayan FETÖ'ye terör örgütü diyemeyen, PKK'yı tehdit görmeyen, hendek kazanları ve şiddeti övenleri masumlaştıran AKPM kararı, bir akıl tutulmasının sonucudur. AKPM, aldığı bu kararla Türkiye'de terör saldırılarında şehit olanları, gazileri, öksüz kalanları, FETÖ darbe girişimini, Meclisin bombalanmasını, Cumhurbaşkanımıza suikast girişimini umursamadığını göstermiştir."
CHP VE HDP KATILACAK
Bu arada, AKPM Türk Delegasyonu'nun CHP'li ve HDP'li üyelerinin Genel Kurul çalışmalarına katılmaya devam edeceği öğrenildi. AKPM Türk Delegasyonu, 10 AK Parti, 5 CHP, 2 HDP ve 1 MHP'li üyeden oluşuyor.
KARAR AVRUPA'YI BÖLDÜ
AKPM kararının yankıları sürüyor. DWelle Türkçe, haber analizinde oylama sonucu üzerinde durdu. Karar tasarısının 45'e karşı 113 oyla kabul edilirken 12 üyenin çekimser kaldığını anlatan DW, şunları söyledi: "İstisnalar dışında Batı ve Kuzey Avrupalı parlamenterler Türkiye'nin denetime alınması lehinde oy kullanırken, Orta ve Doğu Avrupalı vekiller bölündü. Macar, Azeri, Gürcü ve Ukraynalı parlamenterler blok halinde aleyhte oy verdi. İngiliz, Çek, Moldovalı, Polonyalı ve Litvanyalı üyeler ise bölündü." Siyasi gruplar temelinde bakıldığında ise sosyal demokrat, liberal ve sol (komünist) gruplara mensup üyeler karar lehinde oy kullandı. Hıristiyan Demokrat ve Muhafazakar gruplar ise oy çoğunluğuyla denetim kararına karşı grup kararı aldı. Buna karşılık Hıristiyan Demokrat grup "evetçiler", "hayırcılar" ve "çekimserler" olarak üçe bölündü.
'İLİŞKİLER ESKİSİ GİBİ YÜRÜMEYECEK'
aHaber Ankara Temsilcisi Murat Akgün'ün sorularını cevaplayan AB Bakanı Ömer Çelik, AKPM'nin kararını değerlendirdi: "AKPM ile ilişkiler bu karar öncesi gibi yürümeyecek. Değerlendirmeler yapılacak. Türkiye Avrupa Konseyi'nin kurucu üyesi. AKPM'nin aldığı bu karar, tarihi bir hata zinciri. 15 Temmuz'da bir darbe girişimi ile karşı karşıya kalmış bir Türkiye. Politik kurumlar gibi değil de sadece eleştiren bir think-thank kuruluşu gibi hareket ediyorlar. Türkiye ile zor bir dönemde işbirliği yapmak gerekirken bu sorumluluğu yerine getiremeyen bir karar olarak okuyoruz."
Selva ÜNAL / ANKARA
'BİZİ MECBUR BIRAKTILAR'
Dışişleri
Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, resmi temaslarda bulunmak üzere gittği Özbekistan'da AKPM'nin kararını değerlendirdi. Çavuşoğlu, kararla ilgili olarak, "Bundan sonra parlamento ve parlamenterler meclisi ve bu kurumla bazı konulardaki ilişkilerimizi tekrar gözden geçireceğiz. Buna bizi mecbur bıraktılar, bizim arzu ettiğimiz bir şey değildi" dedi.
'AKPM ADINA UTANÇ VESİKASI'
'AKPM adına utanç vesikası' AKPM'nin denetim kararına Ankara'dan da tepkiler dinmedi. TBMM Başkanı İsmail Kahraman: "Adeta terör örgütlerine kol kanat geren bu kararın AKPM adına da bir utanç vesikası olarak kalacağını ifade etmek isterim." İçişleri Bakanı Süleyman Soylu: "Türkiye'yi Avrupa Birliği kartı ile bir şekilde sürekli ürkütmeye, korkutmaya, terbiye etmeye çalışmanın modası çoktan geçti." Adalet Bakanı Bekir Bozdağ: "Bu kararla, Türkiye'ye karşı ikiyüzlü, gayri samimi, çifte standartlı davranan ve verdiği sözleri tutmayanların asıl yüzünü bir kez daha gördük." Sağlık Bakanı Recep Akdağ: "Bu raporlar, tavırlar yanlı ve kasıtlı tavırlar. Türkiye'yi zora sokmaya yönelik tavırlar. "