SABAH Yazarlar Kulübü'nün Çin'de Şanghay'ın ardından ikinci durağı başkent Pekin oldu. Pekin'in önde gelen düşünce yuvalarından Renmin Üniversitesi Chongyong Finansal Araştırmalar Enstitüsü'nün işbirliğiyle düzenlenen panelde yeni dönemde Türk-Çin ilişkileri masaya yatırıldı. Pekin medyası, üniversite öğretim üyeleri ve öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği panelde Çinliler en çok cumhurbaşkanlığı sistemi ve 16 Nisan'da yapılacak referandumla ilgili soru sordu. SABAH yazarları "Referandumla gelecek istikrar Türkiye'yi yeni ufuklara taşıyacak" mesajı verdi. aHaber sunucusu Duygu Leloğlu'nun moderatörlüğünü üstlendiği panelde SABAH ve Daily Sabah yazarları Saadet Oruç, Prof. Hasan Bülent Kahraman, Şeref Oğuz ve Prof. Kerem Alkin konuşmacı olarak yer aldı. Yazarlarımız şu mesajları verdi:
SAADET ORUÇ: Batı 15 Temmuz sonrası darbecilerin yanında yer aldı. Avrupa yeni bir tür faşizme doğru gidiyor. Avrupa, Türkiye üzerinde kirli bir oyun oynuyor. Avrupa bize karşı ortak negatif diline basın özgürlüğü diyor. İşte bu nedenle Çin'in, bizi batının gözü ile değil, bizden öğrenmesini istiyoruz. İşte bu yüzden buradayız.
'EVET'LE İSTİKRAR GELİR
PROF. HASAN BÜLENT KAHRAMAN: (China Youth Daily gazetesi muhabirinin referanduma ilişkin sorusuna) Oranını bilmek mümkün değil ama "Evet" çıkacağını düşünüyorum. "Evet" sayesinde Türkiye'de oluşacak istikrar, ülkeyi yeni ufuklara taşıyacak, alan genişleyecek.
ÇİN'İ GÖRMEK İSTİYORUZ
PROF. KEREM ALKİN: Çin'i özellikle enerji, elektrik sektöründe çok daha etkin bir oyuncu olarak görmek istiyoruz. Çok daha fazla işbirliği yapmalıyız. Ülkelerin DNA'ları dikkate alındığında, Çin ve Türkiye 200 yıl önceki önemine geri dönüyorlar.
YENİ MOMENTUM ZAMANI
ŞEREF OĞUZ: İkili ilişkilerimiz giderek gelişiyor ve şimdi artık yeni bir momentin zamanı geldi. 'Kuşak, yol' projesi Türkiye'nin önemini Çin'in nezdinde artırdığı gibi, Türk iş dünyasında da yalnızca Çin'de değil, aynı zamanda bu projenin geçtiği ülkelerde de eşsiz yeni zenginlik alanları sunacak.
ERDOĞAN, ATATÜRK'TEN SONRA TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK LİDERİ
Çin'in
en prestijli düşünce kuruluşu olan Chongyong Enstitüsü Müdürü Prof. Zhou Rong, Çin devlet başkanına danışmanlık yaptığını belirterek şöyle dedi: Bütün bu konuşulanlar devlet başkanımıza iletilecek. Biz Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çok saygı duyuyoruz. Bizim gözümüzde Erdoğan, Atatürk'ten sonra Türkiye'nin en büyük lideri. Rusya ile ilişkilerinizin ilerlemesinden de çok memnunuz. Bununla birlikte bizim de sizden isteğimiz, siz de bizi Batı'nın gözü ile değerlendirmeyin. Bu insiyatiften çok mutlu olduk. Artık daha sık görüşelim.
MODERN İPEK YOLU'NDA TÜRKİYE VURGUSU
Hem
Pekin hem de Şanghay'daki panellerde Çinli katılımcıların en fazla sorduğu veya yorum yaptığı konu, Modern İpek Yolu olarak adlandırılan 'kuşak, yol' projesiydi. Çin'den başlayarak Rusya ve İran üzerinden Avrupa'ya ulaşacak demiryolu bağlantıları yolları oluşturulması düşünülen bu projede Türkiye'nin de yer almasının hayati önemine dikkat çektiler.
Kurumsal İletişim Müdürü Fecir Alptekin, Chongyong Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Zhou Rong ve enstitü araştırmacılarından Han Hua'ya hediye verdi.