15 Temmuz darbe girişiminin kahramanları arasında görevli polis, asker, işçi, gönüllü vatandaş hep birlikte hainlere karşı koydu. Türkiye'nin her yöresinden ismin canını verdiği direnişte, araçlarıyla tankların önünde durarak polisleri korudular. Yaşlısı genci, ağabeyi kardeşi darbe gecesi sokaklarda birlikte ölüme meydan okudular.
Halil İbrahim Yıldırım
EN GENÇ ŞEHİT
Urfalı
5 çocuklu bir ailenin oğlu olarak dünyaya gelen Yıldırım, Bayrampaşa'da zorlu bir hayat mücadelesinin ortasında gözlerini dünyaya açtı. 15 Temmuz gecesi babasıyla birlikte sokağa çıktı. Darbecilere karşı yürürken, hayatının baharında, 15 yaşında gencecik bir kahraman olarak vatan toprağı uğruna şehit düştü.
Engin Tilbeç
16 YAŞINDA BİR KAHRAMAN
Annesi zihinsel babası da fiziksel engelli olan 16 yaşındaki Engin Tilbeç, ağabeyleri ile birlikte sokağa çıktı. Elinde bayrağı sallayarak yürüdü topun tüfeğin üstüne. Bir süre sonra kalabalık içinde birbirlerini kaybettiler. Engin o sırada insanların dolduğu bir kamyonun arkasına atladı ve Sultangazi'deki Baştabya Kışlası'na gitti. Ailesi sabaha kadar ulaşamayınca her yerde Engin'i aradı. En sonunda Adli Tıp'ta kimliksiz cenazeler arasında teşhis edildi. Tilbeç askerî araçtan açılan ateş sonucu yaralanmış, üzerinden zırhlı araç geçtiği için şehit düşmüştü.
Orhun Göytan
KENDİ ŞEHİT AĞABEYİ GAZİ OLDU
Ağabeyiyle birlikte Acıbadem Türk Telekom binasının önüne gitti. İki kardeşin içinde bulunduğu araca ateş açıldı. Bacağından vurulan ağabey Kenan Göytan aracı kullanamayınca, yan koltuktan eliyle gaza basmak için eğilen Orhun'a da ateş açıldı. Vücuduna iki mermi isabet eden Orhun oracıkta şehit olurken, ağabeyi de ağır yaralandı. Hastanede yapılan müdahale sonrası ağabeyin bacağı kesilmek zorunda kaldı.
Şirin Diril
POLİSLER İÇİN KENDİNİ SİPER ETTİ
Gaziantepli Diril de Türk Telekom binasını saran tanklara karşı durmak için arabasının içinde şehit oldu. Halkın üzerine doğru ateş açan darbecileri gören Şirin Diril, Özel Harekatçı polisleri korumak için tankların önüne arabasını çekti. Arabanın içerisine kendisini kilitleyen Diril, hainlerin kurşunlarıyla şehit düştü. Cenazesinde ağıt yakan annesine giden polisler, "Oğlun sayesinde kaç kişi kurtuldu" diye teselli ettiler.
Bülent Aydın
DARBEYE İLK KURŞUN
15 Temmuz'da şehit düşen ilk kişi olarak kayıtlara geçti. Genelkurmay Başkanlığı'na toplantı için çağrılan Kara Kuvvetleri Komutanı'yla birlikte içeri girdi. Saat 21.43'te komutanıyla birlikte içeri giren Astsubay Piyade Başçavuş Bülent Aydın, elleri bağlı esir alınan askerleri görünce komutanını korumak için ateş etti. Çapraz ateş arasında kalan Aydın, orada can verdi. Bülent Aydın'ın eşi Şahnaz Aydın, "Genelkurmay'da çatışmayı duyuran, ilk ateşi açan kişi benim eşimdir. Darbenin ilk şehidi olmuş olması beni çok gururlandırıyor" dedi.
Cengiz Hasbal
AĞABEYİ SIYIRDI KARDEŞİNİ ŞEHİT ETTİ
Bir lokantada garsonluk yaparak geçimini sağlıyordu. Darbe gecesi köprüde tankların karşısına durmak için ağabeyi Hüseyin'le birlikte gitti. Naif ve çalışkan kimliğiyle tanınan iki çocuk babası Cengiz Hasbal, korkusuz adımlarla yürürken üzerine ateş açıldı. Eğilerek korunmaya çalışan kalabalığın içerisindeki Hasbal, arkasında kardeşinin yaralandığını gördü. Hastanede 19 gün yaşam savaşı veren Cengiz, son nefesini vererek darbe şehitleri arasında ebediyete yürüdü.
YARIN: HAİNLERE KARŞI MEHMETÇİĞE SAHİP ÇIKTILAR